Γράφει η Γιώτα Πριόνα
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Η σημασία του τριπτύχου στιχουργός-συνθέτης-ερμηνευτής έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως θεμέλιος λίθος μιας επιτυχημένης δισκογραφικής δουλειάς. Το έχει δείξει και η ιστορία, άλλωστε, πως όταν κάτω από μια κοινή ιδέα ενώνουν τις δυνάμεις ή και την δεξιοτεχνία τους, αν θέλετε, άνθρωποι ικανοί και δημιουργικοί, τότε το αποτέλεσμα συγκινεί. Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Οδυσσέας Ιωάννου αποτελούν γνώριμο δίδυμο, που, πάλαι ποτέ, στόλισε την ελληνική μουσική με τραγούδια αριστουργήματα. Ο νέος τους δίσκος «Ότι θυμάσαι δεν πεθαίνει» με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα είναι γεγονός! Βρεθήκαμε και εμείς την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας για την επίσημη παρουσίασή του…

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_005_matsas_mikroutsikos_kotsiras_matsa

Συνοδοιπόρος και αρωγός τους, όπως απεφάνθησαν ο κ. Κότσιρας, ο κ. Μικρούτσικος και ο κ. Ιωάννου, η διευθύνουσα σύμβουλος της Minos-EMI Μαργαρίτα Μάτσα, η οποία στάθηκε δίπλα τους και λαμβάνοντας πρώτη τον λόγο, καλησπέρισε το κοινό και ευχαρίστησε τους τρεις καλλιτέχνες, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη πολυτέλεια» και «μεγάλο προνόμιο» να φιλοξενούν τέτοιες «παραδοσιακές δισκογραφικές δουλειές, όπου τρεις άνθρωποι κάθονται ένα χρόνο και πάνω και ετοιμάζουν, με λόγο και ουσία». Τον λόγο της έκλεισε με την ευχή να αρέσει η δουλειά αυτή και στον κόσμο.

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_006

Με την σειρά του ο Θάνος Μικρούτσικος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τους συνδημιουργούς του δίσκου καθώς και την Minos-EMI. Με αναφορές και αναδρομές στις προηγούμενες δεκαετίες και παράλληλο συσχετισμό τους με το σήμερα, ο μεγάλος συνθέτης εστίασε σε θέματα μείζονος σημασίας όπως είναι η κρίση της δισκογραφικής βιομηχανίας, η πειρατεία, τα premiums σε εφημερίδες, η αδυναμία παραγωγής νέων έργων και νέων τραγουδιών από νέους ανθρώπους, και κατά γενική ομολογία η αλλαγή της νοοτροπίας και της στάσης μουσικών και κοινού στα πλαίσια της νέας κοινωνικής πραγματικότητας. Εξήγησε πως παρ’ όλο που δεν βρίσκει «…τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο νόημα για την έκδοση των έργων σε CD και βινύλιο , αφού έτσι και αλλιώς οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, η παραγωγή τους δύσκολη και κατά κανόνα ζημιογόνα» ο λόγος που τον ώθησε στην έκδοση του νέου αυτού δίσκου είναι ο ίδιος ο Γιάννης Κότσιρας, τον οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «ταλαντούχο» , χαρισματικό πάνω στην σκηνή», «…πολυφασματικό τραγουδιστή, τον πιο ολοκληρωμένο τραγουδιστή που έχουμε, που έχει βάλει πλώρη και μπαίνει πια επί ίσοις όροις στους μύθους της γενιάς».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον φίλο και συνεργάτη του Οδυσσέα Ιωάννου τον χαρακτήρισε, μετά τον θάνατο του Άλκη Αλκαίου , από την δεκαετία του ’90 και έπειτα, «…ότι καλύτερο έχουμε στην ζωντανή στιχουργική στην Ελλάδα», ενώ δήλωσε πως οι στίχοι που του χάρισε γι αυτό το δίσκο είναι ότι καλύτερο έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Τέλος παρότρυνε να αφιερωθούν από τον καθένα 40 λεπτά και να ακουστεί το CD αυτό «αλά παλαιά», δίνοντας σημασία στους στίχους του Ιωάννου και την φωνή του Κότσιρα.

