Γράφει ο Γιάννης Τσούμαλης
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

Η ιδέα είναι να γράψω τα της συναυλίας σουρεαλιστικά, με αυτόματη γραφή δηλαδή, άναρχα. Μια αναρχία, όμως, από την οποία πηγάζει ένας ρυθμός, μια αρμονία. Αυτή είναι η βασική ιδέα των όσων ζήσαμε στην Τεχνόπολη την περασμένη Τετάρτη με τους Locomondo, τον Tonino Carotone και την Piluka Aranguren, που συνοδεύει τον μεγάλο αυτό Ισπανό δημιουργό. Τους Locomondo είναι επικίνδυνο να τους δεις χειμώνα, γιατί το πιθανότερο είναι να παρατήσεις όλα και να φύγεις με το πρώτο αεροπλάνο προς τη ζέστη μιας ηλιόλουστης θαλασσινής ημέρας. Κι αν μαζί τους είναι και ο Carotone, o προορισμός είναι  κάπου ξέγνοιαστα και ζωηρά, κάπου ήρεμα και χαλαρά, όπου ο χορός είναι καθεστώς καθημερινότητας και το «καλημέρα» συνοδεία γέλιου και φρέσκων φρούτων.


Κάθε λογής άνθρωπος ήρθε για να τους ακούσει. Από φοιτητές μέχρι μαθητές, από οικογένειες και νήπια μέχρι πενηντάρηδες, από παρέες μέχρι ζευγάρια. Το πιο ποικίλο κοινό από άποψη ηλικίας και είδους, που έχω συναντήσει σε συναυλία. Οι Locomondo ξεκίνησαν δυναμικά με την «Οδύσσεια», το «Γαμήλιο πάρτι», «Δεν κάνει κρύο», «Φραγκοσυριανή», αλλά και το «’80s», ένα νέο ευρεσιτεχνικό, χιπ – χοπ,  τραγούδι που θα προκαλέσει νοσταλγία αρκετή σε όσους έζησαν αυτή τη δεκαετία, αλλά και πολλά άλλα συμπεριλαμβανομένου του πιο διάσημου «Πυροσβεστήρα», το «Καραπιπερίμ» κλπ. Ο Tonino Carotone με την Piluka, αν και τραγουδούσαν σε άλλη γλώσσα, ξεσήκωσαν και συγκίνησαν. Δε μπορώ να κρύψω την λατρεία μου στο νέο τους τραγούδι με τους Locomondo, το «La mulata», που συνδυάζει τον ήχο του Carotone με τον ελληνικό μπαγλαμά, αλλά και –μεταξύ άλλων- το πολύ γνωστό του το «Me cago en el amor» που ήταν από τα πιο όμορφα live ακούσματα.


Οι Locomondo είναι group για live εμφανίσεις. Τα τραγούδια τους είναι εξαιρετικά, αλλά η μαγεία τους αποκαλύπτεται στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Δεν τους είχα δει ποτέ live και είχα σχηματίσει πολύ καλή εντύπωση καθώς μ’ άρεσαν αρκετά από τα τραγούδια τους. Μα μόλις κοινώνησα τη ζωντάνια τους, μόλις άκουσα τα ρεμπέτικα με «διπλορεγκιές» που είπε και ο Κούμαρης, μόλις χόρεψα τον ικαριώτικο κι ύστερα δονήθηκα από το «Μαγικό χαλί», μόλις μου μεταδόθηκε η τρέλα και το πάθος τους αστραπιαία από τη στιγμή που ξεκίνησαν, μόλις συνειδητοποίησα πως δε με ένοιαζε αν ξέρω το τραγούδι (άσχετα που μετά το έμαθα και το επαναλαμβάνω ακουστικά), αλλά να ζήσω αυτό το ξέγνοιαστο και τη ποιότητα της ψυχαγωγίας τους, ένιωσα πως δεν είμαι να γυρίσω σπίτι μετά. Τέτοιες νύχτες, όπου αυτό που ζεις αγγίζει την ανθρώπινη ουσία, είναι πολύτιμες, γιατί θυμίζουν τα ευγενή μας μέταλλα. Αυτό είναι, άλλωστε η καλή μουσική και οι καλοί μουσικοί.


Ο Tonino Carotone έχει έναν δικό του τύπο ερμηνείας πάνω στη σκηνή, που τον επιβάλλει άθελά του στο θεατή, γιατί είναι αυθεντικός. Κουβαλά μέσα του τη γνήσια μεσογειακή ταυτότητα και το ταπεραμέντο, που συνδυάζονται με την ικανότητα επικοινωνίας με το κοινό και τις εξαιρετικές μουσικές του. Η Piluka είναι εκείνη η καλλιτεχνική συνοδός που του ταιριάζει περισσότερο. Δοτική και δωρική, κάνοντας μεγάλες χορευτικές κινήσεις σαν να έχει μέσα της τις νότες και τις σκορπάει απλόχερα με μια φωνή κρύσταλλο. Και οι δύο συνιστούν το απόλυτο ταίριασμα με τους Locomondo δίνοντας τους παράλληλα μια νέα πνοή.


Το στοίχημα εν τέλει που κέρδισαν όλοι οι συντελεστές ήταν η βραδιά να φανεί τόσο «άστητη» και αυθόρμητη σαν να ήμασταν στην παραλία και να αποφασίζαμε εκείνη τη στιγμή ποιο θα είναι το επόμενο τραγούδι. Αποτέλεσμα : όλοι ήμασταν μια παρέα. Όλοι. Η απλότητα είναι παιδί της πολλής και ποιοτικής δουλειάς άλλωστε. Οι Locomondo κατάφεραν να παντρέψουν ξένους με εγχώριους ήχους με πίστη σε αυτό που κάνουν. Το ρέγκε ζεϊμπέκικο και χασαποσέρβικο, δυο – τρεις παραδοσιακοί χοροί, το «Που ‘σαι Θανάση» τραγουδισμένο ζωηρά από τον Tonino Carotone, ο Ικαριώτικος, που έκανε την αρένα ένα μεγάλο κύκλο, φανερώνουν τον σεβασμό και θαυμασμό τους για την ελληνική μουσική ιστορία, αλλά και τη δική τους αγάπη για το είδος που υπηρετούν. Κι ίσως τελικά τα «είδη» να μην έχουν τόση σημασία. Όλα μπορούν να συνδυαστούν, αν ο μουσικός έχει τη μαστοριά να τρελάνει τα πεντάγραμμα δίνοντας την πιο λογική απάντηση στην αρμονία που ψάχνει η ψυχή. Κι οι Locomodo είναι απ΄τους πιο παιχνιδιάρηδες και ταλαντούχους μάστορες!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here