Γράφει η Ευαγγελία Βασιλείου
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Η βροχερή χειμωνιάτικη νύχτα δεν φάνηκε να εμποδίζει τους φίλους των Ετερονήμισυ που έσπευσαν να τους δουν live και να γεμίσουν τον Σταυρό του Νότου Plus την Παρασκευή 12/1.  Και στα δύο μέρη του προγράμματος ανέβηκαν στη σκηνή μαζί τους αγαπημένοι καλλιτέχνες που τους πλαισιώσαν κι έδωσαν πλούσιο ηχόχρωμα στη βραδιά.

Την έναρξη της σήμανε ο ήχος της λύρας που μας οδήγησε σε δύο τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι και του Μίκη Θεοδώρακη για να συνεχίσουν με μουσικές από το δίσκο τους.


Ζεστό καλωσόρισμα επιφύλασσε το κοινό στον Χρήστο Νινιό που ανέβηκε στη σκηνή μαζί τους, αμέσως μετά. Με κανονάκι, λύρα, λαούτο, μαντολίνο, κρουστά, κοντραμπάσο, κλαρίνο, γκάιντα και την υπέροχη φωνή της Μυρτώς Καμβυσίδη, ακούστηκαν τραγούδια όπως «Καμάρα»,  «Βάλε να πιω» από τη νέα δισκογραφική δουλειά του Νινιού, και το «Ίσως» που ερμήνευσε η Μυρτώ μαζί με τον Σπύρο.


Η Σαββέρια Μαργιολά προσκαλείται στη σκηνή και η ζεστή φωνή της δένει απόλυτα με το σχήμα. Από το «Να βάλω τα μεταξωτά» και το δικό της «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις», οδήγησε το μουσικό ταξίδι στον «Βράχο» με το οποίο η Μυρτώ έκλεισε το πρώτο μέρος της εμφάνισης των Ετερονήμισυ.


Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με ένα instrumental με περάσματα και επιρροές από Χατζηδάκι και Εστουδιαντίνα και συνεχίστηκε με δικά τους τραγούδια ώσπου ο Θοδωρής Κοτονιάς έσμιξε επί σκηνής με τους Ετερονήμισυ παίρνοντάς μας στο δικό του μουσικό ταξίδι.


Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό στη στροφή στους κρητικούς ήχους, η οποία τονώθηκε με ένα ακόμη λαούτο επί σκηνής και την φωνή του Γιώργου Σκορδαλού.

Κοτονιάς και Νινιός σμίγουν επί σκηνής λίγο πριν ο Γιώργος Ζερβάκης μας πάει ακόμη μια μουσική βόλτα στην Κρήτη που αγαπάμε, με τις μαντινάδες και τη λύρα του.


Η βραδιά οδηγείται σιγά-σιγά στο τέλος της και όλοι οι φίλοι-guests που βρέθηκαν με τους Ετερονήμισυ ανταμώνουν πάνω στη σκηνή, δεμένοι και χαρούμενοι από την ζεστή ανταπόκριση του κόσμου, για να μας περάσουν από ένα μουσικό δρόμο της Ηπείρου και κατόπιν να αποχαιρετίσουν την βραδιά με το “Φεγγάρι κάνει βόλτα”… Ο κόσμος όμως δεν τους αφήνει να φύγουν από την σκηνή κι έτσι «αναγκάζονται» να παρατείνουν λίγο ακόμη την παραμονή τους εκεί χαρίζοντάς μας μια μουσική ανάμνηση από τον Νίκο Ξυλούρη με το πολυαγαπημένο «Αυτό τον κόσμο τον καλό»…


Η ομάδα φίλων και μουσικών «Ετερονήμισυ» φλερτάρουν πάντα με το έντεχνο αλλά παραμένουν πιστοί στο παραδοσιακό απ’ όπου έκαναν και τα πρώτα τους βήματα. Με τις μουσικές τους ξεσηκώνουν το κοινό τους που τους αγαπά και αναγνωρίζει σε αυτούς την αγάπη και την αρμονία που τους δένει κι αυτό φαίνεται σε κάθε live τους.


Μοντέρνοι μα παράλληλα παραδοσιακοί, καταφέρνουν να ‘δένουν’ τους ήχους και τα όργανα παρασύροντας τον κόσμο σε ένα νοερό μουσικό ταξίδι σε όλες τις άκρες της Ελλάδα.


Η βραδιά έκλεισε με ένα ξεσηκωτικό Ικαριώτικο τις πρώτες πρωινές ώρες. Όλος ο κόσμος  φανερά ευχαριστημένος για την γεμάτη όμορφες μουσικές βραδιά έδωσε ένα ζεστό χειροκρότημα στους Ετερονήμισυ για καληνύχτα, με την νοερή υπόσχεση για το επόμενο αντάμωμα…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here