Μία μοναδική συναυλία της πρωτοποριακής συνθέτριας Λένας Πλάτωνος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Στο πρώτο μέρος, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, η Λένα Πλάτωνος θα παρουσιάσει ζωντανά τον κύκλο αγγλόφωνων τραγουδιών ”Hope is the thing with feathers”, σε ποίηση της μεγάλης Αμερικανίδας ποιήτριας του 19ου αιώνα Emily Dickinson, η οποία στην ποίησή της αναδεικνύει με μοναδικό και ελλειπτικό τρόπο την σχέση του ανθρώπου με τον έρωτα και τον θάνατο. Τους στίχους στα ελληνικά θα απαγγείλει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Τραγουδούν η Αθηνά Ρούτση και η Sissi Rada σε Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος και Στέργιου Τσιρλιάγκου

platonos_2015_05_poster

 Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστεί το πιο οριακό έργο της Λένας Πλάτωνος, ο κύκλος τραγουδιών ”Καρυωτάκης – 13 τραγούδια”, που θα αποδώσει η Σαβίνα Γιαννάτου, με την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Θόδωρου Κοτεπάνου.

«Τα πρώτα μου τραγούδια όταν σπούδαζα πιάνο στη Βιέννη ήταν σε Αγγλικούς στίχους ενός Άγγλου φίλου και αποτέλεσαν την εξαιρετική εμπειρία της ικανότητάς μου γενικά να φτιάχνω τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά χάθηκαν ,όμως η αίσθηση της ελευθερίας και της ευτυχίας που είχα νοιώσει τότε με ακολούθησε και φαίνεται ότι εδώ και λίγα χρόνια έγινε ανάγκη επιτακτική η επανάληψη της εμπειρίας αυτής που είχε σαν αποτέλεσμα Αγγλικούς στίχους δικούς μου που έχω ήδη μελοποιήσει.

Όμως, η συνάντησή μου με την μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλυ Ντίκινσον ήταν αρκετά καθοριστική ώστε να αποφασίσω να εκτεθώ με τραγούδια πάνω στην ποίησή της που έχει αφάνταστη μουσικότητα και μοιάζει να γράφτηκε εχθές ενώ έχει γραφτεί τον προπερασμένο αιώνα και μάλιστα γράφτηκε μέσα σε εντελώς παράδοξες συνθήκες. Η Ντίκινσον αν και ήταν κλεισμένη μέσα στο σπίτι λόγω ψυχικής διαταραχής, παρουσιάζει την εικόνας του ποιητή που έχει  βαθύτατη επαφή με την εξωτερική  και εσωτερική πραγματικότητα…οι αντένες της έπιασαν με φανταστική ευαισθησία τα μεγάλα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης ,δηλαδή του Έρωτα και του Θανάτου στα οποία είναι αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος του έργου της. Εγώ διάλεξα δέκα ποιήματά της ,τα περισσότερα ερωτικά, τα οποία δούλεψα για δυο γυναικείες φωνές σε διάστημα περίπου ενός χρόνου.

Η ιστορία μου με τον Κώστα Καρυωτάκη άρχισε  στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι όταν μου έγινε πρόταση να τον μελοποιήσω για τις ανάγκες της εκπομπής για την ποίηση κι εγώ αρνήθηκα γιατί τότε φοβήθηκα το τεράστιο καλλιτεχνικό του μέγεθος και προσφέρθηκα να γράψω σκέτη μουσική που θα ταίριαζε στο ύφος του για να υποστηρίξω τις απαγγελίες. Ο Χατζιδάκις δέχτηκε. Εγώ, πάντως, τελικά μια νύχτα, καθώς είχα ανοιχτό στο πιάνο μου το βιβλίο με τα ποιήματά του, το βλέμμα μου κυριολεκτικά αγκιστρώθηκε σε ένα ποίημά του, το μελοποίησα αμέσως, έκλαψα κι έτσι η εκπομπή ντύθηκε και με τα τραγούδια μου που είχαν αμέσως μεγάλη απήχηση μέσα στο Τρίτο αλλά ακόμα περισσότερη μέσα στην ψυχή μου  όπου και ” άκουσα ” την φωνή της Σαβίνας να τα τραγουδάει. Τα τραγούδια μου αυτά άρεσαν πολύ στον Μάνο Χατζιδάκι και έγιναν άλμπουμ  στην Λύρα του Αλέκου Πατσιφά». Λένα Πλάτωνος

 

Α’ ΜΕΡΟΣ
HOPE IS THE THING WITH FEATHERS (H ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ)

Ποίηση: Emily Dickinson
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος – Στέργιος Τσιρλιάγκος
Τραγούδι: Αθηνά Ρούτση – Sissi Rada
Απαγγελία: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

 

Β’ ΜΕΡΟΣ
ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ – 13 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Ενορχήστρωση: Θόδωρος Κοτεπάνος
Τραγούδι: Σαβίνα Γιαννάτου
Φωνητικά: Αθηνά Ρούτση – Sissi Rada

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 20.30
Κεντρική Σκηνή στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Εισιτήρια | 15 – 18 – 28 €  | Μειωμένο: 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι: 5 €

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here