Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας

Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, ο Μαυρίκιος Μαυρικίου συνέχισε τα αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, επιλέγοντας κι αυτή τη φορά έναν σπουδαίο δημιουργό που χάρισε εκατοντάδες μελωδίες στο ελληνικό κοινό, δισκογραφικά, κινηματογραφικά και θεατρικά.

Ο λόγος για τον Μίμη Πλέσσα που παραβρέθηκε στη συναυλία, όχι μόνο για να τιμηθεί και να τιμήσει με την παρουσία του τον Μαυρίκιο, αλλά και για να συμμετάσχει ενεργά  στη συναυλία, σκορπίζοντας συγκίνηση στο κοινό.

mavrikios_live_2014_10_048

Η πρώτη εικόνα που αντικρύσαμε μπαίνοντας στο επιβλητικό κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» στο κέντρο της Αθήνας, ήταν η ασφυκτικά γεμάτη μουσικά όργανα σκηνή, με το πιάνο να δεσπόζει στο κέντρο της. Η αίθουσα γέμισε πολύ σύντομα, καθώς τέτοιες εκδηλώσεις δεν άφησαν ασυγκίνητο το κοινό κάθε ηλικίας, ενώ μεταξύ των θεατών βρέθηκαν και πολλοί επώνυμοι των γραμμάτων και των τεχνών.

Με λίγη καθυστέρηση από το πρόγραμμα, η «Ορχήστρα των Αισθήσεων», η δεκαμελής ορχήστρα που δημιούργησε ο Μαυρίκιος για τις παραστάσεις του, γέμισε τη σκηνή και ξεκίνησε το κούρδισμα. Πολύ σύντομα και ο Μαυρίκιος πήρε τη θέση του στο μικρόφωνο, χειροκροτούμενος, και τα φώτα χαμήλωσαν, με ένα medley από αγαπημένες μελωδίες του Πλέσσα να πλημμυρίζουν το χώρο.

mavrikios_live_2014_10_009

Δε θα μπούμε στη, συνήθη, διαδικασία να παραθέσουμε τους τίτλους των τραγουδιών που ακούσαμε. Άλλωστε, όποια και να ήταν τα κομμάτια που θα επέλεγε ο Μαυρίκιος γι’ αυτό το αφιέρωμα, θα ήταν το ίδιο αγαπημένα, θα ξύπναγαν τις ίδιες θύμησες, θα δημιουργούσαν την ίδια νοσταλγία. Τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει ιδανικά οι μεγαλύτερες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής τα τελευταία 60 χρόνια και έχουν γραφτεί στην ιστορία της με χρυσά γράμματα.

Ο Μαυρίκιος ερμήνευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο κάθε κομμάτι, χωρίς το παραμικρό λάθος, διευθύνοντας την ορχήστρα του, παίζοντας πιάνο ή ακορντεόν, δίνοντας μια εξαιρετική παράσταση με άρτιο φωνητικό αποτέλεσμα και τους μουσικούς του να τον ακολουθούν κατά πόδας, ενώ το κοινό δε σταμάτησε να σιγοτραγουδά μαζί του, να κρατάει το ρυθμό με παλαμάκια και να συμμετέχει ενεργά, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα μετά το τέλος κάθε κομματιού.

mavrikios_live_2014_10_028

Ο νεαρός ερμηνευτής στα «κενά» βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την ορχήστρα του, να παρουσιάσει τους μουσικούς του, αλλά και να ευχηθεί στον …εαυτό του «μακάρι να βρω κι εγώ έναν Πλέσσα», αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη.

Η συγκίνηση ανέβηκε κατακόρυφα όταν ο Μαυρίκιος κάλεσε τον Μίμη Πλέσσα στη σκηνή, με το κοινό όρθιο να χειροκροτεί ακατάπαυστα, αλλά και όταν ο δημιουργός ευχαρίστησε την ορχήστρα και κάθισε στο πιάνο λέγοντας «το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να καθίσω εδώ και να προσπαθήσω να μην είμαι «λιγότερος» από τη μαγεία που επικράτησε μέχρι τώρα».

mavrikios_live_2014_10_039

Και η μαγεία όντως συνεχίστηκε, με τον Πλέσσα να μας αποδεικνύει ότι παρά τα 90 του χρόνια παραμένει ένας αιώνιος έφηβος. Τι άλλο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, άλλωστε, βλέποντας τα δάχτυλά του να «πετάνε» στο πιάνο. Παράλληλα, «οδήγησε» τον Μαυρίκιο σε δυο ακόμα εξαιρετικές ερμηνείες και έκλεισαν το «δικό» τους σύντομο πρόγραμμα με το «Ξημερώνει Κυριακή», που τραγουδήσαμε όλοι μαζί, όρθιοι, μετά την προτροπή του Πλέσσα και τα συγκινητικά του λόγια «Το τραγούδι μιλάει για την ελπίδα. Την ελπίδα για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας». Ο μεγάλος δημιουργός κατέβηκε από τη σκηνή καταχειροκροτούμενος και επευφημούμενος και η συναυλία έκλεισε με το ορχηστρικό «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου».

