Γράφει ο Μάριος Γούβας
Φωτογραφίες: Αθηνά Γκούμα

Αφιερωμένες στις γυναίκες είναι οι παραστάσεις που στήνουν τις Πέμπτες του Οκτωβρίου στο φιλόξενο “Κελάρι” οι Opera Chaotique. Το ιδιαίτερα ταλαντούχο και ανατρεπτικό δίδυμο, δημιουργεί και παρουσιάζει νέα τραγούδια αποτίοντας φόρο τιμής στις γυναίκες. Γυναίκες που έγιναν σύμβολα, γυναίκες διάσημες, γυναίκες της διπλανής πόρτας. Γυναίκες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του κόσμου, καθώς “Women make the world go round”, όπως εύστοχα διασκευάζουν το γνωστό τραγούδι.

Με λεκτικές αναφορές σε σπουδαίες γυναικείες μορφές που άφησαν το στίγμα τους με το καλλιτεχνικό ή ανθρωπιστικό τους έργο, αλλά και με μουσικές αναφορές στη Suzanne Valadon, την Anita Berber, την Sarah Kane, την Alice Prin, ακόμα και τις …άσημες “Δεσποινίδες της Αβινιόν”, οι Opera Chaotique εμπνέονται και αφιερώνουν τα νέα τους τραγούδια στις γυναίκες αυτές καθώς και σε κάθε γυναικεία ύπαρξη.

opera_chaotic_live_2017_10_002

Φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν μια παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες να μην περιλαμβάνει γυναίκες. Γι’ αυτό, οι Opera Chaotique απηύθηναν ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλες τις γυναίκες καλλιτέχνιδες.

Πρώτες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση, η μοναδική Πέννυ Μπαλτατζή, με “Whatever Lola Wants”, “Temptation” και το δικό της “Demons & Diamonds”, και η Ίρις Αθανασιάδη με υπέροχο στιλ cabaret “Why don’t you do right” και “Mein Herr”. Αλλά και η εξαιρετική σοπράνο Λητώ Μεσσήνη, που ούσα παρούσα, μας χάρισε το “L’ amour est un oiseau rebelle” από την Carmen του Bizet με …jazz διάθεση.


Δεν λείπουν, βέβαια, οι κλασικές αναφορές στον Ροσίνι και τον Βέρντι με τον μοναδικά χιουμοριστικό τρόπο που παρουσιάζουν την άρια του Figaro και την Traviata, αλλά και κομμάτια από τους δύο προηγούμενους δίσκους τους.

Οι Opera Chaotique, με το ιδιαίτερο στιλ που τους χαρακτηρίζει, γράφουν τραγούδια για γυναίκες, προλογίζουν επιλεγμένα κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο, προσθέτουν γυναίκες καλλιτέχνιδες στο πρόγραμμα, και δημιουργούν μια παράσταση με χιούμορ, διάδραση και εξαιρετικές ερμηνείες που σε γεμίζει.


Θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα σε δύο τραγούδια. Αφενός τον “Μέγα Ανατολικό”, το πρώτο ελληνόφωνο τραγούδι του συγκροτήματος σε στίχους Ανδρέα Εμπειρίκου, που μελοποίησαν με τη συμμετοχή του Μιλτιάδη Πασχαλίδη, αλλά και το “Ladies of Avignon”, ένα πολύ μελωδικό, έως νοσταλγικό, αλλά και δυναμικό τραγούδι που έγραψαν για τον δημιουργό του ομώνυμου πίνακα Pablo Picasso και τις μούσες του.

Οι Opera Chaotique, τις Πέμπτες του Οκτωβρίου μας περιμένουν στο Κελάρι, κάθε φορά με άλλες guests, πριν αναχωρήσουν τον Νοέμβριο για συναυλίες στην Ιταλία, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων μηνών και η κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, με τα τραγούδια που ακούσαμε και σημαντικές συνεργασίες.


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here