Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Σε πολύ λίγες ώρες, θα ξέρουμε ποιοι θα είναι οι δέκα φιναλίστ, που θα πάρουν το μαγικό εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου και ποιοι θα είναι εκείνοι που θα βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια και θα επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους. Οι πρόβες έχουν γίνει, αυτοί που ήταν να ξεχωρίσουν ξεχώρισαν και τα συμπεράσματα δικά σας και …δικά μου!

1. Φινλανδία
Μαθημένη στα κρύα, η Φιλανδία θα ανοίξει την αυλαία του ημιτελικού, και θα πάρει και την πρώτη κρυάδα παρόλο που έχει ένα συμπαθές κομμάτι. Μόνη της η Sandja στην αρχή με μια ολόσωμη γαλάζια φόρμα – ναι, θα σας πληροφορήσω και για τα στιλιστικά-, που την πλαισιώνουν αργότερα 5 άτομα στα φωνητικά , που εκτελούν και χρέη χορευτικά. Μπλε, ροζ και μοβ κυματισμοί για γραφικά, που δεν την βοηθούν πολύ την χώρα για να περάσει στον τελικό. Έχει όμως την συμπάθεια μου.

2. Ελλάδα
Σειρά μας… Η Μαρία Λυραράκη, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, ώστε να κάνει ένα μέτριο κομμάτι στο άκουσμά του, να φαίνεται αξιοπρεπές και αξιοπρόσεχτο στην παρουσίαση του και νομίζω τα κατάφερε. Οι κοπέλες είναι ντυμένες με λευκές ολόσωμες φόρμες,και τα αγόρια μας με άσπρα μπλουζάκια και καφέ φαρδιές παντελόνες. Το backround θυμίζει λίγο το αστέρι της Βεργίνας, με φωτιές και χρυσές αποχρώσεις μέσα του, ενώ στο ραπ κομμάτι υπάρχει ένας ωραίος συγχρονισμός μεταξύ του ερμηνευτή και του χορευτή. Κερδίζει και λίγο τις εντυπώσεις που τα παιδιά μαζί χορεύουν λίγο ποντιακό, και θα ξεσηκώσει σίγουρα το κοινό. Ο χορευτής στο φινάλε, βγάζει και το μπλουζάκι του, και καλά κάνει, άμα είναι να μας πάει στο τελικό του Σαββάτου. Να πω την αλήθεια, δε με χάλασε αυτό που είδα, και μακάρι τα παιδιά να τα καταφέρουν, αν και το κομμάτι – το ψέμα δε το θέλω- από μόνο του δεν τραβάει καθόλου.

3. Μολδαβία
Τι να πει κανείς εδώ… Έχει έναν αστροναύτη πάνω στη σκηνή. Αυτό τα λέει όλα. Δεκαετία 90 το κομμάτι, που δε με τρελαίνει αλλά δε με χαλάει κιόλας. Φωνητικά το έφτιαξε πολύ, αλλά και πάλι του λείπει αυτό το κάτι, που έλεγε και η Γαρμπή. Μπλε φώτα, κομμάτια από καθρέφτη για φόντο ( συνδυασμένα με το ρούχο της Lindia) και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

4. Ουγγαρία
Χωρίς διαφοροποιήσεις από την εμφάνιση στον εθνικό τελικό της χώρας. Τρεις κύριοι στα φωνητικά, ένας χτυπάει ένα τύμπανο, και ο σέξι Fredie δεν κάνει και πολλά, αφού έχει την εμφάνιση, και την πρόκριση σίγουρη μόνο και μόνο από αυτό. Το τραγούδι δεν είναι κακό, κόκκινοι καπνοί για φόντο και προβολείς. Αυτό το καφέ δερμάτινο μπουφάν να έβγαζε το παιδί αυτό το φωτογενές, και όλα θα ήταν τέλεια.

5. Κροατία
Και ιδού ο τρόπος να καταστρέψεις ένα τραγούδι καλό που έγινε φαβορί μόλις βγήκε. Πας σε έναν ενδυματολόγο που πραγματικά σε μισεί και σε βγάζει όπως την Nina. Δε μπορώ καν να το περιγράψω αυτό που φοράει πριν και μετά. Αξίζει να το δείτε γιατί η κοπέλα έχει μια εκπληκτική φωνή, το τραγούδι είναι από τα πιο αξιόλογα για φέτος, και εξακολουθώ να πιστεύω πως θα πάει πολύ καλά. Το μπλε για φόντο παίζει πολύ αυτή την χρονιά ενώ την συνοδεύουν 4 άτομα στα φωνητικά.

