Τρίτη  25 Ιουλίου, η γυναικεία ορχήστρα Smyrna -σε συνεργασία με τα χορευτικά τμήματα του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΖΗΣΗ -, μας ταξιδεύει μουσικά στο χρόνο και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο αναδεικνύοντας  αριστουργήματα της πάντα παρούσας Ελληνικής παράδοσης. Μουσικές, τραγούδια και χοροί από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τη Θράκη και τον Πόντο δένουν αρμονικά και δυναμικά με αυτά της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου. Σπουδαία τραγούδια Σμυρνιών συνθετών, τραγούδια που φέρνουν τον απόηχο της καθ΄ημάς Ανατολής,  συμπληρώνουν ένα πρόγραμμα  με τη φρεσκάδα και τη γυναικεία ευαισθησία των μουσικών της ορχήστρας SMYRNA και το ταλέντο και τη γνώση  των χορευτών του Ιδρύματος ΖΗΣΗ.

smyrna-deltia-typou

Η ορχήστρα Smyrna ήδη από το 2010 που συστάθηκε  έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στην Ελληνική μουσική σκηνή τόσο με τη δισκογραφία της όσο με τις συνεργασίες της με αξιόλογους καλλιτέχνες , με την παρουσία της σε σπουδαία φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και στις μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας.

Πρόκειται για μια ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αμιγώς γυναικεία και την αποτελούν  6 νεαρές κοπέλες – μουσικοί, η Μερόπη Βλαχογιάννη (ακορντεόν-τραγούδι),  Κάλη Καμπούρη (κανονάκι-τραγούδι), Δήμητρα Καχριμανίδη (λαούτο-τραγούδι) , Ειρήνη Νικολακοπούλου (βιολί-τραγούδι) , Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο-κρουστά-τραγούδι)  και Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι-τραγούδι).

Έχοντας αφιερώσει χρόνο στην έρευνα, η ομάδα ταξιδεύει στην ελληνική μουσική κάνοντας στάσεις σε διάφορες περιοχές αναδεικνύοντας ποικίλα ηχοχρώματα, από δημιουργίες της προφορικής παράδοσης, αλλά και έργα Σμυρνιών συνθετών.

Με τη νεανική τους διάθεση φέρνουν τη μουσική αυτή στο προσκήνιο, δίνοντάς της το χώρο που της αρμόζει, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν το υλικό που επιλέγουν να παρουσιάσουν με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις.

Με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών, θέλγουν και παρασύρουν το ακροατήριο να γλεντήσει και κυρίως να χορέψει σαν μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσει, από το «Αμοργιανό μου πέραμα» της Αμοργού, ως την «Τρυγώνα» και το «Καίγομαι και σιγολιώνω» της Ηπείρου και απ’ τα πολυφωνικά της Θράκης ως τον «Κόνιαλη» της Καππαδοκίας.

Μετά την εξάντληση του πρώτου CD της με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά» η ορχήστρα Smyrna  το 2017 ετοίμασε το νέο της cd  με τον τίτλο «ΤΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ»με τη συμμετοχή σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών όπως η ΒΑΣΩ ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗ  κ.α. το οποίο διατίθεται αποκλειστικά από τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και διαδικτυακά από το CAPTAINBOOK.GR.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here