Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Όταν ο σκωτσέζος ευγενής Μάκβεθ (Michael Fassbender), κερδίζει μια αποφασιστικής σημασίας μάχη, μαζί της και την εύνοια του βασιλιά της χώρας του, του Duncan (David Thewlis), κάποιες παράξενες γυναίκες τού προφητεύουν ότι θα γίνει ο ίδιος ο επόμενος βασιλιάς της Σκωτίας. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ο Μάκβεθ μαζί με τη σύζυγό του (Marion Cotillard) μπλέκονται σε ένα ατέρμονο γαϊτανάκι φόνων, με τον φαύλο κύκλο του αίματος να γίνεται ολοένα και πιο σκληρός…

Αυτή είναι η υπόθεση ίσως του πιο σκοτεινού έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, του «Μάκβεθ» (Macbeth), ο οποίος εδώ, σε μία από τις πλείστες μεταφορές του στη μεγάλη οθόνη, ευτυχεί υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Justin Kurzel.

macbeth_afisa_2015_10

Θαυμάσια φωτογραφία, μια εντυπωσιακά κινηματογραφημένη εναρκτήρια σεκάνς μάχης –με τη φυσιολογική και την αργή κίνηση να εναλλάσσονται σε ένα ευφυές μοντάζ–, ρεαλιστική αναπαράσταση εποχής και, κυρίως, ένα γοητευτικό σε όλα τα επίπεδα πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Fassbender και Cotillard επιβεβαιώνουν το ταλέντο και τη λάμψη τους σε δύο ρόλους όνειρο ζωής για κάθε ηθοποιό. Το σημαντικότερο στοιχείο αμφοτέρων των ερμηνειών τους είναι ότι δεν χάνουν στιγμή την επαφή με την ανθρώπινη διάσταση των χαρακτήρων που υποδύονται, γεγονός που τους οδηγεί στο να αποφύγουν την κακοτοπιά τυχόν ερμηνευτικών υπερβολών.

macbeth_2015_10

Στα συν της ταινίας, η θαυμάσια ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα μοναδικά τοπία της σκωτσέζικης φύσης, με τους σκληρούς, αγέρωχους βράχους των Highlands να παραπέμπουν στις αμείλικτες τύψεις που θα οδηγήσουν στην αναπόφευκτη πτώση των ηρώων, στην πορεία του έργου. Πέρα και πάνω απ’ όλα, ο σκηνοθέτης δημιουργεί την ταινία του λιτά και άμεσα, αφήνοντας σοφά να αναδειχθεί ο αληθινός της πρωταγωνιστής: ο αξεπέραστος και πάντα διαχρονικός σαιξπηρικός λόγος.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Seven Films, από την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here