Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ιωάννα Μπρατσολιά

Η πρώτη συνεργασία του Μανώλη Λιδάκη με τον Γιάννη Κότσιρα επί σκηνής, είναι ένα από τα σχήματα που μας κίνησε, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον. Γι αυτό και σπεύσαμε να παρακολουθήσουμε την πρεμιέρα τους το περασμένο Σάββατο.

Οι πόρτες άνοιξαν στην ώρα τους και αφού τακτοποιηθήκαμε στο τραπέζι που μας είχε κρατήσει η διεύθυνση, αναζητήσαμε τους καλλιτέχνες για τις καθιερωμένες δηλώσεις. Δεν είχαμε την τύχη να μιλήσουμε με τον Μανώλη Λιδάκη, λόγω της προετοιμασίας του για την παράσταση, αλλά ο Γιάννης Κότσιρας δεν αρνήθηκε να μας πει δυο κουβέντες.

kotsiras_lidakis_live_2014_11_020

MusicCorner: Η παράσταση επρόκειτο να ξεκινήσει το προηγούμενο Σάββατο. Ωστόσο η πρεμιέρα πήγε μια βδομάδα πίσω. Υπήρχαν τεχνικά προβλήματα;
Γιάννης Κότσιρας: Όχι, δεν υπήρχαν τεχνικά προβλήματα. Απλά δεν ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Δεν ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και χρειαζόμασταν περισσότερες πρόβες. Αυτή είναι η αλήθεια. Επειδή και ο Μανώλης και εγώ έχουμε μια τάση τελειομανίας, αποφασίσαμε να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο προετοιμασίας ώστε να είμαστε πιο σίγουροι όταν θα βγούμε στη σκηνή. Είναι άσχημο να βγαίνεις στη σκηνή και να ανησυχείς για τη σειρά των τραγουδιών, ας πούμε. Τώρα είμαστε πιο έτοιμοι όλοι, κι εμείς και οι μουσικοί και οι τεχνικοί μας.

MusicCorner: Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι με τον Μανώλη Λιδάκη. Είστε και οι δύο από τους πιο σημαντικούς ερμηνευτές. Πώς προέκυψε η συνεργασία και ποια είναι τα συναισθήματά σου γι αυτήν;
Γιάννης Κότσιρας: Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε από μια πρόταση του Μανώλη στα τέλη του καλοκαιριού. Είχε κάποιες συναυλίες στη Θεσσαλονίκη με την Ελένη τη Βιτάλη η οποία αποσύρθηκε για λόγους υγείας και μου πρότεινε να συμμετάσχω στις εμφανίσεις του. Χάρηκα με την πρόταση και όταν είδαμε ότι πήγε πολύ καλά αυτή συνεργασία σκεφτήκαμε να την επαναλάβουμε και τον χειμώνα. Τόσο απλά… Τον Μανώλη δεν τον γνώριζα ως άνθρωπο. Τον γνώριζα ως καλλιτέχνη και τον θαύμαζα πάρα πολύ. Και ήταν επιθυμία μου κάποια στιγμή να συνεργαστούμε.

MusicCorner: Και αυτή σου η επιθυμία πραγματοποιείται στο Levare, στο οποίο θα βρίσκεστε μέχρι πότε;
Γιάννης Κότσιρας: Το πρόγραμμά είναι να πάει μέχρι αρχές Γενάρη γιατί μετά θέλουμε να το ανεβάσουμε στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς από το Φλεβάρη και μετά έχουμε και οι δύο άλλες υποχρεώσεις.

kotsiras_lidakis_live_2014_11_001

MusicCorner: Και ξεκινάτε αυτή τη συνεργασία με καινούριο δίσκο και οι δύο. Λίγο παλιότερα κυκλοφόρησε ο δίσκος του Μανώλη Λιδάκη, τον περασμένο μήνα ο δικός σου.
Γιάννης Κότσιρας: Υπάρχουν όντως αυτές οι δύο δισκογραφικές δουλειές και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη συγκυρία. Προσωπικά, περίμενα πολλά χρόνια, ως όνειρο, ως φαντασίωση, αυτόν τον δίσκο. Μεγάλωσα με τραγούδια του Μικρούτσικου και το να έχει πει ο ίδιος ότι δεν τον καλύπτει πλέον η δισκογραφία ώστε να γράψει νέα τραγούδια και να τον συγκινεί η φωνή μου για να το ξανακάνει, αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια τιμή. Οπότε είναι πολύ ευτυχής η συγκυρία αυτού του δίσκου. Αυτή η δουλειά είναι μια πολύ ωραία παρέα.

