Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

  • Καλημέρα σε όλους τους Έλληνες απανταχού της οικουμένης. Καλημέρα στα ελληνικά, από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ Μακεδονία, τη γη του Φιλίππου (όχι του…Νίκου του παλιού μπασκετμπολίστα, αλλά του βασιλιά…) και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το καταλάβατε, έτσι; ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Όχι Добър ден (dóbər den) όπως είναι στα βουλγαρικά. Γιατί οι Μακεδόνες, αιώνες επί αιώνων μιλούν ελληνικά και μόνον. Όχι, δε μ’ έπιασε ξαφνικά το σοβινιστικό, ούτε το πατριωτικό μου. Μπορεί ν’ αγαπώ την πατρίδα και τη γη που με γέννησε, αλλά δεν ανήκω σε κείνους που θα βγούνε δημοσίως να το παίξουνε πατριώτες κι «Ελληνάρες»…
  • Απλώς, προσπαθώ εδώ και μέρες να καταλαγιάσω την οργή και την αηδία που νιώθω γι’ αυτό τον τύπο που φαίνεται ότι το πάχος τον έχει χτυπήσει στο εγκέφαλο κι όταν ανοίγει το στόμα του, λέει ότι μπούρδα του έρχεται στο νου. Και η άλλη καθόταν και τον άκουγε αντί να του ζητήσει αμέσως ν’ ανακαλέσει, να διακόψει την κουβέντα ή να σηκωθεί και να φύγει από το στούντιο. Οι Μακεδόνες και πριν 100, 200, 300 και 10 εκατομμύρια χρόνια, ελληνικά μιλούσαν. Αν εσύ δεν ξέρεις αυτή τη γλώσσα, είναι άλλο θέμα. Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, όμως δεν αξίζει ν’ ασχοληθώ περισσότερο μαζί σου. Απλώς, θα σου δώσω μια συμβουλή. Μην ξαναπατήσεις στη γη της Μακεδονίας «ΠΟΤΕ»…

kare_tou_tasou_2014_12_05_macedonia

  • Και μια και ξεκινήσαμε με αρχαία ιστορία, ας πάμε σ’ ένα πρόσωπο που την ξέρει απέξω κι ανακατωτά και διατύπωσε μιαν άκρως ριζοσπαστική άποψη, αναφορικά με το ποιος είναι τελικώς ο νεκρός για χάρη του οποίου κατασκευάστηκε αυτός ο αριστουργηματικός τάφος στην Αμφίπολη. Η Τίνα η γλωσσοφιλ-ούσα (κι εσχάτως συγγραφέας περιωπής, με ειδικότητα στην περιγραφή ερωτικών πράξεων) λοιπόν, είπε κάτι που ουδείς άλλος είχε την προνοητικότητα ν’ αναφέρει. Στην Αμφίπολη δεν τάφηκε ούτε ο Φίλιππος, ούτε ο Μεγαλέξανδρος, ούτε κάποιος στρατηγός του. Βλακείες μας λένε τόσο καιρό η Περιστέρη και οι υπόλοιποι αρχαιολόγοι, που μπροστά στην Τίνα δεν πιάνουν μία.
  • Ιδού η μεγάλη αποκάλυψη λοιπόν: Εκεί είναι θαμμένος ο…Βουκεφάλας! Ναι, το άλογο του Μακεδόνα στρατηλάτη. Αφού το είπε η Τίνα, ποιος θα τολμήσει να φέρει αντιρρήσεις; Δεν το έβγαλε από τη …βουκεφάλα της, αλλά μελετώντας χρόνια επί χρόνων κι επισταμένως την αρχαία ελληνική ιστορία. Να σου αναλύσει η κοπέλα τη μάχη στα Γαυγάμηλα, να μείνεις με ανοιχτό το στόμα. Θα πιστέψεις ότι ήταν εκεί και την παρακολούθησε από κοντά. Τόσες λεπτομέρειες ξέρει. Και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, έχει στην κατοχή της ένα κομμάτι από το Γόρδιο Δεσμό που έκοψε με το σπαθί του ο Μεγαλέξανδρος. Μιλάμε για διάνοια, όχι αστεία!

