Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη

«Καλώς ήρθατε στον κόσμο των Ηρώων!», έτσι μας υποδέχτηκε ο Θανάσης Αλευράς την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, στην πρεμιέρα της παράστασης της Ελένης Γκασούκα, «Ήρωες». Σε αυτόν τον κόσμο, όπως διαπιστώσαμε αργότερα, μπορούν να συμβούν τα πάντα. Είναι ένας κόσμος γεμάτος σάτιρα, γεμάτος γέλιο και πληγές – ή μάλλον, καλύτερα, είναι ένας κόσμος που τολμά να γελάσει με τις πληγές του με τον πιο ξεχωριστό τρόπο. Μετά από τέσσερα χρόνια, οι «Ήρωες» επέστρεψαν στο Μικρό Παλλάς!

iroes_theatro_10_2014_001

Από τη σκηνή του Μικρού Παλλάς παρελαύνουν προσωπικότητες που ισορροπούν ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο, όπως άλλωστε κάνουν και οι μέρες που περνάμε, όπως κάνουμε και οι ίδιοι. Επιτυγχάνοντας αβίαστα αυτήν την ισορροπία, οι «Ήρωες» δεν αφήνουν τίποτα να ξεφύγει από το στόχαστρο της σάτιράς τους. Η σκηνή γίνεται με τον πιο γλυκόπικρο τρόπο ο καθρέφτης μας. Στην παράσταση της Τρίτης, είδαμε τον «κομφορμίστα» εαυτό μας στα 30, εξαρτημένο από τον υπολογιστή και τους γονείς μας. Είδαμε το μετανάστη εαυτό μας να κυνηγά τα όνειρά του μέσα σε ένα νευρικό και συνάμα γελοίο παραλήρημα. Σε αυτοβιογραφίες άσημων και ανώνυμων ανθρώπου είδαμε τους φόβους και τα όνειρά μας, τον καταπιεσμένο και ταυτόχρονα ομοφοβικό μας εαυτό, τα «ναρκωτικά» που προμηθευόμαστε οι ίδιοι ημερησίως από την τηλεόραση, τις διαφημίσεις, τη μουσική βιομηχανία, τον υπολογιστή, τον καναπέ μας. Είδαμε τα έθιμα, τις αξίες και τις ψευδαισθήσεις μας, τα «καλά και τα στραβά» μας.

iroes_theatro_10_2014_047

Το γέλιο αυτό καθεαυτό δεν είναι το στοιχείο που κάνει τόσο ξεχωριστή την παράσταση. Το στοιχείο που την κατατάσσει σε μια από τις καλύτερες μουσικοθεατρικές παραστάσεις της Αθήνας για τη φετινή σεζόν είναι το γεγονός ότι βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο του γέλιου και του κλάματος. Το στοίχημα αυτής της παράστασης δεν είναι να κάνει τον κόσμο να γελάσει – αυτό το εγγυάται η κατάλληλη για αυτό επιλογή των πρωταγωνιστών. Το στοίχημα είναι να κρατηθεί ο θεατής σε μια τέτοια απόσταση από τις τραγικές αντιφάσεις της εποχής μας, ώστε να μην το βάλει στα πόδια, αλλά να τις δει κατάματα και να καταφέρει να τις υπερβεί με το πιο πλατύ χαμόγελο στα χείλη.

iroes_theatro_10_2014_002

Δεν έχει νόημα να μακρυγορήσει κανείς για αυτήν την παράσταση. Όπως οι πρωταγωνιστές της δυσκολεύτηκαν να μιλήσουν για αυτή και να βρουν τους κατάλληλους ίσως χαρακτηρισμούς, έτσι κι εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά μπροστά στα κείμενα και τη σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα, αλλά και στην ερμηνεία των πρωταγωνιστών.

iroes_theatro_10_2014_014

Αν μπορούσαμε, όμως, να συνοψίσουμε τα σημεία της παράστασης αυτής, θα λέγαμε ότι για 19 ακόμα παραστάσεις καλείστε να δείτε μια σατιρική παράσταση, με τολμηρή και παρόλα αυτά επιτυχημένη μουσική επένδυση, που θα σας κάνει να μείνετε μακριά από το ρολόι, το κινητό σας και το πολυπόθητο – σε πολλές περιπτώσεις – ενδιάμεσο διάλειμμα! Καλείστε να δείτε έναν ξεκαρδιστικό και ακούραστο Θανάση Αλευρά, με αποκορύφωμα την ενσάρκωση της αγαπημένης του κοινού Νατάλια Μπρατούσκα Σεϊτανίδη Αλεξέγεβνα, έναν εξαιρετικά ταλαντούχο και ικανό να ανταποκριθεί σε μια τεράστια γκάμα μουσικών υφών (από Depeche Mode μέχρι… J Balvin!) Θοδωρή Μαυρογιώργη, τη γλυκύτατη παρουσία και ξεχωριστή μελωδική φωνή της Βίκυς Καρατζόγλου, τις κωμικοδραματικές φιγούρες των Κωνσταντίνου Καϊκή και Ματίνας Νικολάου, τη θετική ενέργεια και κινητικότητα της Αρετής Πασχάλη και τον κωμικό με μικρές «psycho» δόσεις Νικόλα Παπαδομιχελάκη. Και οι έξι πρωταγωνιστές, με την καλύτερη μουσική συνοδεία από τους Χρίστο Θεοδώρου, Κωστή Βήχο, Λάμπη Κουντουρογιάννη και Σπύρο Καραμήτσο, είναι καταπληκτικοί και έτοιμοι να σας υποδεχθούν με το πιο ζεστό χαμόγελο, σε ένα θέαμα που η μουσική και ο χορός διαδέχονται μικρές κωμικοτραγικές ιστορίες.

