Γράφει η Χρύσα Λύκου

Τις Κυριακές τα πρωινά, μικροί και μεγάλοι πιάνουν λιμάνι στο Θέατρο ΗΒΗ, εκεί όπου ο Νότης Μαυρουδής και η παρέα του έχουν δέσει το χάρτινο καράβι τους, έτοιμοι να μας ταξιδέψουν σε μια Ελλάδα που οι μεγάλοι λησμονήσαμε και που μέσω των παιδιών προσπαθούμε να θυμηθούμε το λόγο για τον οποίο πρέπει να είμαστε ένας περήφανος λαός.

me_xartino_karadi_paidi_2014_11

Ο Χάρης Μαυρουδής, γίνεται ξανά παιδί έτοιμο να γνωρίσει μέσω των τραγουδιών που η Αναστασία Μουτσάτσου ερμηνεύει, τον τόπο και την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Στην προσπάθεια τους αυτή σημαντική βοήθεια αποτελεί ο Γιώργος Τοσικιάν στην κιθάρα και ο μοναδικός Σόλης Μπαρκής στα κρουστά που μ’ έναν τρόπο μαγικό καταφέρνει να «πλημμυρίσει» την αίθουσα του θεάτρου με το Αιγαίο.

Τα φώτα χαμηλώνουν αλλά δε σβήνουν, γιατί η ομορφιά της παράστασης κρύβεται στα εντυπωσιακά μικρά χέρια που χειροκροτούν ασταμάτητα κάθε ήχο, κάθε στίχο. Και ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, και τα παλτά πιάνουν όλο το χώρο στις ντουλάπες, μέσα σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε στα Επτάνησα, στην Κρήτη και στην Κάλυμνο. Βρισκόμαστε στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Καλοκαιρινά ταξίδια στην καρδιά του χειμώνα που μάλλον όλοι χρειαζόμαστε και που στην πρώτη ευκαιρία ανακαλούμε στη μνήμη μας.

me_xartino_karadi_paidi_2014_11_

Αν κάτι μου δίδαξε αυτή η παράσταση είναι ότι ποτέ δεν είσαι αρκετά μικρός για να γνωρίσεις τον Τσιτσάνη και τον Βαμβακάρη, ποτέ δεν είσαι αρκετά μεγάλος για να μην ανατριχιάσεις με τη Δόμνα Σαμίου. Ο Νότης Μαυρουδής είναι στη σκηνή για να μάθει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να μάθει όλους εμάς να ξεχωρίζουμε τους ήχους του μπαγλαμά, του λαούτο, της λύρας. Πόση Ελλάδα χωράει αλήθεια στην καρδιά μας?

Πέρα από τον κόσμο των κρίσεων, των θλίψεων, των κενών συναισθημάτων και σε πείσμα των ασπρόμαυρων καιρών που συνηθίσαμε, σε αυτή τη χώρα ανθίζουν ακόμα ελπίδες. Ένας γονιός που κρατάει το παιδί του απ’ το χέρι και το πηγαίνει στο θέατρο μπορεί να ελπίζει ότι ο κόσμος αυτός ίσως μια μέρα να μπορεί να γίνει όπως πραγματικά τον ονειρεύτηκε. Να μυρίζει μενεξέδες και ζουμπούλια, να βουτάει για σφουγγάρια, να χορεύει σε πανηγύρια πεντοζάλη και να χει πάντα παρέα του έναν παλιάτσο που να τραγουδά για μια κοινωνία που στα παιδιά δεν έχει πει κανείς ακόμα ότι δεν μπορούν να την αλλάξουν.

Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Πηνελόπη Κροντηροπούλου
Συνθέτης-Κιθαριστής: Νότης Μαυρουδής
Ερμηνεία (τραγούδι-πρόζα):Αναστασία Μουτσάτσου
Ερμηνεία (τραγούδι-πρόζα): Χάρης Μαυρουδής
Κιθαριστής: Γιώργος Τοσικιάν
Κρουστά: Σολίς Μπαρκί
Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Κανούση
Φωτογραφία: Αστέρης Κανούσης

Παραστάσεις
Κυριακή στις 11:30π.μ. (για το κοινό)

Αν ενδιαφέρεστε να κλείσετε θέσεις για ομάδα παιδιών-σχολείων, επικοινωνήστε με την κυρία Εύα Στυλάντερ στα τηλέφωνα 210 8574657 και 210 8665144

ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ
Σαρρή 27, Ψυρρή
τηλ. 210 3213112

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here