Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Η Ματούλα Ζαμάνη επέστρεψε για το καθιερωμένο πλέον ραντεβού της στον Σταυρό του Νότου, όπως ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του ‘’εγκλήματος’’. Πιό ανανεωμένη από ποτέ, με νέο πρόγραμμα, τρομερή ενέργεια και χιούμορ μας υποδέχτηκε στην πρεμιέρα της, την περασμένη Παρασκευή όπου μάλιστα είχαμε την τύχη να δούμε επί σκηνής και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε η Ματούλα, φέτος, σε κάθε παράστασή της θα έχει κι από έναν καλεσμένο έκπληξη. Άνθρωποι που εκτιμάει και που την έχουν στιγματίσει με τη μουσική και τα τραγούδια τους, άσχετα αν γνωρίζονται προσωπικά ή όχι.

Πριν το Live λοιπόν το club του Σταυρού του Νότου γέμιζε σιγά σιγά με νέους ανθρώπους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων και οι γονείς της Ματούλας βρίσκονταν εκεί (Η ίδια μας διαβεβαίωσε πως ο πατέρας της έχει εξαιρετική φωνή, αν και ο τελευταίος, δεν μας έκανε το χατίρι να τραγουδήσει). Πριν την έναρξη τα τραγούδια που έπαιζαν στα ηχεία μου έκαναν εντύπωση. Έχω πάει αρκετές φορές στον Σταυρό του Νότου αλλά ποτέ δεν έχω ακούσει πριν από το Live ή στο διάλειμμα η playlist να έχει ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και παραδοσιακά! Δεν ξέρω αν ήταν ‘’παραγγελιά’’ της μπάντας αλλά σίγουρα δημιουργήθηκε ένα ωραίο, παρεϊστικο κλίμα που μας έκανε να ανυπομονούμε να τραγουδήσουμε όλοι παρέα.


Η Ματούλα Ζαμάνη ανέβηκε στην σκηνή μόνη της και τραγούδησε ακαπέλα το ‘’Μη μου ξυπνάς το παρελθόν’’ του Στράτου Διονυσίου. Στην συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο κιθαρίστας Κώστας Νικολόπουλος για να παίξουν το ρεμπέτικο ‘’Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη’’. Τότε η Ματούλα δήλωσε πως λόγω κρίσης αναγκάστηκε να κάνει περικοπές στους μουσικούς και ότι τα όργανα πίσω της είναι μόνο για ‘’εφέ’’!! Παρ΄όλα αυτά αμέσως μετά ανέβηκαν στην σκηνή και οι υπόλοιποι (Σπύρος Μοσχούτης: τύμπανα, drum machine, Βασίλης Λεμονιάς: τσέλο, λαούτο, Θάνος Σταυρίδης: πλήκτρα, ακορντεόν, Κων/ος Ζουγανέλης: μπάσο) για να την διαψεύσουν. Ακόυσαμε μεταξύ άλλων και ένα νέο τραγούδι με τίτλο ‘’Πριν’’ που θα περιλαμβάνεται στον δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει!

Μετά το διάλειμμα η Ματούλα Ζαμάνη με άλλα ρούχα και ξυπόλητη αυτή τη φορά, επέστρεψε με ένα Ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι για να κάνει αυτό που είχε αφήσει στη μέση. Δηλαδή να μας ψυχαγωγήσει, να μας συγκινήσει, να μας κάνει να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να γελάσουμε, να πιούμε και να αγαπηθούμε. Αφού λοιπόν μας ξεσήκωσε με την ‘’Σάμπα’’ του Δημήτρη Μυστακίδη, κάλεσε στην σκηνή τον ‘’μυστηρώδη’’ καλεσμένο της ο οποίος όπως είπαμε παραπάνω ήταν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Ο Αλκίνοος πάντα με το τρακ του μικρού παιδιού, μας καθήλωσε με την φωνή του. Το χιούμορ του φυσικά αστείρευτο αφού αυτοσαρκάστηκε και για το γεγονός ότι είχε σκονάκι με τους στίχους! Η Ματούλα ερμήνευσε Αλκίνοο και το αντίστροφο… μία απο τις ωραιότερες στιγμές που μας επεφύλασσε η βραδιά.


Στην συνέχεια η εμβληματική perfomer μας έδειξε της ικανότητές της και στο ραπάρισμα αφού στην ‘’Μπανιστηρτζού’’, τραγούδησε και τα κομμάτια, στα οποία ραπάρει ο Εισβολέας. Την είδαμε επίσης και σε ρόλο drummer, να δίνει το ρυθμό και να ξεσηκώνει το κοινό. Βέβαια είναι περιττό να πούμε πως ακούστηκαν και πολλά τραγούδια του συνοδοιπόρου της τα τελευταία χρόνια, Θανάση Παπακωνσταντίνου, με τον κόσμο να τραγουδάει ασταμάτητα και με πάθος στα συγκεκριμένα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τραγούδια, ‘’Στις Χαραυγές ξεχνιέμαι’’ και ‘’Αερικό’’! Τελευταίο ακούστηκε το ‘’Ακορντεόν’’ του Μάνου Λοϊζου, σε μια Country εκτέλεση ενώ μετά το τέλος κι ενώ είχε μπει κανονικά μουσική στα ηχεία, η μπάντα επέστρεψε για να πει το ‘’Μιλώ για σένα’’! Όπως μας εξήγησε η Ματούλα ‘’Αυτό δεν ήταν ακριβώς encore… απλά φύγαμε και θυμηθήκαμε πως είχαμε ξεχάσει να πούμε αυτό το κομμάτι! Και λέμε δεν γίνεται να μην το παίξουμε!’’. Έτσι, με αυτό το άτυπο encore, μας καληνύχτησε μετά απο τρείς ωρες πρόγραμμα, οπότε δεν είχαμε κανένα παράπονο.

matoulazamani_alkinoosioannidis_2016_02_19_012

Κάθε Παρασκευή λοιπόν στον Σταυρό του Νότου Club, η Ματούλα Ζαμάνη, θα τραγουδάει με το χαρακτηριστικό και ατμοσφαιρικό βάθος στη φωνή της, που το έχει καθιερώσει στις συναυλίες και μας ανατριχιάζει. Θα λέει ιστορίες και αστεία, θα πειράζει τα μαλλιά της (ίσως λίγο παραπάνω απ΄ όσο πρέπει), θα κάνει ωραίες διασκευές σε παλιά λαϊκά τραγούδια με τους υπέροχους μουσικούς της και όλα αυτά κάθε φορά με έναν καλεσμένο, άγνωστο Χ. Μια ευχάριστη έκπληξη που θα συμπληρώνει τη βραδιά και θα μαθαίνουμε ποιος είναι μόνο αν βρισκόμαστε εκεί! Γι’ αυτό το λόγο… και για όλα τα παραπάνω, να πάτε να την δείτε!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here