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_043

Στην συνέχεια ο Οδυσσέας Ιωάννου δήλωσε πως «…ας είμαστε στους εαυτούς μας ειλικρινείς. Το ελληνικό τραγούδι δεν είναι τόσο σημαντικό στην ζωή του κόσμου όσο ήταν…» όπως επίσης και «Σήμερα είναι μια πληροφορία στο facebook ή μια συνοδεία στο αυτοκίνητο» για να έρθει να προσθέσει ωστόσο πως «Παρ’ όλα αυτά είναι μονόδρομος. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε. Δεν γράφουμε τραγούδια έχοντας στο μυαλό μας πόσο θα πουλήσει ο δίσκος. Εκείνο που μένει είναι το αποτύπωμα στον κόσμο». Στην συνέχεια μίλησε για την προσπάθεια να ακολουθήσει λαϊκή πορεία δημιουργώντας «ακαριαία λαϊκά τραγούδια για να τα πει η κορυφαία λαϊκή φωνή της γενιάς μας» κάτι που όπως δήλωσε δεν κατάφερε, παρέμεινε ωστόσο ειλικρινής με τον εαυτό του και το αίσθημα του. Τέλος χαρακτήρισε «υποδειγματικές» τις ερμηνείες του Γιάννη Κότσιρα στον δίσκο.

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_014

Ήταν πλέον η σειρά του Γιάννη Κότσιρα να πάρει τον λόγο και να ανακαλέσει στην μνήμη του την φράση του Χρήστου Κωνσταντίνου «Μην βάζεις ποτέ τον τραγουδιστή πάνω από το τραγούδι» , χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του μέρος ενός τραγουδιού και όχι ανώτερο αυτού, λόγω της ιδιότητας του ερμηνευτή. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Ποτέ στο παρελθόν δεν έχω ξαναπεί τέτοια λόγια σε πρωτόλεια μορφή ούτε έχω τραγουδήσει ποτέ τέτοιες μελωδίες. Δούλεψα πολύ για να τις καταλάβω και να τις κάνω δικές μου…»

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_016

Τελευταίο καταλυτικό σημείο, η τοποθέτηση της κ. Μαργαρίτας Μάτσα σχετικά με την έλλειψη πρόνοιας από την πλευρά της πολιτείας για την πάταξη της πειρατείας στην Τέχνη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους της βραδιάς ήταν ο Μάκης Μάτσας, πρόεδρος της Minos-EMI, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη και άλλοι πολλοί φίλοι, συνεργάτες, θαυμαστές των τριών καλλιτεχνών που έσπευσαν να τους στηρίξουν.

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_002_papakonstantinou_ioannou

Η συζήτηση μεγάλη, και η επιθυμία να συνεχιστεί, τουλάχιστον από την πλευρά των ομιλητών, προφανής. Αποφασίστηκε, ωστόσο, να δοθεί ο προβλεπόμενος χρόνος ώστε να ακουστούν ζωντανά 6 από τα τραγούδια του δίσκου. Και αν σας κούρασαν τα λόγια, κρατήστε μόνο αυτό. Όσοι δεν έχουν ακούσει τον Γιάννη Κότσιρα να τραγουδά ζωντανά, αγνοούν έναν από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές που έχουμε να προβάλουμε αυτή την στιγμή ως χώρα. Δεν σας κρύβω πως όταν πληροφορήθηκα ότι θα ακουστεί επανεκτέλεση του τραγουδιού «Θες έναν κόσμο πιο μεγάλο» του Δημήτρη Μητροπάνου, προβληματίστηκα. Για του λόγου το αληθές είχα ενδοιασμούς για το αποτέλεσμα, μιας και  ο Δημήτρης Μητροπάνος έβαζε πάντοτε το στίγμα του και την ψυχή του σε ότι τραγουδούσε, γεγονός που δυσκόλευε αρκετά το έργο των καλλιτεχνών που αποφάσιζαν να επανεκτελέσουν τα τραγούδια του. Όταν όμως άκουσα τον Γιάννη Κότσιρα να το τραγουδά σιγουρεύτηκα. Σιγουρεύτηκα πως όσα είχαν ακουστεί νωρίτερα από τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Οδυσσέα Ιωάννου ήταν αλήθεια. Όλες οι αμφιβολίες έσβησαν και την θέση τους πήρε το χειροκρότημα όλων, ένα χειροκρότημα από καρδιάς για τον Γιάννη Κότσιρα που, πιστέψτε με, ήταν εξαιρετικός!

