ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ
(σε meeting με.. την Ειρήνη Χατζημαργαρίτη)

Το άλμπουμ του έχει τίτλο “Πορτοκαλί“. Τα τραγούδια του έχουν χρώμα γαλάζιο. Αυτό το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Γιατί αν μου ζητούσες να σου περιγράψω αυτό το άλμπουμ με μια λέξη θα σου έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη «Καλοκαίρι». Διότι οι ήχοι, οι μουσικές, τα φωνητικά και οι εικόνες (το βίντεο-κλιπ από τις “Πεταλουδίτσες”) αναδύουν μυρωδιές που σκορπούν το μυαλό στα καλοκαίρια. Σε αυτά που πέρασαν και σε αυτά που περιμένουμε να έρθουν. Σε αυτά που επιμένουν να εμφανίζονται ακόμη και όταν η βροχή έξω από το παράθυρο δεν αφήνει περιθώρια για ονειροπολήσεις.

Εμείς μιλήσαμε με τον Σωτήρη Καστάνη, τον δημιουργό που κρύβεται πίσω από όλα αυτά και του ζητήσαμε να μας πει λίγα πράγματα για το νέο του δίσκο αλλά και για τη γενικότερη πορεία του στη μουσική. Αναλυτικά, όλα τα τραγούδια του δίσκου θα παρουσιαστούν στις 5/11 στο Σταυρό του Νότου Club, σε μια βραδιά γεμάτη χρώματα!

kastanis_meeting_point (3)

Music Corner: Για αρχή, πες μας δυο λόγια για σένα, για να συστηθείς σε όσους δεν σε γνωρίζουν
Σωτήρης Καστάνης: Ονομάζομαι Σωτήρης Καστάνης και είμαι μουσικός! Ξεκίνησα από τα 15 μου περίπου να ασχολούμαι με τη μουσική. Πέρασα από ωδεία, από συγκροτήματα σκληρού ροκ μέχρι λαϊκές ορχήστρες, από μικρά προβάδικα μέχρι μεγάλα στούντιο και μετά από αρκετή περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της μουσικής έφτασα να κυκλοφορήσω πριν λίγο καιρό την πρώτη προσωπική μου δουλειά με τίτλο «Πορτοκαλί»!

Music Corner: Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό σου είδα, ότι έχεις ασχοληθεί και έχεις μάθει πολλά και διαφορετικά μουσικά όργανα. Εμείς σε γνωρίζουμε κατά βάση ως κιθαρίστα. Τι είναι αυτό που τελικά σε κέρδισε στην κιθάρα;
Σωτήρης Καστάνης: Με κέρδισε γιατί… Δεν ξέρω! Μάλλον τα πρότυπα φταίνε και οι μαλλιάδες με τις κιθάρες που είχα ως πρότυπο στα εφηβικά μου χρόνια! Θέλω να πω ότι αγαπώ την μουσική γενικότερα και έχω «περάσει» από αρκετά όργανα, αλλά η κιθάρα ήταν πάντα εκεί με ένα τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Ίσως με επέλεξε αυτή τελικά…

Music Corner: Επίσης, είδα ότι παραδίδεις μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο, στο παράρτημα της Αχαρνών. Έχοντας επαφή με νέους ανθρώπους, πως τους βλέπεις; Έχουν όρεξη για τη μουσική στο σύνολο της;
Σωτήρης Καστάνης: Ωραία ερώτηση! Τα νέα παιδιά θα έλεγα δείχνουν ένα ενδιαφέρον κατ’ αρχάς λόγω των ερεθισμάτων που μπορεί να δέχονται και μιλάω για την ηλεκτρική κιθάρα που κυρίως διδάσκω εγώ. Αυτό που βλέπω να λείπει στην πλειονότητα των παιδιών είναι το πάθος και η όρεξη για μελέτη. Χωρίς αυτά όμως είναι δύσκολο να εξελιχθείς. Από την άλλη πάλι με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν τα περισσότερα παιδιά το κατανοώ μέχρι ένα βαθμό.