«Ξεπερνώντας» τις εξαιρετικές ερμηνείες του Μαυρίκιου, τις ενορχηστρώσεις και τις ενδιαφέρουσες διασκευές που παρουσίασε, αυτός ο καλλιτέχνης κατάφερε να μας συγκινήσει, για μία ακόμα φορά, με τον σεβασμό που έδειξε τόσο στις δημιουργίες του Μίμη Πλέσσα όσο και στον ίδιο τον δημιουργό.

mavrikios_live_2014_10_046

Αρκετή ώρα αργότερα, αφού αφήσαμε τον Μαυρίκιο να δεχθεί τα συγχαρητήρια των καλεσμένων στη δεξίωση που ακολούθησε, μιλήσαμε μαζί του για την επιτυχία της συναυλίας – αφιέρωμα και τα σχέδιά του.

Music Corner: Μετά το επιτυχημένο αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, ήρθε η σειρά να τιμήσεις τον Μίμη Πλέσσα. Πώς νιώθεις που ο σπουδαίος αυτός μουσικός και άνθρωπος σε τίμησε όχι μόνο με την παρουσία του αλλά και τη συμμετοχή του στην παράσταση;
Μαυρίκιος Μαυρικίου:
Νιώθω τεράστια συγκίνηση που ο κόσμος αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο τις δουλειές μου. Η αγάπη και η στήριξή του είναι απαραίτητα αγαθά για να συνεχίσω. Είναι αλήθεια πως το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι το καλοκαίρι ήταν μεγάλη εμπειρία και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Αυτό όμως που έγινε με το αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όταν ο κ. Πλέσσας ανέβηκε στη σκηνή να με συνοδεύσει στο πιάνο εγώ από την σκηνή ανέβηκα στα σύννεφα. Ένιωθα ευλογημένος που μοιραζόμουν την σκηνή με έναν ζωντανό μύθο. Θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για την αγάπη, την στήριξη, την ανθρωπιά και την έμπνευση που μας έδωσε για να ετοιμάσουμε αυτή την συναυλία. Είμαι επίσης πάρα πολύ χαρούμενος που η κ.Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα, η γυναίκα που έχει δει και έχει ακούσει όλα τα μουσικά αφιερώματα που έγιναν για τον Μίμη Πλέσσα, μου εξομολογήθηκε ότι η συναυλία μας δεν μπορούσε να συγκριθεί με κανένα από όσα έχουν γίνει από νέους καλλιτέχνες. Το στοίχημα φυσικά για μένα ήταν ο μεγάλος μας συνθέτης και το κοινό να μείνουν ικανοποιημένοι και από την δική μας πινελιά, τις διασκευές μας σε αυτά τα τόσο πολυτραγουδισμένα κομμάτια που έχουν χαρακτηριστεί από μεγάλους ερμηνευτές. Ο ενθουσιασμός όλων γι’ αυτό το “πείραγμα” σε αυτά τα μεγάλα τραγούδια και την νέα ερμηνευτική και ενορχηστρωτική πνοή που πήραν, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθεια που έγινε από όλους μας.