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_027

Ακούστε  και εσείς με την σειρά σας τους στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, αφομοιώστε τους, κρατήστε μέσα σας τις μελωδίες του Θάνου Μικρούτσικου, ταξιδέψτε με την φωνή του Γιάννη Κότσιρα. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να απολαύσει τα τραγούδια που η σπουδαία αυτή τριανδρία της ελληνικής μουσικής μας χάρισε. Εγώ δεν έχω παρά να σας ευχηθώ καλή ακρόαση…!

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_026

Μετά το τέλος της παρουσίασης οι τρεις καλλιτέχνες μας είπαν δυο λόγια για τον νέο τους δίσκο και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Music Corner: Ο νέος δίσκος είναι λοιπόν γεγονός. Θέλω να μου πείτε, ποια είναι τα συναισθήματα σας;
Γ. Κότσιρας: Κοίταξε, είναι πολύ μεγάλη συγκίνηση γιατί ο Μικρούτσικος έγραψε μετά από αρκετά χρόνια καινούρια τραγούδια και τα έγραψε για μενα. Τα έγραψε παρέα με έναν από τους στιχουργούς που θαυμάζω και λατρεύω, τον Οδυσσέα Ιωάννου. Είναι σαν να περίμενα χρόνια για αυτά τα τραγούδια, αυτό μπορώ να σου πω. Αισθάνθηκα πραγματικά σαν το 1996, αυτό που είπα, δηλαδή, δεν ήταν ψέμα. Έχω το ίδιο τρακ με το ’96.

Music Corner: Πως είναι δυνατόν ένας τραγουδιστής καταξιωμένος, μετά από τόσα χρόνια και τόσες εμφανίσεις μπροστά στο κοινό, να έχει ακόμα το ίδιο άγχος;
Γ. Κότσιρας: Θα σου πω γιατί! Γιατί όταν αγαπάς πολύ την μουσική νιώθεις υπεύθυνος γι αυτό που κάνεις και θες να σαι καλός, να σαι αντάξιος της εμπιστοσύνης κάποιων ανθρώπων που είτε σου γράφουν τραγούδια είτε επιλέγουν να έρθουν να σε δουν. Αυτό δεν πρόκειται να φύγει ποτέ. Όσο αυτό που κάνεις το εκτιμάς και εσύ σαν καλλιτέχνης, τόσο μεγαλύτερο τρακ έχεις. Εγώ πάντα θεωρούσα, και χαίρομαι που το αισθάνομαι, ότι για να μπορείς να λέγεσαι καλλιτέχνης πρέπει να έχεις τρακ, αλλιώς είσαι απλός υπάλληλος, ή επαγγελματίας.

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_036

Music Corner: Έχετε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον κύριο Μικρούτσικο. Η συνεργασία σας αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ποιο είναι λοιπόν το «μυστικό της επιτυχίας» σας;
Γ. Κότσιρας:
Εγώ νομίζω ότι είναι το πάθος και η αλήθεια που βγάζουμε. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Είναι ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος εν ζωή, ενεργός συνθέτης, που έχει γράψει όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια και βάζει εμένα να τα πω. Υπάρχει μια αλήθεια που αναγράφεται.