kare_tou_tasou_2014_12_05_voukefalas

  • Γυρνάς στο σπιτάκι σου, βγάζεις τα παπουτσάκια σου, φοράς τη ρομπ ντε σαμπρ την ωραία σου κι ανοίγεις την τηλεόραση, ενώ κάθεσαι ν’ απολαύσεις το μεσημεριανό φαγητό σου. Κι εκεί που τρως το μπιφτεκάκι με την τηγανητή πατατούλα σου, τσουπ, έρχεται η Τάτι μ’ ένα θέμα που σου ανοίγει την όρεξη ακόμη πιο πολύ. Συνέντευξη με μια κοπέλα που έκανε…παρθενοραφή επειδή ο πρώην σύντροφός της βιντεοσκοπούσε τις…τρελίτσες τους στο κρεβάτι και μετά τις έδειχνε στους φίλους του. Και να και ο γιατρός από δίπλα, να εξηγεί με αναλυτικές λεπτομέρειες πώς γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία. Το σωστό θέμα, στο σωστό timing!
  • Την ΠΑΟΚάρα πώς την είδατε; Χαμός γίνεται στη Θεσσαλονίκη, αφού η ομάδα φαίνεται ότι φέτος μπορεί να επαναλάβει αυτό που και πριν 30 χρόνια φαινόταν αδύνατο. Να φέρει το πρωτάθλημα στον Πύργο το Λευκό (όπως λέει και το σύνθημα). Και τότε -το 1985-, ουδείς της έδινε έστω και μισό τοις εκατό να το πετύχει. Δεν ήτανε μόνον ότι το καλοκαίρι του ’84 είχαν αποσυρθεί από την ενεργό δράση οι Κούδας και Φούρτουλα -βασικότατα στελέχη εκείνης της ομαδάρας που είχε πάρει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της το ’76. Ήταν και το ότι ο νταμπλούχος της προηγούμενης χρονιάς Παναθηναϊκός, είχε ντύσει στα πράσινα δυο παικταράδες: Τον Βέλιμιρ Ζάγετς και το Δημήτρη Σαραβάκο.

kare_tou_tasou_2014_12_05_paok

  • Ο ΠΑΟΚ τότε ξεκίνησε τη χρονιά εντελώς «αθόρυβα», με τον Βάλτερ Σκότσικ στον πάγκο και μια πλειάδα καλών παικτών, που παίζανε πρώτα για το σύνολο και μετά για την πάρτη τους (Αλαβάντας, Σκαρτάδος, Κωστίκος, Χρ. Δημόπουλος, Μπανιώτης, Τσουρέλας κ.α.). Πήρε όμως δύο πολύ καλούς ξένους από την τότε Γιουγκοσλαβία, τον αμυντικό Ιβάν Γιούρισιτς και τον επιθετικό Ράντε Πάπριτσα (ή «Ινδιάνο» όπως τον «βάφτισαν» εδώ τα αμίμητα ΠΑΟΚια…). Έτσι, πριν καλά-καλά το πάρει κάποιος χαμπάρι, είχε ξεφύγει στη βαθμολογία με πέντε βαθμούς (όπως και τώρα, καλή ώρα…). Σημειωτέον, ότι το τότε βαθμολογικό σύστημα ήτανε το 2-1-0 και οι ομάδες του πρωταθλήματος 16.
  • Παρά την «κοιλιά» που παρουσίασε στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, άντεξε και κατάφερε τελικώς να φέρει το τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη. Λεπτομέρεια: Τότε, κέρδισε σ’ ένα αποφασιστικό ματς τον πρωταθλητή ΠΑΟ μέσα στο ΟΑΚΑ με 0-1 στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, ξεφεύγοντας με πέντε βαθμούς. Προχθές, τριάντα χρόνια μετά, ο ΠΑΟΚ έκανε το μεγάλο «διπλό» μέσα στο Καραϊσκάκη επί του πρωταθλητή Ολυμπιακού, δημιουργώντας την ίδια διαφορά. Λέτε να είναι τυχαίο, ή σημάδι ότι «το Μάιο θα ‘μαστε καλά», όπως λέει και ο Αγγελάρας; Ο οποίος και τι δεν έχει ακούσει και διαβάσει όλον αυτό τον καιρό. Δεν απαντάει όμως σε κανένα και δουλεύει με χαμηλά το κεφάλι και χωρίς πολλά λόγια. Κι ως γνωστόν, όποιος δουλεύει, αμείβεται.
  • Επιτρέψτε μου λοιπόν αντί για την καθιερωμένη ενότητα «Κουλτούρα να φύγουμε», ν’ αφιερώσω σήμερα ένα τραγούδι στα φιλαράκια μου τους ΠΑΟΚτσήδες. Μπορεί να μην υπήρξα ποτέ οπαδός του «Δικεφάλου» (το εντελώς αντίθετο…), αλλά πραγματικά χαίρομαι πολύ για τη φετινή εξαιρετική πορεία του και θα χαρώ περισσότερο αν τον δω να μένει στην πρώτη θέση μέχρι το τέλος. Αφιερωμένο λοιπόν σε όλους τους «ασπρόμαυρους» φιλάθλους.

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here