ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ
(σε… meeting με τη Μαρία Αβραμίδου)

Έπειτα από μεγάλο διάστημα απουσίας από τις ζωντανές εμφανίσεις, ο Γιώργος Καραδήμος επανέρχεται στη σκηνή… εν πλω, αναλαμβάνοντας ρόλο… καπετάνιου σε ένα «ΛοΒ BOAT»! Με αφορμή τα νέα ταξίδια της αυτής πρωτότυπης μουσικής παράστασης στον Σταυρό του Νότου Plus, στις 13 και 20 Απριλίου, ο ξεχωριστός ερμηνευτής και τραγουδοποιός, μίλησε στο MusicCorner.gr για την πορεία του στα «αχαρτογράφητα» νερά της μουσικής, η οποία καθοδηγείται πάντοτε από την ανάγκη του να νιώθει ελεύθερος και να δημιουργεί.

giorgoskaradimos_2013_05_10

Το «ΛoΒ BOAT» σάλπαρε για πρώτη φορά με επιτυχία την Ημέρα των Ερωτευμένων. Ποια συναισθήματα και εικόνες κρατάς από αυτό το παρθενικό σας ταξίδι και την προσωπική σου επάνοδο στη σκηνή;
Κρατάω όλα τα χαμογελαστά πρόσωπα σε έναν κατάμεστο Σταυρό του Νότου, την εντύπωση που αποκόμισα ότι ο Πάνος Σουρούνης (που επιμελήθηκε και είχε την ιδέα του προγράμματος) δημιούργησε μια καινούργια πρόταση, μέσα από υλικά διαφορετικής μαγιάς, και την αίσθηση ότι αυτό το πλοίο έχει πολλά λιμάνια να κατακτήσει το επόμενο διάστημα.
Μετά από την υπέροχη συνεργασία, δύο χρόνια πριν, με την αγαπημένη μου Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την εξαιρετική ορχήστρα Mandolinarte, σε ένα πρόγραμμα άκρως λυρικό και ευαίσθητο, είχα πραγματικά την ανάγκη να κάνω κάτι πιο εξωστρεφές.

Μίλησέ μας για το πώς «γεννήθηκε» η ιδέα του «ΛoΒ BOAT» και τη συνεργασία σου με την Άννα Φιλιππάκη και τους Jaguar Bombs.
Η ιδέα γεννήθηκε στη διάρκεια ενός καφέ που ήπιαμε με τον Πάνο Σουρούνη. Όταν μου το πρότεινε αρχικά, βρήκα την ιδέα εξαιρετική και πολύ διασκεδαστική. Αργότερα μπήκα σε αμφιβολίες για το αν μου ταιριάζει και τέλος καταστάλαξε μέσα μου και το τόλμησα! Και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, γιατί ανακάλυψα νέα όρια που ξεπέρασα και νέες εικόνες, καθώς και μια άλλη –πιο άμεση– επικοινωνία με τον κόσμο.

Προσωπικά, όταν σκέφτομαι «Το Πλοίο της Αγάπης», το μυαλό μου πηγαίνει σε κάτι ρετρό και πιο νοσταλγικό. Το motto της παράστασής σας, ωστόσο, «Κάθε λιμάνι και καημός, κάθε καημός και party», με παραπέμπει ταυτόχρονα σε κάτι φρέσκο και χαρούμενο. Θεωρείς ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ισορροπία ή κάποιο άλλο στοιχείο που κάνει τη συγκεκριμένη μουσική παράσταση να ξεχωρίζει;
Είναι όλα αυτά που περιέγραψες! Νοσταλγικό και ρετρό αλλά και μια βραδιά με ένα μεγάλο πάρτι, εμποτισμένο με κάποιες διασκευές που έχω παίξει και στο παρελθόν και αγαπώ πολύ, όπως και ο κόσμος. Χαίρομαι πολύ που το μήνυμά μας περνάει όπως ακριβώς θέλουμε να το επικοινωνήσουμε!

Να περιμένουμε εκπλήξεις στα νέα σας ταξίδια, αυτές τις δύο Παρασκευές του Απριλίου στον Σταυρό του Νότου Plus;
Κάθε παράσταση θα είναι και μια έκπληξη, καθώς αγαπημένοι φίλοι θα «επιβιβάζονται» στο πλοίο μας, προσφέροντας μοναδικές στιγμές!

Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία σου, έχω την αίσθηση ότι δεν είσαι από τους ανθρώπους που ακολουθούν κάποιον «χάρτη» ή μια διαδρομή που έχουν από πριν στο μυαλό τους. Με τί γνώμονα καθορίζεις τα επαγγελματικά σου βήματα; Και, τελικά, για σένα έχει μεγαλύτερη σημασία το ταξίδι, ο προορισμός ή κάτι πέρα απ’ όλα αυτά;
Είναι αλήθεια αυτό, ότι δηλαδή δεν ακολουθώ κάποιον πιστό μακροχρόνιο σχεδιασμό. Άλλωστε, δεν προσφέρεται και η εποχή για κάτι τέτοιο. Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα τα τελευταία χρόνια, τόσο μεγάλη που, όσο και να θέλει κάποιος να φτιάξει στο μυαλό του έναν «χάρτη», είναι αμφίβολο αν τον βγάλει σε λιμάνι.
Πέρα απ’ αυτό όμως, μου αρέσει και να ακολουθώ τις προκλήσεις που μου δίνονται και να ξεπερνάω τα όρια που είχα θέσει μέχρι χθες. Ανήκω σίγουρα στην κατηγορία αυτών για τους οποίους το ταξίδι και όσα αποκομίζεις απ’ αυτό είναι η κύρια επιδίωξη. Γιατί, αν το ταξίδι στη διάρκειά του σε γεμίζει, θα κάνεις και θετικό απολογισμό στο φινάλε του. Στόχος κάθε φορά είναι να κάνω πράγματα που γεμίζουν την ψυχή μου και με ανανεώνουν.

Η Άννα Φιλιππάκη συμμετέχει με επιτυχία σε θεατρικά μιούζικαλ. Το είχες τολμήσει κι εσύ μία φορά, πριν από αρκετά χρόνια, αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο “RENT”. Θα σου άρεσε να ξαναζήσεις μια αντίστοιχη εμπειρία και, ιδανικά, ποιον ρόλο θα ήθελες να ερμηνεύσεις;
Το “Rent” ήταν μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα και φυσικά θα ήθελα να ξαναζήσω κάτι ανάλογο. Έχουν περάσει, άλλωστε, αρκετά χρόνια και η αλήθεια είναι ότι μου έχει λείψει. Θα ήθελα να ερμηνεύσω τον ρόλο του Γιάννη Αγιάννη στους «Άθλιους», αν μου δινόταν η ευκαιρία.

Έχεις ντύσει με μουσική τους στίχους της Sunny Μπαλτζή, στο τραγούδι «Δεύτερα Κλειδιά», το οποίο έχει αγαπηθεί από τον κόσμο και παίζει δυνατά στα ραδιόφωνα τους τελευταίους μήνες. Πώς ήταν να συναντάς ξανά, δισκογραφικά αυτήν τη φορά, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη;
Κάθε συνεργασία με την Ελεωνόρα είναι και μια πολύ όμορφη συγκυρία. Η πρώτη φορά ήταν επί σκηνής, στο ξεκίνημά μας –εκείνη μόλις είχε κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ, «Έλα», κι εγώ το «Φως και Βγαίνω». Έχω να θυμάμαι ειλικρινά τα καλύτερα.
Τώρα, με αφορμή τα «Δεύτερα Κλειδιά», σε στίχους της Sunny Μπαλτζή και μουσική δική μου, μας δόθηκε η ευκαιρία να συμπράξουμε και σε άλλο επίπεδο. Χαίρομαι πάρα πολύ που το τραγούδι έχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τέτοια καθολική αποδοχή. Είναι ακόμη πιο μεγάλη η χαρά, γιατί η Ελεωνόρα είναι μια σπουδαία ερμηνεύτρια, πολύ εκφραστική, με αμεσότητα και ειλικρίνεια.

Έχεις δώσει τραγούδια που έχεις γράψει σε συναδέλφους σου, όπως η Μελίνα Ασλανίδου, η Βασιλική Στεφάνου και η Βαλάντω Τρύφωνος. Σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς πιο ενεργά με το κομμάτι της τραγουδοποιίας ή θέλεις να επικεντρωθείς περισσότερο στην πορεία σου ως ερμηνευτής;
Να συμπληρώσω και την Ελευθερία Αρβανιτάκη από το παρελθόν, όπως και άλλες συνεργασίες που πρόκειται να καρποφορήσουν το επόμενο διάστημα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ασχοληθώ πιο ενεργά, καθώς είναι υπέροχο να ακούω δημιουργίες μου από φωνές που εκτιμώ και ανθρώπους με τους οποίους πάντα ήθελα να συνεργαστώ.

Συμπλήρωσε τη φράση: «Αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή μου…»
…δεν θα ήμουν εγώ, θα ήταν κάποιος άλλος». Η έννοια της δημιουργίας και της έκφρασης είναι μέρος του DNA μου. Η μουσική είναι το μοναδικό μέρος που νιώθω πραγματικά ελεύθερος. Είναι ένα σύμπαν όπου νιώθω πως μπορώ να κάνω τα πάντα!

Τί μας επιφυλάσσουν τα μελλοντικά μουσικά σου ταξίδια;
Πολλές συναυλίες μέσα στο καλοκαίρι με τους Jaguar Bombs και την Άννα Φιλιππάκη (ήδη έχουν αρχίσει να κλείνονται οι πρώτοι σταθμοί και θα ανακοινωθούν σύντομα), καθώς και καινούργιο τραγούδι!

rallia_karadimos_live_2013_12_25

 

*Δείτε εδώ το δελτίο τύπου της παράστασης.

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here