Music Corner: Ας πιάσουμε λοιπόν τα του δίσκου. Από ποιον και γιατί επιλέχθηκε το κομμάτι του Δημήτρη Μητροπάνου να ενταχθεί στον δίσκο ως επανεκτέλεση από εσάς;
Γ. Κότσιρας: Ο Θάνος Μικρούτσικος το ήθελε! Θεώρησε ο Θάνος ότι επειδή ήταν μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία εκείνος ο δίσκος, ότι το τραγούδι αυτό δεν ακούστηκε ιδιαίτερα; Μάλλον αυτό! Ήθελε να του δώσει άλλη μια ευκαιρία! Εγώ δεν θα έλεγα ότι θα του δώσω μια ευκαιρία, απλά κουβαλάω την μνήμη του Μήτσου με αυτό. Με ακολουθεί, εν τέλει αυτή η σχέση σε οτιδήποτε κάνω. Σαν να αφομοίωσα την σχέση αυτή, σαν να πήρα ένα κομμάτι του…Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω!

Music Corner:  Είχατε δηλώσει κάποια στιγμή ότι δεν καταφέρατε ποτέ να ξεπεράσετε τον χαμό του. Δεν το καταφέρατε ως καλλιτέχνης ή ως άνθρωπος;
Γ. Κότσιρας: Ως άνθρωπος. Τον λατρεύω! Είναι μέσα μου. Ξέρεις, είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν φεύγουν. Είναι αυτό που λέει και ο τίτλος, ότι θυμάσαι δεν πεθαίνει, δεν τελειώνει…

Music Corner: Τον τίτλο αυτόν ποιος τον σκαρφίστηκε;
Γ. Κότσιρας: Είναι ένας στίχος του Οδυσσέα μέσα απ τα τραγούδια και ακριβώς επειδή θεώρησα ότι ταιριάζει με αυτό που ζούμε γενικότερα, είναι ένας τίτλος που πρέπει να τον θυμόμαστε! Είναι μια φράση που πρέπει να την κουβαλάμε πάντα, γιατί αν ξεχνάμε πράγματα αυτά θα πεθάνουν, αν ξεχνάμε καταστάσεις αυτές θα πεθάνουν. Το θέμα είναι να θυμόμαστε, και να ξεχνάμε βέβαια μόνο αυτά που θέλουμε να ξεχάσουμε.

Music Corner: Δεν θα σας κουράσω άλλο. Τι σχέδια υπάρχουν για φέτος τον χειμώνα;
Γ. Κότσιρας: Θα είμαι από πρώτη Νοεμβρίου με τον Μανώλη τον Λιδάκη στο Levare,  κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακές μεσημέρια.

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_037

———————-

Music Corner: Αυτή τη στιγμή θεωρείστε ένας από τους σπουδαιότερους έλληνες συνθέτες εν ζωή. Έχετε ξαναβρεθεί πολλές φορές σ’ αυτή την θέση, μα θα θελα να μου μιλήσετε για τα συναισθήματά σας τώρα που ο δίσκος ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε.
Θ. Μικρούτσικος: Αισθάνομαι ευτυχισμένος, όταν τα πράγματα βλέπω ότι βγαίνουν έτσι όπως τα φανταζόμουν και τα σκεφτόμουν, γιατί ξέρεις, πολλές φορές μπορεί η πρόθεση να ναι διαφορετική, αλλά στην πράξη να υπάρχουν πολλά επίπεδα, κάποια στιγμή κάπου να σκαλώσει, κάτι να αλλάξει. Εδώ όλα πήγαν κατ ευχήν! Κατ αρχήν το γράψιμο του Ιωάννου. Ο Οδυσσέας Ιωάννου είναι ένας σπουδαίος δημιουργός, έχω ξαναδουλέψει μαζί του πολλές φορές, μου έχει δώσει κάποια απίστευτα κομμάτια στο παρελθόν. Αυτό που συνέβη τώρα είναι ότι όλα είναι σπουδαία! Δηλαδή δεν μπορείς να πεις, δύο κομμάτια είναι πολύ καλά, δύο θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Αυτό μου έδωσε την δυνατότητα να λειτουργήσω πολύμορφα, γιατί είμαι ένας μουσικός που παίζω με διαφορετικές φόρμες. Εκτός από τον Ιωάννου αυτό έγινε μπορετό χάρη στο εργαλείο που λέγεται Γιάννης Κότσιρας. Γιατί ο Γιάννης είναι ο πιο πολυφασματικός τραγουδιστής. Ακόμα και αν σε κάποιον δεν αρέσει δεν μπορεί να μην διαπιστώσει ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να τραγουδήσει πάρα πολύ καλά διαφορετικά πράγματα. Και επίσης βρεθήκαμε όλοι σε μια ωριμότητα. Εγώ είναι λογικό και λόγω ηλικίας. Μιλάω και για τους άλλους δύο, γιατί ο Γιάννης στο στούντιο δεν έκανε καμία ευκολία. Έχω δουλέψει με τους καλύτερους τραγουδιστές, σου λέω για παράδειγμα την Χαρούλα Αλεξίου και τον Δημήτρη τον Μητροπάνο. Σπουδαίοι τραγουδιστές, κουβαλάνε την Ελλάδα αυτοί οι δύο! Παρα ταύτα μερικές φορές το παρακάνανε με τις τσαλκάτζες και τους το ‘λεγα. Ήταν όμως φυσική ροπή τους. Στον Γιάννη υπάρχει αυτό το ίσιο πράγμα, που σε πάει κατευθείαν στις πηγές… Ναι αισθάνομαι ευτυχισμένος!