mavrikios_live_2014_10_036

Music Corner:  Στην αποψινή συναυλία μας παρουσίασες την «Ορχήστρα των Αισθήσεων» που αποτελείται από νέους καλλιτέχνες όπως κι εσύ. Γιατί επέλεξες να δημιουργήσεις ένα τόσο νεανικό σχήμα;
Μαυρίκιος Μαυρικίου
: Είμαι πολύ περήφανος για την “Ορχήστρα των Αισθήσεων”. Όλα τα παιδιά που την αποτελούν είναι σπουδαίοι μουσικοί με καθαρές ψυχές και πάθος γι’ αυτό που κάνουν, στοιχεία που αναζητώ σε όλους μου τους συνεργάτες. Όταν αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή την μεγάλη ορχήστρα κάλεσα σε ακρόαση αρκετούς μουσικούς. Εκεί λοιπόν διαπίστωσα πως πίσω από τα περισσότερα από 100 βιογραφικά που έλαβα κρύβονταν πολλοί νέοι ταλαντούχοι μουσικοί. Ξεκίνησα να τους βλέπω από κοντά, να έχω μια κουβέντα μαζί τους και να τους ακούω, για να νιώσω ποιοί έχουν μέσα τους αυτή την ιδιαίτερη αγάπη και το πάθος που έχω εγώ γι’ αυτό που κάνω και δεν το αντιμετωπίζουν απλά σαν μια δουλειά. Σε καμία περίπτωση δεν έψαχνα μουσικούς που να παίζουν απλά σωστές νότες ή να είναι ψυχροί “εκτελεστές”. Ξεχώρισα λοιπόν αυτά τα 10 παιδιά που με κέρδισαν με το ταλέντο, τις γνώσεις, την αγάπη και το πάθος για την μουσική και την προσωπικότητα τους. Παρόλο λοιπόν που είναι όντως ένα νεανικό σχήμα, έχουν όλοι πλούσια βιογραφικά και μεγάλη εμπειρία από συμμετοχές σε μεγάλες ορχήστρες και συναυλίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι μέσα από την συναυλία ήθελα να αναδείξω τον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά αντιμετωπίζει τον Μίμη Πλέσσα και κατ’ επέκταση όλους τους μεγάλους συνθέτες της χώρας μας, με οδήγησαν στη δημιουργία της “Ορχήστρας των Αισθήσεων”. Να μου επιτρέψετε να σας τους παρουσιάσω για ακόμη μία φορά καθώς είναι η ομάδα που θα συνεχίσει να με πλαισιώνει στις συναυλίες μου εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι ο Αλέξανδρος Κούρος στην κιθάρα, τα κρουστά και το μεταλλόφωνο, ο Ιάσονας Μαυρογεώργος στην κιθάρα, το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, η Πολυξένη Μιγγούλη στο βιολί, ο Κωνσταντίνος Σερελέας στο βιολοντσέλο, ο Λουκάς Κερκύρας στο κοντραμπάσο, η Κωνσταντίνα Ρούσσου στο φλάουτο, η Ελίνα Γεωργίου στο Κλαρινέτο, ο Κωνσταντίνος Κονήδας στο σαξόφωνο, η Κική Ανωμεριανάκη στην τρομπέτα και ο Χριστόφορος Γκερμένης στα τύμπανα.

mavrikios_live_2014_10_040

Music Corner: Μετά τα δύο αυτά αφιερώματα, τι άλλο ετοιμάζεις και πότε θα το δούμε να ανεβαίνει επί σκηνής;
Μαυρίκιος Μαυρικίου:
Ξεκινήσαμε για μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό για επανάληψη της συναυλίας εντός και εκτός Ελλάδας. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτό. Είμαι όμως ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει να επαναπαύεται και να περιμένει να του χτυπήσουν την πόρτα με κάποια πρόταση. Οι γονείς μου, με έχουν μάθει από μικρό να αρπάζω όλες τις ευκαιρίες και όταν αυτές δεν έρχονται, να τις δημιουργώ μόνος μου. Έτσι λοιπόν έχω ήδη καλλιτεχνικά σχέδια μέχρι και το τέλος του χρόνου αλλά και σχέδια για το 2015. Πέρα, πάντως, από τις συναυλίες και τις παραστάσεις, ευελπιστώ ότι σύντομα θα είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω και κάτι άλλο που ετοιμάζεται με αργά και σταθερά βήματα και άρχισε να παίρνει τον δρόμο του. Κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Κάτι ακόμα πιο δικό μου. Κάτι που θα αναδείξει και μια άλλη πτυχή του εαυτού μου. Το μόνο που μπορώ να σας πω για την ώρα είναι πως το περιμένω όσο τίποτα άλλο στη ζωή μου και το ετοιμάζω αρκετά χρόνια τώρα. Σε όλα αυτά έχω πάντα δίπλα μου την οικογένεια μου, ανθρώπους που με αγαπάνε και με στηρίζουν, φίλους και μια σπουδαία ομάδα συνεργατών. Τους ευχαριστώ πολύ  όλους. Ομαδική μας δέσμευση πάντως είναι πως θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε στο Ελληνικό και όχι μόνο κοινό, μόνο ωραίες και καλοδουλεμένες παραγωγές. Μείνετε συντονισμένοι, τα καλύτερα έρχονται!

mavrikios_live_2014_10_004_plessas

Music Corner:  Μαυρίκιε σ’ ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συνέχεια.
Μαυρίκιος Μαυρικίου:
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη στήριξη.

Ακόμα πιο αργά, σε παρακείμενο κατάστημα, ο Μαυρίκιος μοίραζε συγχαρητήρια και ευχαριστούσε τους μουσικούς του, αποδεικνύοντας ότι παρά τα φιλόδοξα σχέδιά του, παραμένει προσγειωμένος.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here