Πρεμιέρα στην καρδιά της Ιρλανδίας, στο Δουβλίνο θα κάνει στις 25 Μαρτίου η νέα παράσταση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάριου Ιορδάνου, που μεταφέρει επί σκηνής μία διαφορετική Σονάτα του Σεληνόφωτος με τη Σοφία Καζαντζιάν, η οποία υπογράφει επίσης τη θεατρική διασκευή του έργου και τις χορογραφίες, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη συνέχεια, η παράσταση θα περιοδεύσει σε μεγάλες πόλεις της Ιρλανδίας.

Η παράσταση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, είναι ένας φόρος τιμής στο σπουδαίο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που συνδυάζει το ομώνυμο αριστουργηματικό ποίημα και με άλλα έργα του όπως η Εαρινή Συμφωνία, η Ρωμιοσύνη αλλά και με κείμενα του Φεντερίκο Γκ. Λόρκα και του Χαλίλ Γκιμπράν.

sonata_2017_02_001

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν έχουν στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία (Βερολίνο, Ζυρίχη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο) με τις παραστάσεις τους “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” για τον Νίκο Καζαντζάκη και “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)” για τον Διονύσιο Σολωμό, πορεία η οποία βραβεύτηκε τον Οκτώβριο από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Η παράσταση θα ξεκινήσει το “ταξίδι” της στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου -με απόφοιτους μεταξύ άλλων τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Σάμιουελ Μπέκετ- με τη στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιρλανδία, της Ελληνικής Κοινότητας στο Δουβλίνο και του Ιρλανδοελληνικού Συλλόγου. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Μόσχα, στο Παρίσι καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας.

Είναι η πρώτη φορά που η Σονάτα ανεβαίνει με μία νέα σε ηλικία ηθοποιό στον πρωταγωνιστικό ρόλο συμβολίζοντας έτσι την ψυχή του ανθρώπου που θέλει πάντα να ονειρεύεται, να ερωτεύεται και να ξεπερνάει το χρόνο και τη φθορά, να σπάει τις αλυσίδες και τα όρια. Ο Γιάννης Ρίτσος πίστευε σε μία ποίηση που ενώνει τους ανθρώπους και στόχος της παράστασης είναι να “ακουστεί” η φωνή του ποιητή. Η προσθήκη στον τίτλο της λέξης “Venceremos” συμβολίζει λοιπόν, τον αγώνα του ανθρώπου να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και ενσαρκώνει την ηρωίδα του ποιήματος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μ. Ιορδάνου, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος στην παράσταση.

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου
Διάρκεια: 60′

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here