Γράφει η Ευαγγελία Βασιλείου
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

«Ε, αφού με ρωτάς, θα στο πω!», είπα αλλά μάλλον δεν με άκουσε. Είχε τόσο πολύ κόσμο, στον δεύτερο όροφο του Public Συντάγματος, την τελευταία μέρα του Μάρτη! Εκείνο το σαββατιάτικο μεσημέρι διάλεξε ο Φοίβος Δεληβοριάς και η παρέα του για να συστήσουν στο κοινό το πρώτο παιδικό του βιβλίο, με τίτλο «Πες μου τ’ όνομά σου». Κι ήταν η πιο χαρούμενη, τραγουδιστική παρουσίαση παιδικού βιβλίου!

delivorias_parousiasi_paidikou_cd_2018_03_003

Εκεί ήταν επίσης η Μυρτώ Δεληβοριά (αδελφή του Φοίβου που έχει κάνει την εικονογράφηση του βιβλίου και έχει βραβευτεί πολλές φορές για τα έργα της) και ο πολυοργανίστας Γιώργος Κατσάνος με την νεαρή ερμηνεύτρια Νεφέλη Φασούλη, που παρουσίασαν τα τραγούδια του CD που συνοδεύει το βιβλίο κι όλοι μαζί έγιναν για λίγο πάλι παιδιά, μαγεύοντας τους μικρούς τους φίλους.

 

–«Πώς προέκυψε η ανάγκη για να γράψετε ένα παιδικό βιβλίο;» ήταν μια εύλογη απορία που μου δημιουργήθηκε όταν έμαθα για την παρουσίαση. Έτσι κι αλλιώς, τα τραγούδια του έχουν αυτό το αφηγηματικό στυλ, αλλά θα περίμενα ίσως ένα βιβλίο για μεγάλους. Το παιδικό με εξέπληξε όμορφα, ομολογώ. Κι έτσι έθεσα την ερώτηση.

–«Καταρχάς, ήρθε η κόρη μου. Είχα μεγάλη ανάγκη να της τραγουδήσω, να της διηγηθώ τα δικά μου παιδικά χρόνια και τη δική μου ζωή. Αυτό είναι ένα δώρο για εκείνη. Της το έχω αφιερώσει άλλωστε».

«Στην Ιόλη,
Που όταν πρωτάκουσα
Τ’ όνομά της
Ήμουν εκεί»

 

Το «Πες μου τ’ όνομά σου», είναι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο. Είναι μια ιστορία με κείμενα και τραγούδια του Φοίβου και εικόνες της Μυρτώς Δεληβοριά, που είναι αδέλφια και «παίζουν κάτω από τον ίδιο ουρανό πάνω από σαράντα χρόνια τώρα», όπως λέει και ο ίδιος στο βιβλίο. Είναι ένα πέρασμα από τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα που θα βρει πολλούς από εμάς τους σημερινούς «σαραντάρηδες plus» να ταυτίζονται απόλυτα.

Είναι απ’ αυτά τα βιβλία που δεν περιορίζονται μόνο στο παιδικό κοινό, αλλά αγγίζουν συγκινητικά και τους γονείς… Ιστορίες της πόλης, της γειτονιάς, παράξενοι γείτονες στριμμένοι, φίλοι με πλούσια φαντασία που έπλαθαν ιστορίες απίθανες… Κάθε φύλλο αυτού του βιβλίου ζωντανεύει και μια ιστορία που όλες μαζί ξαναγεννάνε την ανάμνηση των χρόνων της αθωότητας που τόσο πολύ λείπει στις μέρες μας.

Στις μέρες μας που τα παιδιά δεν ξέρουν πια να παίζουν στον δρόμο, με φίλους, με παιχνίδια, αλλά μαγνητίζονται από τα προϊόντα τεχνολογίας και εγκλωβίζονται στον εικονικό κόσμο από πολύ μικρά, το «Πες μου τ’ όνομά σου» είναι μια σημαντική ενθύμηση της χαμένης παιδικότητας και ένα έναυσμα να την αναζητήσουμε πάλι εμείς οι γονείς για τα παιδιά μας. Είναι, ίσως, η ιστορία των παιδικών μας χρόνων που δεν τους είπαμε ποτέ.

 

Το βιβλίο είναι μια πολύχρωμη προσεγμένη έκδοση, σε βολικό σχήμα. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος. Περιλαμβάνει και ένα CD με 15 τραγούδια, τα οποία πρωτογράφτηκαν για τις θεατρικές παραστάσεις: «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» (θέατρο Πορεία, 2013) και «Είστε και φαίνεστε» (Σύγχρονο Θέατρο, 2015) των Φόλκερ Λούντβιχ – Βασίλη Κουκαλάνι, καθώς και «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» του Αντώνη Παπαθεοδούλου (Κουκλοθέατρο Παραμυθοχώρα, 2016).

Τα τραγούδια «Το Ελεφαντάκι», «Ο Ποντικός» και «Το Δέντρο» είναι του Γιώργου Χατζηπιερή. Πρωτοτραγουδήθηκαν ως συμμετοχές στους δίσκους του «Ο τεμπέλης δράκος και άλλες ιστορίες» (2005), «Η καταστροφή του τεμπέλη δράκου» (2009).

Λίγο πριν φύγουμε, ρωτήσαμε τον καλλιτέχνη ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. «Ίσως ένα βιβλίο για μεγάλους ή ένα θεατρικό;» «Γιατί όχι;» μας απαντά. Ωστόσο, προς το παρόν αναμένεται ο πρώτος δίσκος της «Ταράτσας», που βγαίνει περίπου στις 15 με 20 Μάη και περιλαμβάνει μία συλλογή μουσικών στιγμών της προηγούμενης χρονιάς με όλους τους καλεσμένους του (Σαββόπουλο, Τσανακλίδου, Μποφίλιου κ.λπ.). Η έναρξη της νέας σεζόν της «Ταράτσας του Φοίβου» έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου, με νέους καλεσμένους. Επίσης μας εξομολογήθηκε ότι περιμένει πώς και πώς το φθινόπωρο για να συγκεντρωθεί στη δημιουργία του νέου του δίσκου…

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here