MusicCorner: Στη σκηνή θα δούμε μόνο εσάς τους δύο ή υπάρχει και άλλη συμμετοχή;
Γιάννης Κότσιρας: Είναι μαζί μας η Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, η οποία έχει ρόλο κλειδί στο πρόγραμμα. Εμφανίζεται αρκετές φορές, σε καίρια σημεία και ερμηνεύει πολύ σπουδαία τραγούδια. Θα την ακούσετε και πιστεύω ότι θα σας αρέσει.

MusicCorner: Ευχαριστούμε πολύ, καλή αρχή, καλή επιτυχία!
Γιάννης Κότσιρας: Ευχαριστούμε κι εμείς!

kotsiras_lidakis_live_2014_11_022

Αφήσαμε τον Γιάννη Κότσιρα να ετοιμαστεί για την πρεμιέρα και επιστρέψαμε στο τραπέζι μας, σε ένα μαγαζί που γέμιζε συνέχεια. Ο Θάνος Μικρούτσικος, η Γιώτα Νέγκα, η Βάσω Αλλαγιάννη, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος ήταν ορισμένοι από τους επώνυμους που διακρίναμε μέσα στο κοινό.

Με πολύ λίγη καθυστέρηση, η δεκαμελής ορχήστρα πήρε τη θέση της στη σκηνή και ξεκίνησε με Χατζιδάκι, ενώ πολύ σύντομα Μανώλης Λιδάκης και Γιάννης Κότσιρας έκαναν την εμφάνισή τους και ξεκίνησαν με το «Μαγικό Βουνό», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι» και «Οδός Ονείρων» του Χατζιδάκι, καταχειροκροτούμενοι, παρά το άγχος που διακρίναμε στη φωνή του Μανώλη Λιδάκη.

kotsiras_lidakis_live_2014_11_009

Οι δυο ερμηνευτές αποχώρησαν και άφησαν τη σκηνή στη Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, που συνέχισε με αγαπημένες μελωδίες του Χατζιδάκι. Ο Γιάννης Κότσιρας επέστρεψε με «Αλεξάνδρεια» και το κοινό να τραγουδάει μαζί του, και συνέχισε με τραγούδια που έχει ερμηνεύσει στην πορεία του στο χώρο, με τη Χριστίνα να του δίνει «ανάσες» και τον Μανώλη Λιδάκη να παίρνει τη σκυτάλη, με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, ανάμικτα με μεγάλες επιτυχίες άλλων καλλιτεχνών. Ο Μανώλης Λιδάκης ολοκλήρωσε το σόλο πρόγραμμά του με μια πολύ καλή ερμηνεία του «Ηθοποιός σημαίνει φως» του Μάνου Χατζιδάκι, με το πρόγραμμα να έχει ξεπεράσει τις τρεις ώρες.

kotsiras_lidakis_live_2014_11_010

Επιστροφή για τον Γιάννη Κότσιρα με «Τυφλές ελπίδες» αλλά ακόμα και «Τα μαύρα μάτια σου», με τη Χριστίνα να «διακόπτει» με «Σε βλέπω στο ποτήρι μου» και «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ», και τους δύο ερμηνευτές να επιστρέφουν μαζί, αυτή τη φορά, με «Μάλιστα κύριε», «Πού ’σαι Θανάση» και μια σειρά λαϊκών τραγουδιών που έκαναν το μαγαζί να χορεύει στους ρυθμούς τους.

kotsiras_lidakis_live_2014_11_016_papatriantafillou

Με την ώρα να έχει περάσει τις 3 και το πρόγραμμα να έχει ξεπεράσει τις 4 ώρες, φύγαμε και αφήσαμε τους καλλιτέχνες στη σκηνή να ερμηνεύουν και το κοινό να τραγουδάει και να χορεύει.

Το πόσα τραγούδια ακούσαμε είναι πολύ δύσκολο να το υπολογίσουμε. Αν πούμε ένα νούμερο κοντά στο 150 θα είμαστε χοντρικά σωστοί! Ο Γιάννης Κότσιρας, σταθερή αξία στο χώρο, χωρίς ίχνος άγχους ή ανησυχίας, όπως μας έλεγε στην αρχή, ενώ ο Μανώλης Λιδάκης ήταν καλός, αλλά περιμέναμε κάτι καλύτερο από μια φωνή που μας έχει χαρίσει εξαιρετικά τραγούδια. Η Χριστίνα Παπατριανταφύλλου έδωσε πολύ καλές ερμηνείες και έδειξε ότι έχει μέλλον στο χώρο…

kotsiras_lidakis_live_2014_11_004Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here