Γράφει η Γιώτα Πριόνα
Φωτογράφηση: Ιωάννα Μπρατσολιά

Την Αρχιτεκτονική επέλεξε ο Μάνος Πυροβολάκης για να μας χαρίσει τρεις βραδιές γεμάτες μελωδίες. Κοντά του, οι καλοί του φίλοι και συνεργάτες, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη επί σκηνής, η οποία επρόκειτο να «γεμίσει» τον χώρο μελωδίες, με έντονη πάντοτε την αίσθηση της Κρήτης.

Βρεθήκαμε στην δεύτερη από τις τρεις παραστάσεις του Μάνου Πυροβολάκη, με καλεσμένους αυτή την φορά τον Αντώνη Ρέμο και την Αναστασία Μουτσάτσου. Μαζί του και για τις τρεις παραστάσεις, ο Απόστολος Βαλαρούτσος, με τον οποίο συμπορεύονται καλλιτεχνικά τα τελευταία χρόνια  Πριν την έναρξη του προγράμματος συναντήσαμε τον Μάνο Πυροβολάκη και εκείνος με χαρά μας μίλησε για τις εμφανίσεις και τα σχέδιά του.

pyrovolakis_live_2014_11_004

Music Corner: Κατ’ αρχάς πείτε μου, τι θα περιλαμβάνει το αποψινό πρόγραμμα;
Μάνος Πυροβολάκης: Ουσιαστικά αυτές οι παραστάσεις έχουν τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας έχει σχέση με τραγούδια δικά μου, που γράφω όλα αυτά τα χρόνια παρέα με τον μόνιμό μου συνεργάτη τον κύριο Γιάννη Στίγγα. Ο δεύτερος άξονας έχει σχέση με την παραδοσιακή μουσική και κυρίως την Κρητική, την μουσική που μεγάλωσα. Εξ’ άλλου και εγώ παίζω λύρα. Ο τρίτος άξονας έχει σχέση με τους φίλους μου. Με ανθρώπους που έχω συνεργαστεί στο παρελθόν είτε δισκογραφικά, είτε σε Live. Ουσιαστικά αυτούς τους τρεις δρόμους τους μπλέκουμε και κάνουμε αυτές τις παραστάσεις.

Music Corner: Ποια τα κριτήρια επιλογής των ατόμων που θα σας συνοδεύσουν στην σκηνή; Έχουν να κάνουν μόνο με την συνεργασία;
Μάνος Πυροβολάκης: Κοίτα, τα κριτήρια έχουν να κάνουν και με την διαθεσιμότητα. Επειδή είναι Νοέμβρης, πολλοί συνάδελφοί μου με τους οποίους έχω συνεργαστεί είχαν υποχρεώσεις. Ευτυχώς μπορέσαμε να βρούμε κάποιους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν. Τα κριτήρια βασικά είναι καλλιτεχνικά. Δηλαδή θα ‘πρεπε με έναν τρόπο να ‘χουμε συνυπάρξει είτε στην σκηνή είτε σε δισκογραφία. Το τελευταίο Live είναι αμιγώς κρητικό με τον Μανώλη τον Κακλή, τον Στέλιο Σταματογιαννάκη, τον Μανώλη τον Βερδινάκη, τον Γιώργο Μανιωλουδάκη και τον Αντώνη τον Σαλούστρο. Το σημερινό Live νομίζω έχει έτσι ένα χρώμα λίγο πιο λαϊκό με τον Αντώνη και την Αναστασία. Το πρώτο με την Μελίνα και την Αντριάνα είχε μια μορφή εναλλακτικού κατά κάποιο τρόπο…

pyrovolakis_live_2014_11_003

Music Corner: Και παραστάσεις μόνο 3 λοιπόν…
Μάνος Πυροβολάκης: Ναι. Είπαμε να κάνουμε τις παραστάσεις και να πάνε καλά. Αυτό σκεφτόμουν να σου πω σε αυτή την φάση. Απλά θέλω να τελειώσω και τον δίσκο μου. Ξέρεις ο δίσκος μου είναι λιγο σαν το …γιοφύρι της Άρτας, ολιμερίς τον χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν! Είπαμε να κάνουμε αυτό και θα δούμε. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας άλλωστε, θα κάνουμε κι άλλα πράγματα.

