Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Φίλιππο Λαμπρινό
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

Η Ρένα Μόρφη είναι μια τραγουδίστρια που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Την γνωρίσαμε με τον Φοίβο Δεληβοριά και τα τελευταία χρόνια την αγαπήσαμε ως frontwoman των Imam Baildi. Δυναμική και αυθεντική, σαγηνεύει τα πλήθη με την ομορφιά και την φωνή της.  Σε τούτη όμως τη συνέντευξη αφήσαμε για λίγο την Ρένα στην άκρη και το μικρόφωνο δώσαμε στο καλλιτεχνικό της Alter Ego, την Σούλη Ανατολή!

Συναντηθήκαμε ένα όμορφο πρωί στον Εθνικό Κήπο. Παρά την ζέστη και την ταλαιπωρία λόγω των απεργιών, κάναμε βόλτα και συζητήσαμε για το νέο, πρωτότυπο και πολύ όμορφο project που υλοποιεί. Ας επιτρέψουμε όμως καλύτερα στην ίδια να διηγηθεί τα υπόλοιπα!

rena_morfi_interview_2016_05_012

Έχουμε γνωρίσει μέσα από τους Imam Baildi την Ρένα Μόρφη. Τώρα μας συστήνεται μια νέα προσωπικότητα, η Σούλη Ανατολή. Ποια είναι η Σούλη και τι ομοιότητες και διαφορές έχει με την Ρένα;
Η Σούλη Ανατολή είναι ουσιαστικά ένα “Alter Ego” που ήθελα να χρησιμοποιήσω έτσι ώστε να εκφραστώ μουσικά ακριβώς όπως θέλω χωρίς αναστολές. Το είχα εδώ και χρόνια στο μυαλό μου αλλά δεν το τολμούσα. Τελικά ωρίμασε η ιδέα και με τους κατάλληλους συνεργάτες κατάφερε η Σούλη να πάρει σάρκα και οστά. Η ομοιότητα είναι ότι και η Ρένα Μόρφη και η Σούλη Ανατολή ξεκίνησαν μέσα από τους Imam Baildi, γιατί και η Σούλη κάνει δεκαπεντάλεπτες εμφανίσεις στο πρόγραμμα των Imam. Η διαφορά είναι ότι η Σούλη εκφράζεται όπως θέλει και της  αρέσει να μιλάει στον εαυτό της στο τρίτο πρόσωπο.

Γιατί έδωσες το συγκεκριμένο όνομα;
Σούλη Ανατολή είναι το καλλιτεχνικό όνομα της γιαγιάς μου, όταν ξεκίνησε το τραγούδι στον Βόλο, το οποίο έπειτα άφησε για να αφιερωθεί στην οικογένεια. Κατά κάποιο τρόπο συνεχίζω την παράδοση.

Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα μέσα σου;
Αυτό ξεκίνησε ένα βράδυ σε μια συζήτηση με τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο, τον ντράμερ των Planet of Zeus. Ακούγαμε διάφορα τραγούδια που μου άρεσαν και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να βγει μια περσόνα η οποία δε θα ντρέπεται τίποτα από θέμα ρεπερτορίου και θα λέει τραγούδια που αγαπάει χωρίς να την ενδιαφέρει αν είναι της μόδας ή όχι. Αυτό έγινε πριν πέντε – έξι χρόνια. Σιγά σιγά άρχισε αυτή η ιδέα να ωριμάζει μέσα μου και όταν τη συζήτησα με τον Ορέστη Φαληρέα της δώσαμε την τελική της μορφή. Καθοριστική ήταν η συνάντηση με τον Δημήτρη Μπαλογιάννη για να γίνει αυτή η ιδέα δίσκος.

…Σούλη Ανατολή είναι το καλλιτεχνικό όνομα της γιαγιάς μου, όταν ξεκίνησε το τραγούδι στον Βόλο, το οποίο έπειτα άφησε για να αφιερωθεί στην οικογένεια…

Μιας και μίλησες για τον δίσκο, μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει το πρώτο τραγούδι. Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει ολοκληρωμένος και τι μας επιφυλάσσει;
Μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει ένα τραγούδι, «Η Μαχαιριά», αλλά πολύ άμεσα θα κυκλοφορήσει ολόκληρος ο δίσκος. Αποτελείται από επτά νέα τραγούδια και τρεις διασκευές. Τα τραγούδια υπογράφουν ο Δημήτρης Μπαλογιάννης και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Στους συντελεστές είναι ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο οποίος μας προσφέρει κι ένα τραγούδι με την αδελφή του την Ματίνα, ο Κάρλος Μενέντεζ στα λάτιν κρουστά, ο Ορέστης Μπενέκας στη φαρφίσα και η παραγωγή είναι των Imam Baildi.