6. Ολλανδία
Τον θέλουν να περνάει τελικό ανετότατα. Αν μου βρείτε το λόγο, να μου τον πείτε. Γιατί μου είναι ανυποφορά βαρετός και πολύ τυπική και ανιαρή Ολλανδική συμμετοχή. Ο Dowue πλαισιώνεται επί σκηνής σε ημικύκλιο από πέντε άνδρες που παίζουν μουσικά όργανα και του κάνουν φωνητικά και φορούν όλοι τους μπλε κοστούμια. Ο ίδιος είναι στο κέντρο του ημικυκλίου κρατώντας κιθάρα, ενώ στο δάπεδο ο καθένας τους βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος έχει τη μορφή ρολογιού. Δε δέχομαι να περάσει αυτός, και όχι εμείς! Η κακία θα μου μείνει το ξέρω.

7. Αρμενία
Πανέμορφη, εκθαμβωτική και πολύ καλή φωνητικά. Μαύρο κορμάκι, για να δείξει την κορμάρα, επιβλητική και λευκός και μπλε φωτισμός για φόντο. Τα λόγια περιττά, απλά δείτε την. Χαλαρά στην 5αδα, δε το συζητώ.

8.Σαν Μαρίνο
Η πιο ύπουλη συμμετοχή για φέτος. Τελευταίος σχεδόν στα στοιχήματα αλλά κανείς δεν υπολογίζει την τούρκικη καταγωγή του σε συνδυασμό με την τουρκική διασπορά που είναι μεγάλη. Μελιτζανί κοστούμι και καπέλο φοράει ο Serhat , πέντε κοπέλες στα φωνητικά, αστέρια για φόντο σε στυλ ντίσκο. Σε κάποια φάση, στο φόντο φαίνονται και άλλες γυναικείες παρουσίες, έτσι για να τονίσει λίγο το σεξαπίλ του τραγουδιστή. Συμπαθής…μην λέμε και υπερβολές.

9. Ρωσία
Το μεγάλο φαβορί, έχει μια σκηνική παρουσία που είναι μίξη παλαιότερων χορογραφιών του Φωκά Ευαγγελινού. Λίγο Ουκρανία και Ani Lorak, λίγο Ρουβά 2009, λίγο Ρωσία και Dima Bilan και ας μην επεκταθώ. Ο τραγουδιστής είναι ντυμένος στα μαύρα όπως και οι τέσσερις χορευτές που εμφανίζονται για πολύ λίγο μαζί του στη σκηνή. Η παρουσίαση είναι πολύ εντυπωσιακή αλλά και πολύ απαιτητική καθώς ο Sergey πρέπει να συγχρονιστεί απόλυτα με όσα συμβαίνουν πίσω του καθ’όλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Παραπάτησε σε κάποια πρόβα και υποθέτω, ότι εν αντιθέσει με εμένα, δεν έχει υψοφοβία. Σίγουρα εντυπωσιακό, και παρόλο που όλοι θεωρούν ότι θα είμαστε Ρωσία του χρόνου, εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

10. Τσεχία
Ώρα για μπαλάντα, και με την χώρα που διεκδικεί για πρώτη φορά μια θέση σε τελικό. Σε μπλε και φούξια χρωματισμούς , με λουλούδια και ροδοπέταλα για φόντο, εμφανίζεται μόνη στη σκηνή Gabriela φορώντας μια λευκή τουαλέτα. Η παρουσίαση είναι πολύ απλή σχεδόν στατική και βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ερμηνεία και το ίδιο το τραγούδι. Σαφέστατα μια ενδιαφέρουσα πρόταση και μακάρι να βρει το δρόμο της για το μεγάλο τελικό.

11. Κύπρος
Με ροκ διάθεση, με πολλούς καπνούς και κλουβιά, έρχεται η Κύπρος.  Ο Francois, στο κέντρο και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας γύρω του, με κάποιους να βρίσκονται μέσα σε κλουβιά. Τα πλάνα και οι φωτισμοί εναλλάσσονται με γρήγορο ρυθμό που συγχρονίζεται με το ρυθμό του κομματιού. Φωνητικά είναι άψογος, το κομμάτι δυνατό και σίγουρα θα ξεσηκωθεί ο κόσμος μέσα στο στάδιο. Δικαιολογημένα τελικό.

12. Αυστρία
Η αγαπημένη των φανς για φέτος. Μια γερμανόφωνη χώρα, με γαλλόφωνο τραγούδι. Η παρουσίαση μου βγάζει τόσο πολύ γλύκα και χαριτωμενιά , που μπορεί να πάθω και υπεργλυκαιμικό σοκ. Λουλούδια, πεταλούδες, σαν την Λώρα από το Μικρό σπίτι στο λιβάδι. Παρόλα αυτά, είναι μοναδική ως πρόταση, και για αυτό μάλλον θα πάει καλά. Ποτέ δε ξέρεις… Πιστή αντιγραφή του video clip της.

