Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Εύα Κοβιού

Τετάρτη βράδυ στο Σταυρό του Νότου Club και «η μνήμη δεν άφησε το νου μας να κοιμηθεί». Μουσικοί, δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί και μουσικοί παραγωγοί, φίλοι και συνεργάτες της Μαρίας Παπαγεωργίου, βρεθήκαμε εκεί για να τιμήσουμε τον πρόσφατο δίσκο της, «Μνήμη», που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε.

papageorgioy_live_2016_11_02_003

Το λόγο στην παρουσίαση πήρε αρχικά ο μουσικός παραγωγός Χρήστος Καρυώτης, από τη Feelgood Records, προλογίζοντας το υλικό. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως είχε έρθει η στιγμή να εντρυφήσουμε σε ένα από τα ωραιότερα άλμπουμ της χρονιάς, σε μία δουλειά γεμάτη ευαισθησία, δύναμη, ωραίες μελωδίες και την έντονη προσωπικότητα της Μαρίας.

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε η Μαρία για να πει κι αυτή δυο λόγια, μέσα απ’ την καρδιά της. Δεν είχε ξανακάνει παρουσίαση δίσκου, όπως είπε και γι’ αυτό ένιωθε σαν ένα παιδί δημοτικού που κάνει γιορτή. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του να υπάρχουν και στην εποχή της παρακμάζουσας δισκογραφίας άνθρωποι που πιστεύουν στην πραγματοποίηση ενός δίσκου. Η ιδιαιτερότητά του, τόνισε, είναι ότι έχει γραφτεί ζωντανά, χωρίς διορθώσεις και κουρδίσματα στη φωνή, στο υπόγειο ενός στούντιο που ουσιαστικά χρησιμοποιείται για πρόβες. Ευχαρίστησε τους πάντες αλλά δεν έκρυψε, βέβαια, πως πολλές φορές απογοητεύεται ώσπου κάτι μαγικό συμβαίνει και της δίνει δύναμη να συνεχίσει.

Το λόγο πήραν αμέσως τα τραγούδια. Οκτώ τραγούδια, το ένα μετά το άλλο, όπως ακούς ένα δίσκο στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι. Όλα όσα ειπώθηκαν για τα τεχνικά (αλλά έμψυχα) χαρακτηριστικά του δίσκου επαληθεύονταν καθώς άκουγες τη φωνή αυτή που τα συμπαρασύρει όλα στο πέρασμά της και ξεχώριζες όλες τις όμορφες λεπτομέρειες του ηχογραφημένου υλικού, στη ζωντανή του μορφή. Κάθε φορά που ακούω τη λέξη «μνήμη» έρχονται στο μυαλό μου στοιχεία και ήχοι της φύσης, μακρινά και ξεχασμένα πράγματα από την καθημερινότητά μας. Κάθε φορά που ακούω το δίσκο αυτό, βρίσκω τη μνήμη σε ένα απλό «Δεντράκι», σε ένα «Πουλάκι» που θα κάτσει στοργικά να με ακούσει ή σε μια «Νεράιδα» που θα τη δω ανάμεσα στις μυρωδιές της μέντας και του μοσχολίβανου.

Το ταξίδι της «Μνήμης» τώρα ξεκινάει. Δε θα τελειώσει όμως ποτέ!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here