Γράφει η Λένα Βλασταρά
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Απανεμιά. Μπουάτ. Από το 1964. Από τις παλαιότερες των Αθηνών. Ο συνειδητοποιημένος ακροατής οφείλει να ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει με το που θα περάσει το κατώφλι του θρυλικού αυτού μαγαζιού: λιλιπούτειες καρέκλες και χαμηλά τραπεζάκια, συγκεκριμένα ποτά και το κοινό να κάθεται σχεδόν ο ένας δίπλα στον άλλο μη μπορώντας συχνά να ξεχωρίσεις πού τελειώνουν τα όρια της μιας παρέας και πού ξεκινάνε της άλλης. Όλα, δηλαδή, παραμένουν πιστά στους «κανόνες» που θέσπισε ο όρος μπουάτ.

Σε αυτόν το χώρο την Κυριακή 11 Ιανουαρίου ακούσαμε τη Σαββέρια Μαργιολά, την ερμηνεύτρια με το ταξιδιάρικο όνομα, η οποία φαινόταν ιδιαίτερα συγκινημένη που εμφανιζόταν σε ένα χώρο με τόσο… «πλούσιο παρελθόν»! Όπως, άλλωστε, μας αποκάλυψε πρόκειται για το μέρος που σύχναζε στα φοιτητικά της χρόνια. Μαζί της ήταν ο Δήμος Πολυμέρης στο ακορντεόν, ο Νίκος Πασσαλίδης στο μπουζούκι και το λαούτο και ο Μάριος Μούρμουρας στην κιθάρα.

savveria_live_2015_01_010

Για τους μουσικούς που την συνόδευαν μας δήλωσε:
«Το πιο ωραίο σε αυτό που κάνουμε είναι ότι υπάρχει τρομερή χημεία. Όλοι αυτοί οι μουσικοί είναι πρώτα απ’ όλα σπουδαίοι άνθρωποι. Αυτό παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο για μένα γιατί θεωρώ ότι ό,τι έχει καλή ενέργεια είναι αυτό που μπορεί να ανθίσει και να μας αγκαλιάσει όλους. Όλοι τους με έχουν στηρίξει με την καρδιά τους και το εισπράττω αυτό».

Στο πρώτο μέρος της παράστασης ακούσαμε τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία και κυρίως από τον τελευταίο της δίσκο, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Αλισάχνη». Μία λέξη που από μόνη της σε ταξιδεύει αφού η αλισάχνη είναι το σύννεφο που δημιουργείται όταν ένα κύμα της θάλασσας χτυπάει πάνω στο βράχο. Πόσο μάλλον τα τραγούδια που τραγούδανε τις αγάπες και τις θύμησες μέσα από αναμνήσεις αλλοιωμένες από τις εικόνες της φύσης.

«Θελήσαμε να κάνουμε αυτή την παράσταση για να παίξουμε τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία και πολλά ακόμα παλαιότερων και νεότερων συνθετών που αγαπάμε και λαχταράμε να παίξουμε. Επέλεξα να πω τραγούδια που πραγματικά αγαπάω χωρίς να κάνω εκπτώσεις σε σχέση με το τι θα ήταν πιο διασκεδαστικό ενδεχομένως», μας είπε η Σαββέρια.

savveria_live_2015_01_003

Έτσι, ακούσαμε τραγούδια από την ελληνική δισκογραφία, όπως του Σωκράτη Μάλαμα, του Ορφέα Περίδη και του Δήμου Μούτση. Το δεύτερο μέρος βάδιζε σε πιο λαϊκά χνάρια, ένα στυλ που ανακαλύψαμε ότι της ταίριαζε ιδιαίτερα. Έτσι, ακούσαμε τραγούδια που παλιότερα είχαν ερμηνεύσει η Πόλυ Πάνου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Χάρις Αλεξίου. Ήταν έτοιμη να ερμηνεύσει την οποιαδήποτε παραγγελία και ακόμη κι αν δεν ήξερε τους στίχους ένα κινητό με αυτούς ήταν αρκετό για να ακούσουμε τα τραγούδια που της ζητούσαμε! Όπως και η ίδια διαπιστώνει:

«Υπαρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και αυτό μας χαροποιεί. Γιατί, ναι μεν παίζουμε και τραγουδάμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, γιατί ζούμε και αναπνέουμε μέσα από αυτό το πράγμα, αλλά φυσικά, πάντα, ο στόχος είναι όλο αυτό να το επικοινωνουμε και να υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου. Μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ δυνατό αυτό που εισπτράττουμε και μας κάνει και εμάς πιο δυνατούς για να συνεχίσουμε».

savveria_live_2015_01_013

Στόχος της Σαββέριας Μαργιολά είναι αυτή η παράσταση να κρατήσει μέχρι το Πάσχα με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Οι Αθηναίοι μπορείτε να την απολαύσετε στις επόμενες παραστάσεις που θα δώσει στο Μπαράκι της Διδότου στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Οι υπόλοιποι μην έχετε παραπόνο παρά μόνο τα μάτια σας ανοιχτά για το πότε θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των εμφανίσεών της στην Πάτρα, το Αίγιο, το Βόλο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα…

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here