Οι διασκευές σε τι κομμάτια είναι;
Οι τρεις διασκευές του δίσκου είναι τραγούδια που κατά κάποιο τρόπο πιστεύω πως δεν έχει έρθει η ώρα τους. Είναι από τα τέλη της δεκαετίας του 60 που ακόμα δεν έχουμε φτάσει. Έχουμε πιάσει το ρεμπέτικο, μετά επιτυχίες του ’50 και το ελαφρολαϊκό. Η φαρφίσα είναι ένας ήχος που δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Είναι τρία πάρα πολύ αγαπημένα μου τραγούδια και πιστεύω πως εντάσσονται στον δίσκο πολύ ομαλά.

Ποια από τις δύο προσωπικότητες σου βγαίνει πιο φυσικά, η Ρένα ή η Σούλη;
Είναι πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό για μένα να αλλάζω και να μεταμορφώνομαι καλλιτεχνικά. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό και μου δίνει την όρεξη να είμαι και οι δύο καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Αυτό που κάνω στους Imam είναι πολύ συγκεκριμένο και προσπαθώ να το αποδώσω όσο καλύτερα γίνεται, ενώ η Σούλη Ανατολή είναι ένας τρόπος να εκφραστώ διαφορετικά.

Πώς φαντάζεσαι μελλοντικά την Σούλη Ανατολή;
Το μέλλον της Ρένας Μόρφη είναι σίγουρα μέσα στους Imam Baildi, η Σούλη Ανατολή ανοίγει τα φτερά της για να βρει την αγάπη της. Το  project είναι να βγάλουμε έναν ήχο εμπνευσμένο από ακούσματα που εγώ αγαπώ, δηλαδή  την λάτιν μουσική και τα παλιά λαϊκά τραγούδια. Δεν έχω σκοπό να μιμηθώ κάτι. Όσο βγαίνουν τραγούδια που να μας εμπνέουν ως ομάδα  και να ταιριάζουν στη Σούλη Ανατολή θα συνεχίσει όλο αυτό. Ουσιαστικά «Σούλη Ανατολή» είναι το όνομα του δίσκου, δεν είναι η Σούλη Ανατολή που βγάζει δίσκο. Όπως η Beyonce έβγαλε δίσκο “I am …Sasha Fierce”.

…είναι πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό για μένα να αλλάζω και να μεταμορφώνομαι καλλιτεχνικά. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό και μου δίνει την όρεξη να είμαι και οι δύο καλλιτεχνικές προσωπικότητες…

Η Ρένα Μόρφη αυτά τα χρόνια έχει διαγράψει την πορεία της μέσα από τους Imam Baildi. Έχεις άγχος για την νέα πορεία που ξεκινάς ως Σούλη;
Έχω πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και αγωνία να δω αν αυτό που έχω στο μυαλό μου ενδιαφέρει κι άλλους. Η μουσική είναι ουσιαστικά έκφραση.  Αν η αισθητική η δική μου ταιριάζει με την αισθητική κάποιου άλλου τότε αυτό δημιουργεί την απήχηση και την επιτυχία. Δεν έχω άγχος γιατί είναι κάτι που με εκφράζει πάρα πολύ και ποτέ δεν με άγχωνε η έκθεση. Είμαι ο εαυτός μου και μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουμε.


Δεν νιώθεις δηλαδή σαν να παίρνεις ένα ρίσκο αφήνοντας την ασπίδα που προσφέρει ένα συγκρότημα όπου κρίνεστε όλοι μαζί, για να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν;
Επειδή και με τους Imam ξεκινήσαμε από το μηδέν και συνεχίζουμε να πορευόμαστε πιστεύω πως έχω μάθει να κάνω …ποδήλατο, δεν το φοβάμαι.  Πιστεύω πολύ σε αυτά τα κομμάτια γιατί οι συντελεστές τους είναι τρομερά αξιόλογοι. Είναι ένα project που όλοι έχουν βάλει την καρδιά τους. Νομίζω ότι είναι κάτι το ξεχωριστό, είναι μία πρόταση. Δεν έχω σίγουρη την επιτυχία, αλλά στην μουσική, όπως και ως άνθρωπος, ολοκληρώνεσαι όταν κάνεις το πρώτο σου παιδί.