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_042

Music Corner: Μιλώντας με τον κύριο Κότσιρα νωρίτερα, μου ανέφερε πως εσείς επιλέξατε να συμπεριληφθεί το τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου σε επανεκτέλεση από τον ίδιο. Με ποια κριτήρια;
Θ. Μικρούτσικος: Μερικά τραγούδια όπως η Ρόζα ή το Πάντα γελαστοί είναι τέτοια η σφραγίδα Μητροπάνος που δεν είναι εύκολο να ξανατραγουδηθούν και γι αυτό όταν τα παίζουμε περισσότερο τα τραγουδάει ο κόσμος παρά εμείς! Ετούτο όμως είναι σαν να γράφτηκε για τον Μητροπάνο αλλά ταυτόχρονα και για τον Κότσιρα. Και εδώ θα σου πω το εξής: Όταν έκανα «Στου αιώνα την παράγκα» το ‘97 ο Κότσιρας ήταν πολύ μικρός, μόλις είχε βγει, έναν δίσκο είχε κάνει. Και ο Δημήτρης αγαπούσε πολύ το τραγούδι «Στου αιώνα την παράγκα», και μου είπε μια μέρα, «Ξέρεις το αγαπάω πάρα πολύ αυτό το τραγούδι, αλλά άκου ένα μικρό». Να ταν τότε 28 χρονών τότε ο Κότσιρας… «Άκου έναν μικρό ,δοκίμασέ το καμιά φορά μ αυτόν». Θέλω να πω δηλαδή , τον είχε δει και ο Δημήτρης από τα πολύ μικρά του. Και αυτός ήταν ο λόγος που του πρότεινα να πούμε και αυτό, στην μνήμη και του Δημήτρη άλλωστε.

Music Corner: Τι θα υπάρξει στην πορεία για εσάς;
Θ. Μικρούτσικος: Εγώ πάντοτε έχω δυο τρεις δρόμους ξέρετε. Εκτός απ το τραγούδι θα γίνει μια διακοπή σε ότι αφορά το live και η διακοπή αυτή δεν είναι μόνο θέμα κούρασης, γιατί έδωσα πάνω από 400 συναυλίες τα τελευταία 3,5 χρόνια, όσο θέμα περισυλλογής . Ένας κύκλος σπουδαίων συνεργασιών έκλεισε και εγώ ξέρετε θέλω στις συνεργασίες να λειτουργώ και με την έννοια του απρόβλεπτου. Πρέπει λοιπόν να βρω το απρόβλεπτο, και επομένως μου χρειάζεται κάποιος χρόνος . Πιθανότατα θα ξεκινήσω μια περιοδεία στο εξωτερικό με το αγαπημένο μου τρίο, δηλαδή εγώ, ο Θύμιος και η Ρίτα. Υπάρχουν και πολλές παραγγελίες στο χώρο της λεγόμενης λόγιας, της κλασσικής μουσικής.

