INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες
και ξενόγλωσσα ελληνικά groups!

—————————————-

CYANNA

Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου
Music Corner – 22/6/2011

Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται για τους Cyanna. Όλοι τους ξέρετε από το «Shine» που έπαιξε και σε διαφήμιση οπότε θεωρώ περιττό να σας συστήσω μία μπάντα, ίσως τη πιο επιτυχημένη στο είδος της στην Ελλάδα!

Εξαιρετικοί μουσικοί, ακόμα καλύτεροι συνομιλητές. Συζητήσαμε για μουσική, για τους “αγανακτισμένους”, για πολιτική και για την Ελλάδα. Από τις πιο ωραίες συνεντεύξεις που έχω κάνει όσο καιρό γράφω στο Music Corner, οι Cyanna αποδεικνύουν πως όσο η Ελλάδα έχει τέτοιους μουσικούς αλλά και τέτοιους σκεπτόμενους ανθρώπους μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, τόσο μουσικά όσο και κοινωνικά…

Music Corner: Παρατηρώ μία αλλαγή στον ήχο σας. Είναι λίγο πιο μελαγχολικός, πιο ψαγμένος, πιο ιδιαίτερος από όταν είχατε ξεκινήσει. Και αυτή η αλλαγή έχει φέρει πολύ θετικά σχόλια. Τι σας έκανε να αλλάξετε;
Cyanna: Η αλλαγή αυτή που παρατηρείς δε συμβαίνει έτσι σε μια νύχτα ούτε καν σε ένα χρόνο, δεν είναι κάτι συνειδητό ή επιτηδευμένο. Η ζωή σε μια μπάντα έχει καθημερινές εμπειρίες και ερεθίσματα που μας αλλάζουν τόσο σαν μουσικούς όσο και σαν ανθρώπους, οπότε σε διάστημα 2 ετών που μεσολαβούν περίπου ανάμεσα σε δύο δίσκους, αυτή η ωρίμανση καταγράφεται και επίσημα, συμβαίνουν πολλά, με σημαντικότερα κομβικά σημεία τις συναυλίες και τις αμέτρητες πρόβες και ηχογραφήσεις. Κάθε φορά που κατεβαίνεις από τη σκηνή ή βγαίνεις από το studio ένα κλικ ακόμα έχει γίνει, απλά ελπίζεις να είναι προς τα εμπρός σε αυτό που θέλεις να φτάσεις…

Music Corner: Ξεκινώντας τη μουσική σας πορεία είχατε ελληνικό στίχο ο οποίος στην πορεία έγινε αγγλικός. Η δισκογραφική που έβγαλε τον πρώτο σας δίσκο, η Olon αν δεν κάνω λάθος, σας είχε προειδοποιήσει πως το αγγλόφωνο δεν πουλάει. Παρόλα αυτά ακολουθήσατε τον δύσκολο δρόμο. Έχει πολλά εμπόδια αυτός ο δρόμος στην Ελλάδα;
Cyanna: Κοίτα, ελληνικός ή αγγλικός οτιδήποτε είναι έξω από το σύστημα “μπουζούκι – lifestyle – gossip” στην Ελλάδα είναι εκ προοιμίου δύσκολο. Άντε υπάρχει και το σύστημα “κουλτούρα – πολιτικοποίηση – συνθήματα” που έχει μια υπόσταση ακόμα σε φεστιβάλ και δήμους, αλλά και αυτό όπου να ‘ναι ψοφάει καλώς ή καλώς. Το μπουζούκι όμως (και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην κυριολεξία στο παραδοσιακό αυτό όργανο αλλά στον καλλιτεχνικό χώρο) φαίνεται να είναι το μόνο σύστημα που αντέχει ακόμα και στην «κρίση». Ο,τι άλλο κι αν επιλέξεις ως μουσικός να κάνεις σε αυτή τη χώρα φοβάμαι πως έχεις ένα ταβάνι τόσο από άποψη καλλιτεχνικής εξέλιξης και επιτυχίας όσο και από οικονομικής αποκατάστασης.

