Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης

  • Καλημέρα φίλοι κι αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά. Το ημερολόγιο λέει ότι μπήκαμε στην άνοιξη, αλλά αυτή η μουντίλα και η σκοτεινιά δε λένε να φύγουν από τον ουρανό. Κι όχι μόνον από τον …κανονικό (μουλιάσαμε από τη βροχή…), αλλά κι από αυτόν της Ελλάδας μας, η οποία για ακόμη μια φορά βρίσκεται δεμένη χειροπόδαρα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Κι από πάνω της, ετούτοι οι απαίσιοι υπάνθρωποι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και η υπόλοιπη συμμορία τους, που διψούν για αίμα και ηδονίζονται από μια επικείμενη καταστροφή της χώρας μας. Μόνο που οι …κουτεντέδες, δεν έχουν καταλάβει ότι αν μας οδηγήσουν στη διάλυση, θα τους πάρουμε μαζί μας. Και τότε θα δούμε ποιος θα κουνά το δάχτυλο σε ποιον…
  • Τέλος πάντων, δε θέλω να βαρύνω περισσότερο την ήδη τεταμένη και δυσάρεστη ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών. Ας πάω λοιπόν στη Eurovision και στον ελληνικό τελικό που παρακολουθήσαμε προχθές. Για την ακρίβεια …παρακολούθησαν συγγενείς και φίλοι, αφού τα ποσοστά τηλεθέασης ήταν επιπέδου …Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού! Ακόμα και προγράμματα που προβάλλονταν σ’ επανάληψη σε άλλα κανάλια, συγκέντρωσαν μεγαλύτερο μερίδιο στην προτίμηση του κοινού. Πού είναι εκείνα τα ωραία χρόνια, που η αντίστοιχη διοργάνωση χτυπούσε πενηντάρια κι εξηντάρια; «O tempora, o mores», που έλεγαν οι αρχαίοι ημών …Λατίνοι.

kare_stats_down_2015_03_06_001

  • Αλλά κι αυτό το τραγούδι που βγήκε, ρε παιδί μου; “One last breath”. Δηλαδή, «Μια τελευταία αναπνοή». Ασορτί με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου άπαντες κρατάμε την αναπνοή μας και περιμένουμε τι θ’ αποφασίσουν για μας οι σύγχρονοι Νέρωνες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της σάρας, της μάρας και του κακού συναπαντήματος. Τουλάχιστον, η Μαρία-Έλενα Κυριάκου είναι φωνάρα, το τραγουδάκι είναι συμπαθητικό …κι αν υπάρχει χώρα μέχρι το Μάιο που θα γίνει ο διαγωνισμός, ίσως πάρουμε μια καλή θέση. Αν και νομίζω ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την εν λόγω ιστορία. Απόδειξη, η χαμηλή τηλεθέαση…

kyriakou_greek_final_2015_03_005

  • Για να μείνω ακόμη λίγο στο θέμα, εκείνη τη Θωμαή την καταλυπήθηκε η ψυχή μου. Δεύτερη φορά συμμετείχε, δεύτερη φορά απέτυχε. Ούτε ο …Βράνκοβιτς δεν ήταν τόσο άστοχος στις ελεύθερες βολές (για να λέμε την αλήθεια, ήταν …ακόμα πιο άστοχος!). Την πρώτη φορά, πήγε μ’ ένα τραγούδι που της ταίριαζε «γάντι» και το «έκαψε» με το απαράδεκτο ντύσιμο. Προχθές, η εμφάνιση ήταν καλή, αλλά το τραγούδι εντελώς έξω από τα νερά της. Αυτή την κοπέλα, πραγματικά τη συμπαθώ πολύ και πιστεύω ότι είναι σπουδαίο ταλέντο, ανεξαρτήτως αν δεν είναι του γούστου μου το ρεπερτόριό της. Έχει προοπτικές να πάει ψηλά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να προσέξει περισσότερο τις επιλογές της…