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_040

———————-

Music Corner: Θέλω να μου πείτε, κύριε Ιωάννου, αυτή την στιγμή, ως ο στιχουργός του δίσκου που μόλις παρουσιάστηκε, πως νιώθετε;
Ο. Ιωάννου: Κοίτα αυτό που θα σου πω μπορεί να ακουστεί λίγο παρεξηγήσιμο, μα θα στο εξηγήσω μετά. Είναι παρελθόν για μένα αυτός ο δίσκος, δεν είναι καν παρόν, ούτε μέλλον. Όταν τελειώνω κάτι και το έχω παραδώσει είναι παρελθόν. Από κει και πέρα δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να διορθώσω τίποτα, άρα δεν σκέφτομαι και τίποτα πάνω στον δίσκο. Από την στιγμή που τα κομμάτια παραδόθηκαν στον Θάνο, έγινε η μελοποίηση, τα τραγούδησε ο Γιάννης, είναι παρελθόν. Όσον αφορά την διαδικασία, ένας από τους βασικούς λόγους που γράφω δεν είναι μόνο το ότι αυτό μ’ αρέσει να κάνω και μ αυτό εκφράζομαι, αλλά είμαι και άνθρωπος της παρέας. Μ’ αρέσει να περνάω καλά. Αν δεν περνάω καλά στο στούντιο, αν δεν περνάω καλά με τους συνεργάτες μου έχω πρόβλημα. Δηλαδή επιλέγω φίλους πιο πολύ από συνεργάτες. Πέρασα υπέροχα μαζί τους, και με τους δύο. Με τον Θάνο, εντάξει, είμαστε μαζί πάρα πολλά χρόνια. Εκείνο που μένει από αυτή την συνεργασία είναι το αίσθημα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους τρεις μας την ώρα της ηχογράφησης.

Music Corner: Κάτι που σας «έδεσε» τόσο καλά να υποθέσω…
Ο. Ιωάννου:
Θεωρώ πώς ναι. Παρόλο που με τον Γιάννη που είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε στην ουσία. Είναι η πρώτη φορά ίσως που καλούμαι να κάνω τραγούδια για μια τόσο σημαντική λαϊκή φωνή. Γιατί μέχρι τώρα οι συνεργασίες μου ήταν ο Βασίλης, ο Μίλτος, ο Μητροπάνος, αλλά κάποια κομμάτια σποραδικά με τον Μητροπάνο. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να κάνω τραγούδια λαϊκά. Με την κορυφαία κατ εμέ λαϊκή φωνή της γενιάς του, τον Γιάννη.  Όπως είπα και πριν μάλλον δεν το κατάφερα αυτό όπως το είχα στο μυαλό μου.. Θεωρώ ότι έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας! Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή δεν είναι one off αλλά θα ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή στο μέλλον οπωσδήποτε!

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_039

Music Corner: Παρουσιάστηκε λοιπόν ο δίσκος, τέλος αυτό το κομμάτι. Το τέλος όμως μπορεί να θεωρηθεί και ως αφετηρία. Αφετηρία για κάτι νέο ίσως ;
Ο. Ιωάννου: Κατ αρχήν ακολουθεί άλλος ένας δίσκος μου σε έναν μήνα. Δεν το επέλεξα εγώ αλλά δυστυχώς θα κάτσουν και τα δύο μαζί, παρ όλο που αυτός ο δίσκος, ο δεύτερος, ετοιμάζεται  εδώ και δυόμιση χρόνια. Με μουσικές του Θέμη Καραμουρατίδη, με την Νατάσσα Μποφίλιου και τον Σωκράτη Μάλαμα. Και οι δύο μαζί σε έναν δίσκο. Έτυχε να κάτσουν μαζί οι δύο δίσκοι , να συμπέσουν, ενώ ξεκίνησαν πολύ διαφορετικές χρονικές περιόδους. Θεωρώ ότι το καινούριο κοσκινάκι μου, λοιπόν, είναι αυτό. Αλλά και αυτό παρ όλο που βγαίνει σε έναν μήνα έχει τελειώσει για μένα, γιατί τελείωσα τη δουλειά μου. Τα παιδιά τραγούδησαν και θεωρώ ότι τραγούδησαν εξαιρετικά! Περάσαμε πολύ ωραία στο στούντιο. Παρελθόν και αυτό.

