ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC
(σε… meeting με τoν Κωνσταντίνο Πετρόπουλο)

“Καταστρέφουν οποιαδήποτε εκδήλωση” και “η λέξη πανκοπανηγυροψυχεδέλεια δεν φτάνει για να τους περιγράψει”! Έτσι συστήνονται οι Θραξ Πανκc στην επίσημη σελίδα τους αλλά εγώ ήθελα να μάθω πολλά περισσότερα, γι’ αυτό τους έκανα μερικές ερωτήσεις…

Από που έρχονται; Που πάνε; και τι σκοπό έχουν; Τι σχέση έχει η Πανκ με την παραδοσιακή μας μουσική; και άλλα πολλά…

Πάμε να μας τα πουν οι ίδιοι για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την “ιδιόμορφη” μπάντα με τον ξεχωριστό ήχο.


Συστηθείτε για όσους δεν σας ξέρουν! Είστε οι και λέγεστε και τι είναι ακριβώς αυτό που κάνετε;
Είμαστε ο Γιώργος, ο Βάιος και ο Πάνος, παίζουμε στους Θραξ Πανκc, μια μπάντα που συνδυάζει παραδοσιακές μελωδίες σε μία πιο σύγχρονη άποψη. Αυτή τη στιγμή το υλικό μας είναι κυρίως βασισμένο στην μουσική της Θράκης, μιας και έχουμε μεγαλώσει εκεί, αλλά φυσικά πειραματιζόμαστε και με ήχους άλλων περιοχών της Ελλάδας και του κόσμου μαζί με δικές μας συνθέσεις.

Πως προέκυψε το «πάντρεμα» αυτών των δύο, φαινομενικά, διαφορετικών μουσικών;
Ο Βάιος (γκάιντα) με τον Γιώργο (νταούλι), παίζαν απο το 2006 σε διάφορα γλέντια και πανηγύρια. Η αισθητική και τα παιξίματα όμως, ολοένα και γίνονταν πιο πειραματικά, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ηχόχρωμα. Από ένα σημείο και μετά δημιουργήθηκε η ανάγκη όλο αυτό να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Το 2016 με την άφιξη του Πάνου (κιθάρα), το σχήμα απέκτησε μια αίσθηση πιο ηλεκτρική και αναπόφευκτα πιο συναυλιακή. Το κατά πόσο διαφορετικές είναι οι μουσικές που συνδυάζουμε είναι κάτι που δε το σκεφτόμαστε αφού για μας η μουσική είναι μία!

Τα παραδοσιακά πανηγύρια (με τα κλαρίνα και τα νταούλια) είναι Πανκ κατά μία έννοια; Ναι όχι και γιατί; Ψυχεδέλεια πάντως έχουν φουλ.
Σε μια συνέντευξη ο μπασίστας των Stranglers, Jean Jacques Burnel, είχε πει οτι το πανκ δεν είναι ούτε οι βαμμένες μοϊκάνες, ούτε τα σκισμένα παντελόνια, όπως κάποιοι εκμεταλλεύονται για εμπορικούς-τουριστικούς λόγους ή απλά και μόνο για να ξεχωρίσουν. Είναι το θάρρος που έχει ο οποιοσδήποτε να πει και να κάνει αυτό ακριβώς που θέλει γιατί το πιστεύει πραγματικά. Τα πανηγύρια εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν ακόμα και σήμερα, πολλές φορές την ανάγκη μιας κοινωνίας να έρθει κοντά, να διασκεδάσει από κοινού, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Ενώ μέχρι πρόσφατα, η παραδοσιακή μουσική στην επαρχία περιείχε και μετέφερε από γενιά σε γενιά όλες τις διαφορετικές απόψεις της κοινωνίας, αφού δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα για να διατηρηθούν ατόφιες ηχογραφήσεις από μεμονωμένους καλλιτέχνες όπως σήμερα. Έτσι λοιπόν μέσα εκεί μπορεί κανείς να βρει και αυτές τις αντισυμβατικές φωνές που δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές της σημερινής πανκ.

Ζώντας στην Ελλάδα και μεγαλώνοντας με αυτή την κουλτούρα και τα ακούσματα. Νομίζετε πως είναι αναπόφευκτο το να υπάρχουν στοιχεία παραδοσιακά στις μουσικές που δημιουργούνται; Ακόμα κι αν δεν το κάνουν φανερά όπως εσείς;
Ένας βασικός παράγοντας που παίζει πολύ ρόλο, είναι το πού έχει μεγαλώσει ο καθένας. Σίγουρα για κάποιον που έχει μεγαλώσει σε μια μεγαλούπολη απομακρυσμένος από παραδόσεις, ήθη και έθιμα που ακόμα και σήμερα βρίσκει κανείς στην επαρχία, είναι πιο δύσκολο να σκεφτεί παραδοσιακά ηχοχρώματα στο μυαλό του. Φυσικά αυτό ισχύει και από την αντίθετη πλευρά. Όντας μεγαλωμένοι στην επαρχία πάντα νοιώθαμε οτι ήμασταν κάπως αποκολλημένοι από τις εξελίξεις στη σύγχρονη ροκ σκηνή. Ένα απλό παράδειγμα είναι όταν ήμασταν πιτσιρικάδες μαζεύαμε λεφτά και στη πρώτη ευκαιρία που θα κατεβαίναμε Θεσσαλονίκη κάναμε επιδρομή στα δισκάδικα. Βέβαια οι εποχές έχουν αλλάξει και το ίντερνετ όλα τα χει κάνει πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση αν δεν έχεις ακούσματα δε μπορείς να ξυπνήσεις μια μέρα και να πεις “θα παίξω παραδοσιακά” και προφανώς αυτό ισχύει για κάθε είδος μουσικής