iroes_theatro_10_2014_034

Μετά το τέλος της πρεμιέρας, ανάμεσα στα συγχαρητήρια και τις θερμές αγκαλιές, μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές της παράστασης, ώστε να πάρουμε μια γεύση για το τι σημαίνουν οι «Ήρωες» για τους ίδιους…

Θανάσης Αλευράς: Υπάρχει πάντα η δυσκολία, και των ηθοποιών και των θεατών, να περιγράψουν την παράσταση αυτή και να την εντάξουν σε ένα είδος. Είναι μια μουσικοσατιρική παράσταση, ένα multi-θέαμα που συνδυάζει όλα τα είδη. Για μένα η παράσταση αυτή είναι σαν οδηγός, σαν τη ζωή. Όλα μπορούν να συμβούν και όλα μπορούν να ανατραπούν σε ένα δευτερόλεπτο. Έτσι και σ’ αυτήν την παράσταση, περνάμε απενοχοποιημένα από διαφορετικές διαθέσεις, από γέλιο σε κλάμα, από υστερία σε χαρά.

iroes_theatro_10_2014_052

Θοδωρής Μαυρογιώργης: Ακόμα, δεν έχω καταφέρει να το μεταφράσω σε λέξεις. Μάλλον, οι «Ήρωες» είμαι εγώ. Και ο κάθε «εγώ», νομίζω. Έτσι αισθάνομαι. Αν μπορούσα να βάλω τις λέξεις σε τόσο σωστή σειρά και με τόσο έξυπνο τρόπο, όπως η κυρία Γκασούκα, θα ήταν αυτό. Όλες οι πτυχές της προσωπικότητάς μας, αυτό που βιώνουμε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην Αθήνα. Είναι κωμικοτραγικό. Είναι οι στιγμές, που θέλεις να κλάψεις από χαρά, από γέλιο, από θυμό, από οργή, από ανάγκη, όλα μαζί. Είναι η Αλήθεια, που περνάει με ένταση και διαμέσου όλων. Δια-πασών.

Ματίνα Νικολάου: Για μένα οι «Ήρωες» σημαίνουν θέατρο. Έλαβα μέρος και στην πρώτη παράσταση και είναι η πρώτη φορά που ένιωσα τον παλμό του κόσμου, ενώ είμαι πάνω στη σκηνή. Αυτό με έκανε να νιώθω υπέροχα. Η Ελένη Γκασούκα είναι μια εξαιρετική γυναίκα και καλλιτέχνης, με έναν απίστευτο τρόπο να βοηθάει τον ηθοποιό, ακριβώς επειδή τον αγαπάει πάρα πολύ. Αυτό με έκανε να νιώσω πολύ άνετα. Αγαπάω τους «Ήρωες» και νομίζω ότι αυτή είναι μια παράσταση που θα καθορίσει την καριέρα μου, είτε μικρή είτε μεγάλη. Και μόνο που έχω παίξει σε αυτή, είμαι πολύ ικανοποιημένη. Είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας, ψάχνουμε συνεχώς ευκαιρίες να μιλάμε και να ονειρευόμαστε για τους «Ήρωες» και, μετά από τέσσερα χρόνια, κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα.

iroes_theatro_10_2014_054

Αρετή Πασχάλη: Οι «Ήρωες» είναι μια απόλαυση, μια έκρηξη ενέργειας. Είναι δημιουργία, έκφραση. Δεν είναι τόσο εύκολο να τους περιγράψεις, είναι πολλά πράγματα. Πέρασα υπέροχα σήμερα, είναι μια παράσταση που την απολαμβάνουμε όλοι πάρα πολύ. Χορεύουμε, τραγουδάμε, σατιρίζουμε, είναι ένα πολύ μεγάλο party για εμάς!

Οι «Ήρωες» θα βρίσκονται στη σκηνή του Μικρού Παλλάς (Αμερικής 2, Στοά Σπυρομήλιου, Αθήνα), κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Με ένα προσιτό οικονομικά εισιτήριο, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε, μετά από τέσσερα χρόνια, μια από τις πιο «must» φετινές παραστάσεις.
Συντελεστές:
Ιδέα, κείμενα, σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρία Φιλίππου
Τα τραγούδια διαλέγει ο Πάνος Σουρούνης
Κίνηση: Ελένη Γκασούκα
Χορογραφία tranquila: Πάνος Χαλκιάς
Στα κείμενα συμπράττει και ο Θοδωρής Αθερίδης
Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ A.E

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την παράσταση!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here