Music Corner: Πέρα από στιχουργός είστε και ένας δημοσιογράφος πολυγραφότατος. Προς ποια ιδιότητα γέρνει η ζυγαριά;
Ο. Ιωάννου: Εγώ θα έβαζα και την τρίτη ιδιότητα του παραγωγού ραδιοφώνου 20 χρόνια, παρ όλο που δεν το κάνω πια. Είναι τρία πράγματα τα οποία έχουν διαφορετικούς κώδικες. Δεν θα έλεγα δηλαδή ότι κάπου συναντιούνται. Δεν είναι απλά διαφορετικοί τρόποι έκφρασης! Είναι τρια πράγματα που αγαπάω εξίσου. Αγάπησα πάρα πολύ την δουλειά μου και τα κάνω και τα τρία πάνω από 20 χρόνια. Αλλά πρέπει να ξέρεις τις διαχωριστικές γραμμές. Το κάθε ένα έχει έναν κώδικα. Άλλο πράγμα η αρθρογραφία, άλλο πράγμα ο στίχος και άλλο το ραδιόφωνο. Αν σε αυτό που κάνεις κάθε φορά σέβεσαι τον κώδικά του σέβεσαι την διαφορετικότητα του και δεν λες γενικώς και αορίστως εγώ έτσι εκφράζομαι, είναι τρία διαφορετικά πράγματα τα οποία τρέχουν παράλληλα. Θα θελα να μην αφήσω ποτέ κανένα, αν και το ραδιόφωνο μάλλον το έχω αφήσει, ίσως και οριστικά , δεν το ξέρω, αλλά θα σου φανεί παράξενο, πιο πολύ δίνω βάση στα πεζά μου, πιο πολύ αισθάνομαι ότι εκεί εκτίθεμαι παρά στον στίχο. Τι εννοώ… Εννοώ ότι όταν γράφω ένα άρθρο είμαι ο Οδυσσέας Ιωάννου, οφείλω να το υποστηρίξω. Όταν γράφεις έναν στίχο δεν το οφείλεις απαραίτητα. Όταν γράφεις στίχο είσαι ο αγωγός συναισθημάτων που δεν έχεις ζήσει. Αν είχα ζήσει ότι έχω γράψει σε στίχο θα είχα ζήσει μια φοβερά ενδιαφέρουσα ζωή. Δεν την έχω ζήσει. Δεν είναι η δουλειά μου αυτή, να γράφω δηλαδή βιωματικά. Δουλειά μου είναι να είμαι αγωγός αυτού που πιστεύω ότι αισθάνεσαι εσύ. Έκανα έναν δίσκο με την Ρίτα Αντωνοπούλου, ένα κορίτσι τριάντα χρονών. Έπρεπε λοιπόν να μπω στο  πετσί, να σκεφτώ τι κάνει ένα κορίτσι 30 χρονών , τι σκέφτεται. Μετά έκανα ένα δίσκο με την Γιώτα Νέγκα. Άρα η δουλειά μου είναι να γίνομαι αγωγός πραγμάτων και να διαχειρίζομαι κάτι που  είναι δικιά σου εμπειρία, όχι δικιά μου, αλλά να την πω με έναν τρόπο που εσύ δεν θα μπορούσες ίσως να την πεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς αγωγός συναισθημάτων είμαι. Σαφώς το προσωπικό μου στοιχείο είναι μέσα, σαφώς και οι εμπειρίες μου είναι μέσα, αλλά αν είναι μόνο οι δικές μου εμπειρίες μέσα και μόνο βιωματικά θα ήταν φοβερά πληκτικό. Δεν έχω ζήσει τόσο ενδιαφέρουσα ζωή για να ναι ενδιαφέροντες οι στίχοι μου άμα είναι βιωματικοί. Και κατ’ εμέ κανένας μας δεν έχει ζήσει.

mikroutsikos_kotsiras_parousiasi_2014_10_038

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here