apergi_thomai_greek_eurovision_final_2015_03_001

  • Τώρα μάλιστα. Σώθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφού μπήκε «λουκέτο» μιας εβδομάδας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας (ή μήπως …Λίγδας;), το πρόβλημα της βίας εξαλείφθηκε και μπορούμε να συνεχίσουμε το …βαθύ και μακάριο ύπνο μας. Πολύ δε περισσότερο τώρα, που το προσεχές τριήμερο θα γίνουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Βρε, αν δε μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, δουλειά δε γίνεται. Μεγάλωσα μέσα στα γήπεδα κι έχω βαρεθεί ν’ ακούω τριάντα τόσα χρόνια για «μέτρα κατά της βίας», τα οποία ουδέποτε λαμβάνονται. Κι αν λαμβάνονται, δεν εφαρμόζονται, επειδή δε συμφέρει ορισμένους.

kare_gipedo_louketo_2015_03_06_002

  • Θυμάμαι τη μακαρίτισσα τη Θάτσερ, η οποία μετά την τραγωδία του Χέιζελ το Μάιο του ‘85, είχε τα …μπαλάκια να δώσει ρητή εντολή για πενταετή αποκλεισμό όλων των αγγλικών ομάδων από τα Κύπελλα Ευρώπης. Και ουδείς τόλμησε να φέρει την παραμικρή αντίρρηση. Και μιλάμε τώρα για συλλόγους όπως η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, η Τόττεναμ κ.α., οι οποίοι σχεδόν κάθε χρόνο έφερναν κι από ένα -τουλάχιστον- ευρωπαϊκό τρόπαιο στο νησί. Όχι οι δικές μας οι ομαδούλες, που ξεφτιλίζονται κάθε τρεις και λίγο όταν βγαίνουν στην Ευρώπη και γελάει ο κάθε πικραμένος. Γιατί λοιπόν να μη γίνει το ίδιο κι εδώ; Μόνο το αγωνιστικό ρεζιλίκι που θα γλιτώσουμε, φτάνει…
  • Να σας πω, ο «Βαρού» την «έχει δει» λιγάκι τώρα τελευταία ή είναι μόνο ιδέα μου; Μήπως «ψήλωσε» απότομα, μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που απέκτησε από τη μια στιγμή στην άλλη κι άρχισε να ξεφεύγει; Πολύ άνετος και χαλαρός μου φαίνεται, σε αντίθεση με το βουνό προβλημάτων που έχει ν’ αντιμετωπίσει. Αν δεν το έχει αντιληφθεί, είναι υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που βρίσκεται τετ α τετ με τη χρεοκοπία κι όχι ένας «πολίτης του κόσμου», που ταξιδεύει εδώ κι εκεί για να δώσει διαλέξεις περί οικονομίας. Μακάρι αυτή η …μακαριότητα που τον διακρίνει να είναι από σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά κι όχι από …καλαμοκαβάλημα.

kare_varouf_2015_03_06_003

  • Και μέσα σε όλο τούτο τον ορυμαγδό, είχαμε και τη μεγάλη επιστροφή της Έφης Θώδη. Μου στείλανε ν’ ακούσω το αριστουργηματικό άσμα «Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει» κι έμεινα άφωνος. Μιλάμε για τραγουδάρα, όχι αστεία. Τέτοιο come back, ούτε η …Άντζελα έκανε (ασχέτως αν το κατάλαβε μόνον αυτή…). Στα σοβαρά τώρα, πίστευα ότι η προ ετών περιπέτεια της Έφης θα της γινόταν μάθημα, αλλά απ’ ό,τι κατάλαβα, στην περίπτωσή της πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Ειλικρινά σας λέω, ορισμένοι άνθρωποι με κάνουν κι απορώ με τους τρόπους που επιλέγουν για λίγα …δράμια δημοσιότητας.

kare_thodi_2015_03_06_004

  • Θα κλείσω όπως άρχισα. Με το τραγούδι-θρύλο «Φίλοι κι αδέλφια» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το “Μεγάλο μας τσίρκο”, το οποίο νομίζω ότι σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Εκτός των άλλων, περιέχει κι ένα ηχηρότατο μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Κι όπου φοβάται, φωνή ν’ ακούει απ’ το λαό»…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here