Music Corner: Γενικότερα ζήσατε την ακμή του ελληνικού ροκ με Τρύπες, Διάφανα Κρίνα, Ενδελέχεια, Magic De Spell και πολλά ακόμα ονόματα. Παρόλα αυτά το ελληνικό ροκ δείχνει να έχει πέσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με το αγγλόφωνο ροκ. Ο κόσμος είχε ανάγκη από κάτι διαφορετικό τελικά;
Cyanna: Νομίζω ότι το ελληνικό ροκ είχε πεθάνει και θαφτεί πολλά χρόνια πριν το αγγλόφωνο κάνει αισθητή την παρουσία του στο ας πούμε ευρύτερο κοινό, γιατί το underground υπάρχει δεκαετίες τώρα. Δηλαδή υπήρξε και ένα κενό ανάμεσα στα δύο ρεύματα εκεί στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ο κόσμος πάντα διψάει για κάτι διαφορετικό, το θέμα είναι να υπάρχει κάτι που να είναι και αξιόλογο, γιατί και τα νούμερα που παρουσιάστηκαν κατα καιρούς σε talent shows κτλ πολλές φορές είχαν κάτι διαφορετικό, αλλά δεν έλεγε και κάτι αφού υπήρχε παντελής απουσία ταλέντου. Ισως απλά τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες μουσικοί ή έστω κάποιοι από αυτούς, βρήκαν κάτι να πουν και να το εκφράσουν με αξιόλογο τρόπο.

Music Corner: Ο περισσότερος κόσμος σας έμαθε από το «shine» το οποίο είναι ίσως και το πιο εμπορικό κομμάτι σας δεδομένου του ότι ήταν soundtrack και σε διαφήμιση. Πάντα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος τα υπόλοιπα τραγούδια σας να είναι στη σκιά αυτού. Κάτι που παραλίγο να πάθουν οι Radiohead με το «Creep». Πως μπορεί μια μπάντα να καταφέρει να ξεφύγει από τη σκιά του ενός χιτ;
Cyanna: Δεν ξέρω αν υπάρχει συνταγή. Εμείς δε σταματήσαμε ποτέ να παίζουμε το Shine, αν και δεν είναι πάντα παρόν σε όλες τις συναυλίες, ούτε και παίζεται πλέον πιστά η έκδοση του album. Όποτε μας ζητηθεί όμως, ακόμα και αν δεν είναι μέσα στη λίστα που έχουμε στήσει για το εκάστοτε live, μπορεί να παίξουμε ένα μέρος του έτσι για την ιδέα, για την παρέα του κοινού. Είναι ευλογία μια τόσο μεγάλη επιτυχία αλλά προφανώς έχει και το κόστος της. Ποτέ δε γράψαμε κάποιο «Shine 2» όμως, παρ’ ότι αυτή ήταν και η συμβουλή της εταιρείας, οπότε δεν το αφήσαμε να μας αλλοιώσει ή να περιχαρακώσει τη δημιουργικότητά μας!

Music Corner: Αν τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά όσο πάνε για εσάς, θα μπαίνατε στη διαδικασία να παίξετε στα μπουζούκια; Χωρίς να υποτιμώ τον χώρο αυτό
Cyanna: Όχι. Κάποιοι από εμάς είναι επαγγελματίες μουσικοί, δηλαδή δεν έχουν και κάποια άλλη ασχολία που να τους αποφέρει τα προς το ζην, οπότε μπορεί επαγγελματικά και μόνο να έχουν κατα καιρούς εργαστεί στον ευρύτερο χώρο της νύχτας και του λαϊκού τραγουδιού. Ως Cyanna όμως, είναι τόσο ασύμβατο όλο αυτό το στήσιμο στα μπουζούκια που είναι αδύνατο να γίνει κάποιο πάντρεμα. Θα έπρεπε να αλλάξει κάτι από τα δυο.

Music Corner: Έχετε παίξει πλάι σε μεγάλα ονόματα. MGMT, IAMX, Gorillaz Soundsystem, Stranglers. Φαντάζομαι πρέπει να ήταν μεγάλη ικανοποίηση για εσάς να ξεκινάτε από το «Δεν τραβάει το αγγλόφωνο στην Ελλάδα» έως το να παίζετε δίπλα σε τέτοια ονόματα.
Cyanna: Η μεγαλύτερη ικανοποίηση έρχεται όταν παίζουμε έστω και σε 100 άτομα, σε κάποια δική μας συναυλία και βλέπουμε και ακούμε τα στόματα να τραγουδάνε μαζί μας τους στίχους μας και να χορεύουν τη μουσική μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και η καλύτερη χειρονομία σε όποιον “ξερόλα” έχουμε κατά καιρούς συναντήσει.

Music Corner: Έχοντας κάνει συνεντεύξεις με άλλες αγγλόφωνες ελληνικές μπάντες, όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα. Πως από τη μουσική δεν έχουν βγάλει λεφτά. Θα μπαίνατε στη διαδικασία να γράψετε είκοσι «Shine» προκειμένου να κονομήσετε;
Cyanna: Αυτή ήταν κυριολεκτικά η επιταγή της εταιρείας όταν ξεκινάγαμε να συνθέτουμε το “End Is Near” και ενώ το “Shine” ήταν στο ζενίθ του. Μας ζητήθηκαν συγκεκριμένα …12 Shine! Προφανώς δεν το κάναμε.

