Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Νίκος Περίσσιος

Ένα συναρπαστικό μουσικό οδοιπορικό, ωδή στη μετανάστευση, στη ξενιτιά, στη χαρά και στον έρωτα παρακολουθήσαμε το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου, στην Ιερά Οδό. Τα τραγούδια της Μεσογείου, ανατολίτικα, παραδοσιακά αλλά και πιο σύγχρονα, ήρθαν να δέσουν αρμονικά σε ένα πλούσιο πρόγραμμα, του οποίου ηγήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας


Σε ένα πρόγραμμα που οι εικόνες στο φόντο, οι οποίες ανήκουν στην εξαίρετη δουλειά του Νίκου Σούλη, προϊδέασαν από την αρχή το στόχο της βραδιάς. Εικόνες που αντικατοπτρίζουν τον ξενιτεμό, τη μετανάστευση, το αναγκαίο ταξίδι στη μακρινή χώρα, αλλά και τον ξεριζωμό και την πρσφυγιά λόγω πολέμου. Τις εικόνες αυτές συνόδευαν στην έναρξη ορχηστρικά κομμάτια εμπλουτισμένα από τα παραδοσιακά όργανα της Εστουδιαντίνας και της συνολικά 14μελούς ορχήστρας υπό την επιμέλεια του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Επι σκηνής σπουδαίοι καλλιτέχνες, καλεσμένοι του Γιώργου Νταλάρα. Η Ρία Ελληνίδου, νέα ερμηνεύτρια με παραδοσιακές σπουδές, ερμήνευσε ανατολίτικα τραγούδια αποσπώντας πολλά χειροκροτήματα και αποδεικνύοντας το ταλέντο της. Η Μαρίνα Σάττι και η Χορωδία «Fones», παρουσίασαν τραγούδια σε άριστα προσαρμοσμένες διασκευές. Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας έδωσε με τη σειρά του έναν αφηγηματικό χαρακτήρα στη παράσταση, εξιστορώντας την καθημερινότητα των μεταναστών. Περιέγραψε τα συναισθήματά τους όταν πλέον παρέμειναν σε μια μακρινή χώρα λόγω οικονομικής ή άλλης ανάγκης. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, όταν με το Γιώργο Νταλάρα ερμήνευσε το «Τσάμικο» του Διονύση Σαββόπουλου, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο την οπτική που βλέπει ο καλλιτέχνης τα τεκταινόμενα της χώρας.


Το δικό του ανάλογο στίγμα έδωσε και ο Θοδωρής Κοτονιάς με το δικό του τρόπο ερμηνεύοντας  «Αχ Ελλάδα σ΄αγαπώ» και το γνώριμο τραγούδι τα «Κλειδιά»


Στο πρόγραμμα ήρθε να προστεθεί και ο Ιταλός συνθέτης και τραγουδιστής Eddy Napoli. Με τη δική του προσέγγιση,  εξέφρασε τις μουσικές του γνώσεις, δίπλα στο Γιώργο Νταλάρα με τα τραγούδια της Μεσογείου «Luna Rosa», «Ποιος Ταχυδρόμος», στέλνοντας μήνυμα στη σύγχρονη εποχή για το θέμα της μετανάστευσης.


Ο Γιώργος Νταλάρας μας απέδειξε για μια ακόμη φορά τη καλλιτεχνική του αξία, ερμηνεύοντας τραγούδια που αγαπήσαμε και εκφράζουν τον ξεριζωμό, όπως «Η Σμύρνη μάνα καίγεται», «Η προσφυγιά», «Το σπίτι μου το πατρικό» του Απόστολου Καλδάρα. Παρά το κρύωμά του, με εκπληκτικά γυρίσματα στη φωνή, ερμήνευσε τα «Τρία Καράβια», ενώ μίλησε για τις αφιλόξενες πατρίδες. Ιδιαίτερη μνεία χρήζει και η στιγμή που ερμήνευσε «Στις φάμπρικες της Γερμανίας» και «Το ψωμί της ξενιτειάς», για να θυμίσει στιγμές που μας εξιστόρησαν προηγούμενες γενιές.


Ο καλλιτέχνης μας σύστησε επίσης και ένα νέο μουσικό τον Χρήστο Καλιοντζίδη που κληρονόμησε  το ταλέντο του πατέρα του Μιχάλη Καλιοντζίδη στη ποντιακή λύρα. Ακούσαμε την «Ρωμανία Πάρθεν».

Μια  ξεχωριστή παράσταση, με τους καλλιτέχνες να τη χρωματίζουν ο καθένας με το προσωπικό του ύφος, να συμπράττουν και να δημιουργούν μια άριστη δομή, που τελικά ίσως δεν ήταν αρκετό να αποτυπωθεί σε ένα τρίωρο πρόγραμμα…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here