Πείτε μου ένα παραδοσιακό κι ένα punk/rock κομμάτι που θεωρείτε κορυφαία…
Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής
California uber alles – Dead kennedys

Ζείτε σε τρείς διαφορετικές πόλεις! Αυτό δυσκολεύει την κατάσταση ή την διευκολύνει; Με την έννοια ότι δεν είστε κάθε μέρα μαζί και υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη όταν συναντιέστε;
Σίγουρα η απόσταση είναι κάτι που μας στοιχίζει περισσότερο σε λειτουργικά θέματα. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οτι δεν έχουμε την δυνατότητα να δουλέψουμε καινούρια κομμάτια κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο χωρίς να κοιτάμε το ρολόι! Σίγουρα εάν ήταν στο χέρι μας να διαλέξουμε θα επιλέγαμε να είμαστε κάπου όλοι μαζί, κάτι το οποίο επιδιώκουμε όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.


Αν σοβαρέψουν κι άλλο τα πράγματα έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να εγκατασταθείτε στην Αθήνα;
Πότε δε μπορείς να σαι σίγουρος για το πως θα έρθουν τα πράγματα. Η αλήθεια είναι οτι δεν έχουμε συνηθίσει τους ρυθμούς της Αθήνας, αλλά αν δούμε κάποια μέρα οτι η εξέλιξη της μπάντας περνάει από κει, θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά.

Δεν σας έχει δημιουργηθεί ποτέ η ανάγκη να γράψετε δικά σας τραγούδια πάνω σ’ αυτή τη φόρμουλα του ΘρακοΠανκ απλά με δικούς σας στίχους και μουσική;
Φυσικά και θέλουμε να γράψουμε κάτι εντελώς δικό μας και ήδη υπάρχουν αρκετές ιδέες τις οποίες δουλεύουμε, χωρίς να όμως να βιαζόμαστε. Θέλουμε τα κομμάτια μας βγαίνουν αβίαστα χωρίς να χουμε το άγχος να μεγαλώσει η λίστα.

Δισκογραφικά να περιμένουμε κάτι σύντομα;
Από τέλη Γενάρη που μας πέρασε αρχίσαμε την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου μας στo alzheimer hall studio στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι η πρώτη full length δουλειά μας και ευελπιστούμε πως μέχρι το καλοκαίρι θα το χουμε στα χέρια μας.

Πείτε μας για τα live σας! Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε κάνατε ένα μίνι tour, τι αποκομίσατε;
Τα lives, είναι η στιγμή στην οποία τελειώνει η συγκέντρωση της πρόβας και απολαμβάνουμε τη μουσική μαζί με τον κόσμο! Τον Δεκέμβριο είχαμε την τύχη να κάνουμε κάποιες πολύ δυνατές συναυλίες, δύο εκ των οποίων στους μεγαλύτερους κλειστούς χώρους που έχουμε παίξει μέχρι τώρα, στο Fix Factory of Sound στη Θεσσαλονίκη και στο Fuzz στην Αθήνα. Είχαμε την ευκαιρία να αποδώσουμε το μέγιστο ηχητικό και οπτικό αποτέλεσμα, σε δύο πραγματικά χορταστικά stage! Ενώ εκεί και στις υπόλοιπες πόλεις Πάτρα, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη για άλλη μία φορά λάβαμε το φοβερό feedback του κόσμου, το οποίο μας κάνει να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι…

Δώστε έναν καλό λόγο για να έρθουμε στο live σας (25/3), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τι θα δούμε;
Μόνο έναν; Πρόκειται για έναν πάρα πολύ όμορφο χώρο στο ξέφωτο του πάρκου, που σε συνδυασμό με την εποχή και την ώρα που θα εμφανιστούμε, θα’ χουμε τις ιδανικές συνθήκες για ένα πραγματικό γλέντι! Από κει και πέρα, διανύουμε την περίοδο των ηχογραφήσεων που περιγράψαμε παραπάνω, οπότε και βρισκόμαστε σε μία φάση που παικτικά, έχουμε σκαλίσει και την τελευταία λεπτομέρεια. Θα είναι μία πολύ δυναμική συναυλία, με πειραγμένη παράδοση, ψυχεδέλεια και αυτοσχεδιασμούς.

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here