Music Corner: Για την συνέχεια κάτι άλλο προγραμματισμένο;
Μάνος Πυροβολάκης: Για την Αθήνα όχι. Θα κάνουμε εμφανίσεις στην Κρήτη, στο Άργος και ενδεχομένως σε μια δυο πόλεις ακόμα, στην βόρεια Ελλάδα. Αλλά από Γενάρη ξανά στην Αθήνα…

Music Corner: Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία για σήμερα!

pyrovolakis_live_2014_11_006

Αν και το πρόγραμμα, λοιπόν, ξεκίνησε με μια σχετική καθυστέρηση, το κοινό υποδέχθηκε θερμά τον Μάνο Πυροβολάκη και την ορχήστρα του στην σκηνή. Με ευγνωμοσύνη, εκείνος, προτού ξεκινήσουν να παίζουν, ευχαρίστησε όλους τους μουσικούς, έναν έναν για την παρουσία τους . Στην συνέχεια φρόντισε να περιγράψει σύντομα στο κοινό όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν και με ένα μεγάλο ζεστό χαμόγελο έδωσε το σήμα να αρχίσει το πρόγραμμα. Ο χώρος «χρωματίστηκε» ευθύς αμέσως από μελωδίες, με τον χαρακτηριστικό ήχο της λύρας να υπερτερεί. Ο Μάνος Πυροβολάκης άλλωστε είναι δεξιοτέχνης στην κρητική λύρα, θα το αντιληφθείτε και οι ίδιοι αν τον δείτε να παίζει. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος ακούσαμε μερικά από τα δικά του αγαπημένα κρητικά (κυρίως) τραγούδια, αλλά και όσα ο κόσμος έχει αγαπήσει στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική πορεία του Μάνου Πυροβολάκη. Ακούσαμε και τον Απόστολο Βαλαρούτσο να τραγουδά, ο οποίος πέραν των πασιφανών δεξιοτήτων του ως κιθαρίστας, φρόντισε να μας αποδείξει και τις φωνητικές του ικανότητες!

pyrovolakis_live_2014_11_009_moutsatsou

Η κυρία της βραδιάς, Αναστασία Μουτσάτσου, ανέβηκε στην σκηνή περίπου στο τελευταίο ημίωρο του πρώτου μέρους. Ως σωστός οικοδεσπότης ο Μάνος Πυροβολάκης της έδωσε τον λόγο και εκείνη αναφέρθηκε με δυο λόγια στην γνωριμία και την παλιότερη συνεργασία τους, ώσπου να αρχίσει και πάλι το μουσικό ταξίδι, με την Αναστασία Μουτσάτσου να ξεκινά ερμηνεύοντας το «Λιμάνι».  Η συνέχεια ήταν η προβλεπόμενη, με όλα τα γνωστά τραγούδια της ερμηνεύτριας να ηχούν και να ανασύρουν μνήμες. Το θερμότερο χειροκρότημα, ωστόσο, εξέλαβαν δίχως δεύτερη σκέψη ο «Αποχαιρετισμός» και το «Τζιβαέρι» με τον κόσμο φανερά συγκινημένο από την ερμηνεία της.

pyrovolakis_live_2014_11_016_remos_vlaroutsos

Κατά την έναρξη του δεύτερου μέρους η ανυπομονησία για την παρουσίαση του δεύτερου καλεσμένου έγινε αισθητή. Όταν τελικά ο Αντώνης Ρέμος ανέβηκε στην σκηνή οι θεατές δεν δίστασαν να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους. Εκείνος ευχαρίστησε τον Μάνο Πυροβολάκη για την πρόσκληση και με μια απρόσμενη αλλαγή της στιγμής, όπως την χαρακτήρισε, ξεκίνησαν να τραγουδούν «Μπορεί να βγω, μπορεί να μπω» ξεσηκώνοντας τους πάντες. Πλέον λίγοι κάθονταν στις θέσεις τους. Οι υπόλοιποι με κοινό παλμό τραγουδούσαν και χόρευαν και στίχος δεν τους ξέφευγε από τα τραγούδια του Αντώνη Ρέμου που ακολούθησαν! Πολλές ήταν και οι ιστορίες που ακούστηκαν επί σκηνής, τα αστεία και τα πειράγματα. Φίλος καλός και των δύο, ο πολίστας Σπύρος Βλοντάκης, έπειτα από τις προτροπές τους ανέβηκε δίπλα τους στην σκηνή για να αφηγηθούν μαζί στιγμές απ’ τα παλιά. Εν ολίγοις, η ατμόσφαιρα ζεστή, φιλική, με τις συζητήσεις να ξεφεύγουν ίσως σε κάποια σημεία από άποψη χρόνου.

pyrovolakis_live_2014_11_020_remos_valaroutsos_vlodakis

Σαφώς και οι τρεις καλλιτέχνες είναι αξιοσέβαστοι, σαφώς και τραγουδιστικά ήταν και οι τρεις τους εξαιρετικοί. Δεν θα μπορούσα όμως παρά να σταθώ στην γνησιότητα και τον επαγγελματισμό του Μάνου Πυροβολάκη, στην πραότητα του και στο ήπιων τόνων προφίλ που διατηρεί καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας του, εντός και εκτός σκηνής. Η γενική αποτίμηση της βραδιάς μπορεί να εκφραστεί με λίγες μόνο λέξεις. Πρόκειται για έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη, κάτι που φροντίζει να αποδεικνύει σε κάθε του εμφάνιση!

Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner.gr από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here