Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η Kristine McPherson (Saoirse Ronan) φοιτά στην τελευταία τάξη ενός καθολικού σχολείου, στη γενέτειρά της, το Sacramento της California. Το κορίτσι που επιμένει να το φωνάζουν με το όνομα “Lady Bird” ανυπομονεί να ενηλικιωθεί, να ερωτευτεί και να γίνει δεκτή σε κάποιο κολέγιο στην Ανατολική Ακτή, προκειμένου να ανοίξει τα φτερά της και να ξεφύγει από την «άχρωμη» ζωή της πόλης της…

lady_bird_afisa_2018_03

Η Greta Gerwig υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία στο “Lady Bird”, μια πολύ τρυφερή και αληθινή ιστορία ενηλικίωσης. Παρά το γεγονός ότι σεναριακά το σινεμά έχει καταγράψει πολλές παρόμοιες αφηγήσεις, η συγκεκριμένη ξεχωρίζει για την αμεσότητα, την αθωότητα, την τρυφερότητα και την απλότητα με την οποία προσεγγίζει τα θέματά της. Οι προβληματισμοί της εφηβείας, τα κοριτσίστικα όνειρα, η φιλία, ο έρωτας, οι σχέσεις –κυρίως με άτομα του άλλου φύλου–, οι αναπόφευκτες διαμάχες με τους γονείς και, πάνω απ’ όλα η ανάγκη να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε αποδεκτοί, τόσο από εμάς του ίδιους, όσο και από τους άλλους, εκφράζονται ρεαλιστικά στο έργο της Gerwig, την οποία γνωρίσαμε πρώτα ως ηθοποιό. Στην πρώτη της αυτή προσωπική σκηνοθετική απόπειρα –χωρίς να πρωτοτυπεί, αλλά λειτουργώντας με σεβασμό και ανεπιτήδευτα– καταφέρνει να γίνει η πέμπτη γυναίκα που προτείνεται για Oscar Σκηνοθεσίας, στην ενενηντάχρονη ιστορία του θεσμού. Σε αυτό πιθανόν να έχει συμβάλλει και η ιδιαίτερη προσοχή που έχει δοθεί φέτος από τη βιομηχανία του κινηματογράφου στο γυναικείο φύλο. Ακόμη και έτσι να είναι, αυτό ουδόλως υποτιμά τη δουλειά της Gerwig και τη φρεσκάδα που αποπνέει, ενώ η δημιουργία της είναι υποψήφια και για το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας.

lady_bird_2018_03

Ως προς την εκλεκτή διανομή, αξίζει να γίνει αναφορά όχι μόνο στην, ως συνήθως, θαυμάσια και εξαιρετικά ταλαντούχα Saoirse Ronan, αλλά και στη Laurie Metcalf, η οποία υποδύεται τη μητέρα της. Η σχέση ανάμεσα στις δύο αυτές γυναίκες αποτελεί τη βασική κινητήριο συναισθηματική δύναμη της ταινίας και, διόλου τυχαία, οι δύο ηθοποιοί είναι υποψήφιες για Oscar Α΄ και Β΄ Γυναικείου ρόλου αντίστοιχα. Το πιο σημαντικό στοιχείο του συγκεκριμένου έργου, ωστόσο, πέρα από τη «θηλυκή» διεισδυτική του ματιά, είναι ότι υπενθυμίζει στα κορίτσια κάθε ηλικίας ότι για να γίνουν γυναίκες, θα πρέπει, πάνω απ’ όλα, να είναι αληθινές και να αποδέχονται τον εαυτό τους –γι’ αυτό που είναι και για όλα αυτά που ονειρεύεται να γίνει.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη UIP, από την Πέμπτη, 1 Μαρτίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here