Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Τελευταία Παρασκευή του Ιανουαρίου και το club του Σταυρού του Νότου έχει γεμίσει από νωρίς. Η πρώτη επί σκηνής συνύπαρξη για τη Σαββέρια Μαργιολά, τον Πάνο Παπαϊωάννου και τον Απόστολο Βαλαρούτσο, ήταν μάλλον φυσικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον φίλων και θαυμαστών τους.

papaioannou_margiola_valaroutsos_live_2017_01_001

Ήδη από την έναρξη της βραδιάς, οι τρεις καλλιτέχνες έθεσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών: ανέβηκαν στη σκηνή ερμηνεύοντας ο ένας κάποιο χαρακτηριστικό τραγούδι του άλλου, για να καταλήξουν σε μία εκπληκτική τριφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε με το υπέροχο «Η Μέρα Εκείνη δεν θ’ Αργήσει». Από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε η αντίστιξη αλλά και η σύνθεση των φωνών τους, καθώς ο καθένας τους διαθέτει εντελώς διαφορετική χροιά και προσωπικότητα.

Ο Απόστολος Βαλαρούτσος, με βαθιά, μεστή φωνή, κινήθηκε σε πιο ροκ και ηλεκτρικά μονοπάτια, με επικοινωνιακή άνεση και δυναμισμό. Διασκεύασε με funky διάθεση Κωστή Μαραβέγια, ενώ έδωσε μια ιδιαίτερης ευαισθησίας και απλότητας ερμηνεία στο «Η Αγάπη Ίσως Ξέρει» του Νίκου Πορτοκάλογλου. Η καλύτερή του προσωπική στιγμή ήταν, ωστόσο, η δική του δημιουργία, «Τριανταφυλλάκι», το οποίο έχει ερμηνεύσει πρώτος ο Γιάννης Χαρούλης.


Ο Πάνος Παπαϊωάννου νιώθω ότι με κάθε του εμφάνιση εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, τόσο ερμηνευτικά, όσο και επικοινωνιακά. Η φωνή του διαθέτει ευαισθησία και λυρισμό –χαρακτηριστικά που άστραψαν στην ερμηνεία του «Άμα Τη Δεις», ενώ εξαιρετική ήταν και η προσέγγισή του στον «Ακροβάτη», τραγούδι το οποίο ερμήνευσε με συναίσθημα αλλά και μέτρο.


Το μέτρο και η ισορροπία διακρίνουν, κατά τη γνώμη μου, την κυρία της παρέας, τη Σαββέρια Μαργιολά. Η ευέλικτη, γεμάτη αισθαντικότητα φωνή της προφανώς γνωρίζει πολύ καλά τους κώδικες της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Μου έκανε όμως εντύπωση με πόση ακρίβεια κινείται από την εξωστρέφεια ενός λαϊκού τραγουδιού στην πλήρη εσωτερικότητα που απαιτεί μια δημιουργία όπως «Ο Άμλετ της Σελήνης» –τον οποίο δεν ακούμε συχνά από γυναικείες φωνές και που ερμήνευσε εξαιρετικά. Θαυμάσια στιγμή της και μια απρόσμενα «ηλεκτρική» διασκευή στο «Της Ταβέρνας το Ρολόι».


Επιτυχημένο στοιχείο του προγράμματος αποτελεί η συνύπαρξη τραγουδιών από την προσωπική δισκογραφία των καλλιτεχνών με πολύ γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που πρωτοτραγούδησαν οι Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιώτα Νέγκα και Μίλτος Πασχαλίδης. Οι οικοδεσπότες τα έκαναν εντελώς δικά τους, ενώ η αναγνωρισιμότητα δημιουργιών όπως το «Σ’ τα Είπα Όλα» και «Σου Μιλώ και Κοκκινίζεις» παρακίνησαν τη συμμετοχή του κοινού, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ενέργεια της παράστασης. Ενέργεια η οποία υπογραμμιζόταν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο και από την εξαιρετική τους ορχήστρα.

Μαργιολά, Παπαϊωάννου και Βαλαρούτσος μας είχαν κρατήσει, πάντως, το καλύτερο για το τέλος. Με τον Πάνο και τον Απόστολο να δίνουν τον ρυθμό με τις κιθάρες τους, οι καλλιτέχνες αποχωρίστηκαν για λίγο την μπάντα τους και μας χάρισαν εξαιρετικές ακουστικές τριφωνίες. Κάπως έτσι, τα «Όλα Δικά σου (Μάτια μου)» και «Ιστορία μου» συναντήθηκαν με τα «Ίσως Φταίνε τα Φεγγάρια», «Μη Μου Χτυπάς τα Μεσάνυχτα την Πόρτα» αλλά και τη «Φάμπρικα».

papaioannou_margiola_valaroutsos_live_2017_01_012

Οι μουσικοί τους επέστρεψαν στη σκηνή για να κλείσει η βραδιά με ένα αληθινό γλέντι, όπου η «Βασιλική» βρέθηκε να χορεύει «’δω στα Λιανοχορταρούδια», για μια «Γιορτή Ζεϊμπέκηδων», αναφωνώντας «Θεέ μου, Μεγαλοδύναμε». Τη διάθεση ευεξίας που διέθετε στο σύνολό του το live επιβεβαίωσε και το ανκόρ, με δύο από τα πιο φωτεινά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την «Απαγωγή» και την, προσωπικά αγαπημένη μου, «Μυρτιά».


Η δημιουργική, ψυχαγωγική και αρμονική αυτή μουσική… «μέθοδος των τριών» ευτυχώς δεν περιορίζεται σε μόνο μία «συλλεκτική» εμφάνιση, όπως αρχικά νομίζαμε. Θα επαναληφθεί, στον ίδιο χώρο, τις Κυριακές 12 και 19 Φεβρουαρίου. Σπεύστε, λοιπόν, να χαρείτε μαζί τους και να τραγουδήσετε με την ψυχή σας, στην όμορφη παρέα τους!

Στην παράσταση έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί:
Νίκος Πασσαλίδης: μπουζούκι, λαούτο
Μάριος Μούρμουρας: κιθάρες
Μιχάλης Ευδαίμων: μπάσο
Στέφανος Σακελλαρίου: ντραμς


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here