13. Εσθονία
Με φόντο …τραπουλόχαρτα, φιλοδοξεί η Εσθονία να πάει τελικό. Με ένα total blue look, παίζει με το φακό, λίγο αισθησιακά θα έλεγα, λες και είναι το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου. Δεν είναι όμως, και αν δε το ξέρει ας του το πει κάποιος, πριν να είναι πολύ αργά. Εναλλαγή κόκκινων και μπλε φωτισμών. Βαρετό.

14.Αζερμπαϊτζάν
Μας έχει συνηθίσει σε πολύ δυνατά κομμάτια. Αυτή τη φορά, εμένα προσωπικά, το τραγούδι μου είναι εντελώς αδιάφορο. Περνά απαρατήρητο. Μέχρι και το Σαν Μαρίνο θα προτιμούσα να δω στον τελικό. Όπως και να έχει, τυπικό ποπ κομμάτι, τυπική ποπ παρουσίαση, τυπική πύρινη βροχή για την χώρα, αφού αυτή την καθιέρωσε και ξανά ολόσωμη φόρμα σε χρυσή απόχρωση. Πλαισιωμένη από 4 άτομα στα φωνητικά, που χορεύουν κιόλας, τα κάνουν όλα και συμφέρουν. Θα περάσει τελικό? Φυσικά, για το Αζερμπαϊτζάν μιλάμε.

15. Μαυροβούνιο
Το 4μελές συγκρότημα έχει σειρά. Ο τραγουδιστής φορά κόκκινο σακάκι και μαύρο παντελόνι γύρω του δυο μουσικοί με ηλεκτρικές κιθάρες και ένας με αρμόνιο. Μπροστά τους, στην προέκταση της σκηνής, βρίσκεται μια κοπέλα που φορά κόκκινα. Να κάνει την έκπληξη και να περάσει? Θα το δεχτώ μόνο αν περάσουμε και εμείς μαζί. Αλλιώς όχι.

16. Ισλανδία
Η προσωποποίηση της αντιγραφής για φέτος. Εννοείται, ότι  θυμίζει Loreen και Mans. Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά, το φόντο και όχι μόνο. Φωνητικά είναι άνετη, αλλά εμένα με κουράζει πολύ με αυτές τις απότομες κινήσεις, οι οποίες καταντούν κουραστικές. Μόνη και έρημη πάνω στη σκηνή. Όχι ,ξέχασα. Έχει και κάτι χέρια και κάτι κοράκια να την κυνηγούν. Μόνο ο Άντονι Πέρκινς λείπει για να ολοκληρωθεί το …”Ψυχώ”.

17. Βοσνία Ερζεγοβίνη
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια έλαμψε δια της απουσίας της. Οι δύο κεντρικοί ερμηνευτές είναι ντυμένοι στα μαύρα και κόκκινο-χρυσό, και ανάμεσά τους υπάρχει ένα τείχος από συρματοπλέγματα. Η κοπέλα που παίζει το βιολοντσέλο φοράει ένα χρυσαφί λαμέ πανί που φεύγει κατά τη διάρκεια του τραγουδιού ενώ ο ράπερ φοράει και αυτός μαύρα. Μπλε φόντο και εδώ. Δεν είναι κακό, και γιατί όχι να μην μπει στον τελικό. Too much σαν σκηνική παρουσία όμως.

18.Μάλτα
Και κάπως έτσι θα κλείσει ο πρώτος ημιτελικός. Επιστρέφει ξανά στον τόπο του εγκλήματος η Ira Losco, μιας που είχε καταλάβει την 2η θέση, το 2002. Φοράει μια εντυπωσιακή μαύρη τουαλέτα με χρυσές λεπτομέρειες. Μαζί της στη σκηνή ένας χορευτής που τραβάει την προσοχή με ένα αρκετά περίεργο και χωρίς νόημα χορευτικό που δίνει την αίσθηση ότι απλώς περιφέρεται κάνοντας τούμπες γύρω από την τραγουδίστρια. Ερμηνευτικά είναι πολύ καλή. Θα είναι και το μωράκι της μαζί on stage. Όχι δεν θα το δείτε, σε λίγους μήνες θα έρθει!

———————–

Ρωσία, Μάλτα, Αρμενία, Κροατία, Κύπρος και Ουγγαρία δεν χάνουν με τίποτα το εισιτήριο για τον τελικό. Θα υπάρχουν πάντως να ξέρετε και 2 εκπλήξεις, που θα περάσουν και δε θα το περιμένουμε. Καλή επιτυχία στα παιδιά μας και θέλω να πιστεύω ότι θα περάσουμε και θα τους καμαρώσουμε στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here