Θα ήθελες να κάνεις το βήμα παραπάνω εκτός Imam Baildi;
Δεν θέλω να φύγω από τους Imam Baildi, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε σχέδια, όνειρα, και θέλω να πιστεύω ότι η πορεία μας θα συνεχιστεί. Είναι πολύ ωραίο το βήμα παραπέρα, αλλά ουσιαστικά δεν είναι παρακάτω, είναι λίγο πιο δίπλα. Είμαστε ομάδα.

Πώς νιώθεις που σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνεις σε στηρίζει τόσο το συγκρότημα που είσαι μέλος, όσο και ο άνθρωπος που ουσιαστικά σε ανακάλυψε, ο Φοίβος Δεληβοριάς;
Φυσικά νιώθω πάρα πολύ τυχερή κι ευλογημένη. Στην μουσική πιστεύω πως είναι πολύ ωραίο να έχεις μια ομάδα, κι αυτή τη στιγμή νιώθω μέλος μιας ομάδας. Είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι αυτό το όραμα, αυτή την τρέλα  που είναι η Σούλη Ανατολή την ενστερνίστηκαν και άλλοι άνθρωποι και την έκαναν Alter Ego τους.

…ουσιαστικά «Σούλη Ανατολή» είναι το όνομα του δίσκου, δεν είναι η Σούλη Ανατολή που βγάζει δίσκο. Όπως η Beyonce έβγαλε δίσκο “I am …Sasha Fierce”…

Πιστεύεις πως είναι πιο τολμηρό να κυκλοφορείς ένα δικό σου τραγούδι ή να διασκευάζεις ένα παλαιότερο, επαναφέροντάς το στην μουσική πραγματικότητα με άλλη υπόσταση;
Νομίζω ότι πιο τολμηρό και πιο δύσκολο είναι να παρουσιάσεις καινούριο τραγούδι. Ίσως γιατί έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία με τις διασκευές και αυτό που είναι καινούριο για μένα μου φαίνεται άγνωστο.

Εσύ γράφεις τα δικά σου τραγούδια ή είναι κάτι που θα ήθελες μελλοντικά;
Να γράψεις ένα τραγούδι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται να έχεις ταλέντο και να είναι η κλίση σου. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι εύκολο, γι’ αυτό και υπάρχουν τραγούδια άτεχνα ως προς την γραφή τους. Έχω γράψει τους στίχους σε ένα κομμάτι του δίσκου, επειδή ήταν από τα πιο αγαπημένα μου και ήθελα να το επιμεληθώ προσωπικά. Αν έχει νόημα και είμαι σίγουρη ότι αυτό που γράφω έχει τέχνη μέσα του θα το κάνω, αλλά πιστεύω πως χρειάζεται σίγουρα εξάσκηση και ταλέντο για να το κάνεις. Δεν έχω προσπαθήσει πολύ για να δω αν έχω ταλέντο, αλλά αν είχα ταλέντο ίσως και να μην χρειαζόταν να προσπαθήσω!


Θα δούμε σύντομα ζωντανά την Σούλη Ανατολή;
Η Σούλη Ανατολή συνεχίζει τις επιτυχημένες δεκαπεντάλεπτες εμφανίσεις της με τους Imam Baildi και από το φθινόπωρο θα κάνουμε την παρουσίαση του δίσκου και κάποιες live εμφανίσεις.  Η αλήθεια είναι πως δεν έχω προλάβει να οργανώσω όλο το πρόγραμμα της Σούλης, γιατί συμμετείχα πολύ έντονα στην παραγωγή του δίσκου και υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των Imam. Για τα live θα ήθελα να δω πρώτα και την απήχηση που θα έχει στον κόσμο και φυσικά δεν μιλάμε για live βεληνεκούς Imam, αλλά από το μηδέν με πολλή αγάπη και όρεξη.

Τι σχέδια έχεις για το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι προβλέπεται πολύ δουλίτσα.  Έχουμε τελειώσει το πρώτο μέρος της περιοδείας μας με τους Imam και τώρα ακολουθεί το δεύτερο. Έχουμε κάποια φεστιβάλ στην Γαλλία και μετά θα κάνουμε περιοδεία και στην Ελλάδα. Η κεντρική μας συναυλία θα είναι στο θέατρο Πέτρας στις 5 Ιουλίου.  Στην ιστοσελίδα μας www.imambaildi.com και στο facebook υπάρχουν όλες οι πληροφορίες.

Αν σου ζητούσα να ευχηθείς κάτι για το μέλλον, τι θα ήταν αυτό;
Επειδή είμαι κάπως προληπτική, δεν μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Εύχομαι να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει γιατί είμαι ευτυχισμένη και καλυμμένη, και σιγά σιγά να εξελιχθώ σαν καλλιτέχνης και άνθρωπος…

——————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here