Music Corner: Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο σου προσωπικό άλμπουμ «Πορτοκαλί». Ήταν εύκολη η απόφαση η κυκλοφορία του δίσκου με τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα;
Σωτήρης Καστάνης: Δεν υπήρχε ποτέ σχέση της γενικότερης σημερινής κατάστασης με την απόφαση μου να φτιάξω ένα δίσκο. Άλλα πράγματα σε μπλοκάρουν συνήθως. Όταν ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη δουλειά του, εκθέτει τον εαυτό του και τίθεται σε κριτική. Τέτοιες αποφάσεις σε δυσκολεύουν να τις πάρεις η σε αποτρέπουν κιόλας ο φόβος και ανασφάλεια.

kastanis_meeting_point (2)

Music Corner: Πως γεννήθηκε η ιδέα για ένα τέτοιο άλμπουμ;
Σωτήρης Καστάνης: Ε, κάποτε έπρεπε να βγάλω κι εγώ ένα άλμπουμ! Και πήρα την απόφαση να μην έχει στίχους παρά μόνο ορχηστρική μουσική. Περίπου ένα χρόνο πριν λοιπόν όταν είχα μαζέψει κάποια κομμάτια άρχισα να σκέφτομαι να ξεκινήσω τελικές ηχογραφήσεις και να μπω στη διαδικασία να τα κυκλοφορήσω. Στην πορεία αποφάσισα να συμπεριλάβω και τις «Πεταλουδίτσες» που είχαν στίχο και προϋπήρχαν της απόφασης για δίσκο και κάπως έτσι προστέθηκαν κι άλλα δύο τραγούδια.

Music Corner: Γιατί επέλεξες τον τίτλο «Πορτοκαλί» ;
Σωτήρης Καστάνης: Το να «βαφτίσεις» ένα CD δεν είναι κι ότι πιο εύκολο. Σε αυτό τον τίτλο κατέληξα όταν ολοκληρώθηκε το ομότιτλο κομμάτι (σε στίχους της Μεταξία Δρογώση). Αυτό το τραγούδι «ελληνικο-ροκίζει» αρκετά οπότε ηχητικά συνδέει το μουσικό μου παρελθόν με το σήμερα. Επίσης το πορτοκαλί είναι ένα από τα αγαπημένα μου χρώματα. Κάπου διάβασα πρόσφατα ότι το πορτοκαλί είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας!

Music Corner: Στο άλμπουμ συναντάμε και τις «Πεταλουδίτσες», τραγούδι προσωπικό μου αγαπημένο. Η συνεργασία με την Κατερίνα Πολέμη πως προέκυψε;
Σωτήρης Καστάνης: Την Κατερίνα τη γνώρισα μέσου ενός φίλου όταν έψαχνα μια κοπέλα που να τραγουδά Πορτογαλικά. Εκτός από μεγάλο ταλέντο και η ωραία φωνή η Κατερίνα κατάγεται κατά το ήμισυ από τη Βραζιλία οπότε δεν μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή πιστεύω!

Music Corner: Εκτός από το δίσκο σου, έχεις γράψει μουσική και για πολλά διαφημιστικά αλλά και έχεις συμμετάσχει σε ορχήστρες διάφορων καλλιτεχνών. Τι είναι αυτό που σε εμπνέει να γράψεις μουσική τελικά;
Σωτήρης Καστάνης: Τα ακούσματα μου θα έλεγα. Επηρεάζομαι από τις μουσικές που ακούω. Κάποιες φορές είναι ήχοι οι ρυθμοί που μπορεί να δοκιμάσω η να φανταστώ παίζοντας κιθάρα η πιάνο.

Music Corner: Είναι πιο εύκολο να γράφεις μουσική κατά παραγγελία ή να γράφεις κάτι δικό σου από την αρχή;
Σωτήρης Καστάνης: Δεν υπάρχουν διαφορές. Εκτός αν σου ζητήσουν να γράψεις για συμφωνική ορχήστρα! Η δυσκολία που έχω αντιμετωπίσει όταν γράφω κατά παραγγελία και μιλάω για διαφημιστικά, είναι όταν σου ζητάνε να γράψεις κάτι χωρίς να είναι σαφείς οι κατευθύνσεις και πρέπει εκτός από μουσικός να είσαι και μάντης!

Music Corner: Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις τα επόμενα σχέδια σου. Τι έχεις βάλει ως στόχο από εδώ και πέρα;
Σωτήρης Καστάνης: Να σου πω την αλήθεια έχω αρχίσει να σκέφτομαι τι χρώμα θα έχει η επόμενη δουλειά μου! Επειδή έχουμε λίγο χρόνο μέχρι τότε βέβαια σκέφτομαι να κάνω μια παρουσίαση του δίσκου. Η ημερομηνία είναι 5 Νοεμβρίου, Τετάρτη στο Club του Σταυρού του Νότου. Μετά… βλέπουμε!

kastanis_meeting_point (1)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here