Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Joe Castleman (Jonathan Pryce) είναι ένας πολύ επιτυχημένος συγγραφέας, ο οποίος κερδίζει το Nobel Λογοτεχνίας. Μαζί με τη σύζυγό του, Joan (Glenn Close), η οποία δεν λείπει στιγμή από το πλευρό του, ταξιδεύουν για την απονομή του βραβείου στη Στοκχόλμη, χωρίς να υποψιάζονται ότι ίσως έχει έρθει η στιγμή καλά κρυμμένα μυστικά τους να βγουν στο φως…

Ο Björn L. Runge σκηνοθετεί το έργο «Η Σύζυγος», (“The Wife”), το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Meg Wolitzer, ενώ το σενάριο φέρει την υπογραφή της Jane Anderson. Η ιστορία που εκτυλίσσεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα μυστικά της, χάρη σε σωστά τοποθετημένα flashbacks, ενώ καταλυτική για τις αποκαλύψεις είναι και η παρουσία του φιλόδοξου βιογράφου του Castleman, του Nathaniel Bone, τον οποίο υποδύεται ο Christian Slater.

Στην ουσία της, η ταινία αποτελεί σπουδή πάνω σε δύο χαρακτήρες, τους οποίους υποδύονται θαυμάσια ο Pryce και η Close, υποψήφια για Oscar Α΄ Γυναικείου Ρόλου, ενώ έχει ήδη κερδίσει το αντίστοιχο βραβείο ερμηνείας για δραματική ταινία στις Χρυσές Σφαίρες. Οι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί αποτελούν δύο αντίθετους και συμπληρωματικούς πόλους: ο Jo είναι εξωστρεφής, εγωιστής, νάρκισσος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, η δε Jane είναι η επιτομή της διακριτικής, υποστηρικτικής συντρόφου, η οποία κάνει τα πάντα προκειμένου να είναι ευτυχισμένος ο σύζυγός της, βάζοντας στην άκρη τα δικά της θέλω. Τί είναι αυτό που κάνει δύο τόσο διαφορετικούς ανθρώπους να μένουν μαζί; Είναι δυνατόν μία σχέση να επιβιώσει όταν συμβιβάζεται διαρκώς μόνο ο ένας εκ των δύο συντρόφων; Τα κοινά μυστικά ενώνουν ή καταστρέφουν τελικά ένα ζευγάρι;

Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο στην ερμηνεία της Close είναι το πάθος και τα καταπιεσμένα συναισθήματα τα οποία βλέπεις να σιγοκαίνε, σε κάθε της βλέμμα, στην παραμικρή αλλαγή στην έκφραση του προσώπου της. Η σπουδαία αυτή ηθοποιός ερμηνεύει με τρόπο «αθόρυβο», σχεδόν απαρατήρητο, μια γυναίκα η οποία έχει μάθει σε όλη της τη ζωή να βρίσκεται στη σκιά του διάσημου συζύγου της. Και ακριβώς επειδή η ερμηνεία της είναι τόσο χαμηλότονη, είναι και εξαιρετικά δύσκολο να στρέψει επάνω της την προσοχή του θεατή. Το καταφέρνει όμως και με το παραπάνω, κάνοντας τη στιγμή της –αναμενόμενης αλλά γεμάτης υποκριτικό μέτρο– έκρηξής της πραγματικά συναρπαστική.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Seven Films και τη Spentzos Film, από την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here