Music Corner: Ελεύθερη διακίνηση μουσικής μέσω διαδικτύου. Πως βλέπετε αυτή την «επανάσταση»;
Cyanna: Αν τσεκάρεις τα free downloads που παρέχουμε από την ιστοσελίδα μας νομίζω θα καταλάβεις. Δεν είναι επανάσταση, είναι σημείο των καιρών, είναι ανάγκη, είναι μια λογική εξέλιξη. Από τότε που μπήκαμε στη διαδικασία να εκμεταλλευτούμε αυτό το εργαλείο όλα κινήθηκαν πιο γρήγορα. Είναι μια μορφή αξιοκρατίας που παρα τα όποια μειονεκτήματα, μόνο καλό έχει κάνει τελικά, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα με τόσο μικρές αγορές και τόσο περιχαρακωμένα κανάλια προώθησης και επικοινωνίας.

Music Corner: Οι καιροί που διανύουμε είναι αρκετά περίεργοι οπότε δεν μπορώ να μην πάω και σε κοινωνικά ζητήματα. Γιατί φτάσαμε σε αυτή την κοινωνική παρακμή;
Cyanna: Γιατί ένας πακτωλός δανεικών χρημάτων μοιράστηκε από ένα μάτσο διεφθαρμένους πολιτικούς σε μια περιορισμένη κάστα επιχειρηματιών και λοιπών ανθρώπων και οργανισμών άνευ παιδείας, οράματος, στοιχειωδών ιδανικών και κοινωνικής ηθικής. Η δεκαετία του ‘80 θα μείνει στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ως η αρχή της νομιμοποίησης και της απόλυτης αποδοχής της διαφθοράς ως κομμάτι του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου. Με διεφθαρμένα κριτήρια και νόμους λοιπόν τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε τα δανεικά, 30 χρόνια παντελούς απουσίας λογικής και μέτρου μετά. Αυτοί που τα μοιράζανε αλλά και αυτοί που τα τρώγανε σφυράνε αμέριμνοι. Οι δανειστές τρίβουν τα χέρια τους. Πλήρωνε τώρα μαλάκα Έλληνα…

Music Corner: Σας επηρέασαν τα κοινωνικά γεγονότα από το 2008 και τον θάνατο του Αλέξη έως και σήμερα;
Cyanna: Προφανώς. Είναι αδύνατο να μην σε επηρεάζει αυτό που συμβαίνει έξω από το σπίτι σου.

Music Corner: Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολύ κόσμο να αρχίζει να σηκώνεται από τους καναπέδες και να βγαίνει στους δρόμους ειρηνικά, με μεγαλύτερο παράδειγμα τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων σε πολλές πλατείες. Αν δεν τρωγόμαστε μεταξύ μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα;
Cyanna: Ελπίζουμε πως ναι. Αυτές οι αχρωμάτιστες συγκεντρώσεις είναι κάτι πραγματικά ελπιδοφόρο. Το σημαντικότερο που έχουν επιτύχει, γιατί ακόμα δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι πολύ νωρίς, είναι ότι έχουν επιτρέψει στους νέους να νιώσουν λίγη αισιοδοξία μες στη μαυρίλα που μας κερνάνε εδώ και 2 χρόνια, που είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει η εξουσία στον άνθρωπο. Υπάρχει ακόμα ηθικό άρα και ελπίδα.

Music Corner: Υπάρχει κάτι που σας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον; Κι αν ναι ποιο είναι αυτό;
Cyanna: Ο δρόμος, οι συναυλίες, τα παιδιά που έρχονται και μοιράζονται τη μουσική, τα νέα τραγούδια που γράφουμε, οι πρόβες που καταλήγουν σε ατελείωτα jam. Ο καθένας όπως μπορεί υποθέτω…

Music Corner: Νομίζω την βάρυνα αρκετά τη συζήτηση. Πάμε σε κάτι πιο ευχάριστο. Πείτε μου τα μελλοντικά σας σχέδια
Cyanna: Ηχογραφούμε σιγά σιγά νέα τραγούδια, είναι ήδη πέντε υπό παραγωγή, και συνεχίζουμε να στήνουμε συναυλίες όσο πιο συχνά μπορούμε. Πλησιάζει η ώρα που θα ολοκληρωθεί ο κύκλος του “End Is Near” και θα προχωρήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο των Cyanna


———

Οι Cyanna αυτή τη Παρασκευή 24 Ιουνίου παίζουν στο Elevation Festival της Βουλγαρίας με καλλιτέχνες όπως Jamiroquai και Parov Stelar.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyanna.gr

Οι Cyanna θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά τη Nori.Kapza, τον John D. Carnessiotis, τον Ηλία Μαδούρο και τη Ρία Κρούστη για τις φωτογραφίες τους.

———–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here