Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Αθανασία Ζήση

Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκα στον κήπο του Νομισματικού Ταμείου για να δω την Κατερίνα Μακαβού σε ένα ακουστικό Live! Ένας πολύ όμορφος χώρος στο κέντρο της Αθήνας που σε ταξιδεύει σε παλιότερες εποχές της πόλης.

Η πρώτη μου σκέψη όταν είδα τον κόσμο να πίνει τον καφέ ή τη μπύρα του, στον κήπο του Café, του Νομισματικού Μουσείου ήταν ο δίσκος του Διονύση Σαβόπουλου… ‘’Τραπεζάκια έξω’’! Έτσι λοιπόν ήταν στοιχημένα τα τραπεζάκια έξω, στον κήπο και περίμεναν τις παρέες, τις μουσικές και τη φωνή της Κατερίνας για να ‘’ζωντανέψουν’’.

Γενικά η Κατερίνα Μακαβού μου βγάζει κάτι ρετρό, από άλλες εποχές, ωραίες και αγνές! Ίσως είναι το ρεπερτόριο, η φωνή της, δεν ξέρω… πάντως αυτό μου βγάζει και μ’ αρέσει! Έτσι ο κήπος ήταν ότι έπρεπε για να ολοκληρωθεί αυτή η εικόνα μέσα μου. Μία γάτα που έκανε βόλτες ανάμεσα στα πόδια των παρευρισκομένων συμπλήρωνε το σκηνικό της παλιάς Αθήνα


Η Κατερίνα Μακαβού με την κιθάρα της, παρέα με τον Ορέστη Μπενέκα στα πλήκτρα και τον Μιχάλη Βρέττα στο βιολί ξεκίνησαν να παίζουν και όλοι σώπασαν! Η μουσική συνεπήρε τους πάντες κι έτσι δεν ακουγόταν κιχ… σπάνιο για live! Να φανταστείτε ο κόσμος στα πρώτα κομμάτια δίσταζε μέχρι και να χειροκροτήσει… όχι φυσικά γιατί δεν τους άρεσε αυτό που άκουγαν, κάθε άλλο, αλλά για να μην χαλάσουν αυτή τη γαλήνη και την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει η Κατερίνα και οι μουσικοί της.  Μεταξύ άλλων ακούσαμε κομμάτια από τις δύο πρώτες δισκογραφικές δουλειές της Θεσσαλονικιάς τραγουδοποιού, αλλά και ένα με τίτλο ‘’Το δάκρυ’’, το οποίο έχει γράψει ο Λάκης Παπαδόπουλος και θα συμπεριλαμβάνεται στον καινούριο δίσκο που ετοιμάζει. Φυσικά από το πρόγραμμα δεν έλειψε το ‘’Πατησίων 316’’ αλλά και διασκευές σε τραγούδια των Χατζηδάκι, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Frank Sinatra.


Η εικόνα που μου έμεινε και νομίζω είναι αντιπροσωπευτική της βραδιάς είναι ένα ζευγαράκι που… λίγο πιο κει, στον κήπο, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, χόρευε Tango κάτω από τις μελωδίες της Κατερίνας Μακαβού. Επίσης η Κατερίνα κέρδισε και ένα στοίχημα αυτή τη βραδιά που ίσως δεν το έχει αντιληφθεί. Εκτός φυσικά από το κοινό της που γέμισε τον κήπο του Νομισματικού ταμείου, εκεί βρίσκονταν και άλλοι που από νωρίς έπιναν τον καφέ τους (ως επί τω πλείστων τουρίστες) και παρ’ όλα αυτά δεν έφυγαν παρά μόνο όταν τελείωσε το live. Η Κατερίνα Μακαβού με τη φωνή, την σκηνική της παρουσία και τα τραγούδια της κερδίζει συνεχώς νέους ακροατές και αυτό για να το πετύχεις κανείς πρέπει να αξίζει πραγματικά. Μάλιστα ένας από τους τουρίστες μετά το τέλος της συναυλίας πήγε και ζήτησε να αγοράσει το cd ‘’Άλλη μια ώρα’’ της Κατερίνας. Αυτό σίγουρα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για κάθε καλλιτέχνη.

Μετά τη διάθεση του cd, η Κατερίνα Μακαβού διέθεσε και και λίγο χρόνο για εμάς και μας μίλησε για το δίσκο που ετοιμάζει καθώς και για τα σχέδια για τη νέα σεζόν.

makavou_nomismatiko mouseio_2015_10_0_29


MusicCorner: Το πρώτο
Live σου για τη νέα σεζόν σε έναν πολύ όμορφο χώρο. Θέλω να μου πεις τι να περιμένουμε από τις φετινές σου εμφανίσεις και ποιες είναι οι δικές σου φιλοδοξίες;
Κατερίνα Μακαβού:
Μπορείς να πεις ότι είναι το πρώτο του χειμώνα και το τελευταίο του καλοκαιριού. Πρωταρχικός μας στόχος μέσα στη σεζόν είναι να ολοκληρώσουμε τον δίσκο και σε συνδυασμό με τα live να προωθηθεί όλο αυτό.

MusicCorner: Το single ‘’Πατησίων 316’’  που κυκλοφόρησε τον Μάιο και θα συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο, είναι αυτοβιογραφικό; Καθώς από την Θεσσαλονίκη, εγκαταστάθηκες μόνιμα στην Αθήνα.
Κατερίνα Μακαβού:
Αυτό γράφτηκε σε μια έντονα συναισθηματική περίοδο. Όταν ήρθα από την Θεσσαλονίκη έμενα για δύο χρόνια στην Πατησίων και όταν ήρθε η ώρα να μετακομίσω, βγήκε αυτό το κομμάτι. Είναι ο απολογισμός των δύο χρόνων που ήμουν σ’ αυτό το σπίτι στην Πατησίων.

MusicCorner: Και δυο λόγια για τον δίσκο που ετοιμάζετε;
Κατερίνα Μακαβού:
Ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει μέσα στον χειμώνα, ήδη έχει καθυστερήσει, αλλά όταν ξεκινάς να κάνεις μια προσπάθεια μόνος σου, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως οικονομικούς. Οι εποχές είναι δύσκολες για όλους.
Στίχους και μουσική έχω γράψει εγώ, εκτός από μερικά κομμάτια που υπογράφουν οι Θανάσης Djingovic και Παναγιώτης Μανουηλίδης. Φυσικά και ο Λάκης Παπαδόπουλος το κομμάτι του οποίο ακούσατε.

——————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here