Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη
Φωτογραφίες: Σοφία Κοσμίδου

Τα βράχια έχουν συνήθως την εικόνα ενός απότομου και απρόσιτου μέρους. Η σκιά των βράχων ειδικότερα, θεωρείται ως κάτι πολύ σκοτεινό και ψυχρό. Συνήθως… Διότι την Τρίτη όλα αυτά ακούγονταν ως μακρινές θεωρίες! Η σκιά των βράχων έλαμπε και τα βράχια πλημμύριζαν από μουσικές, συναισθήματα και χρώματα. Ο λόγος; Φυσικά, η Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία ξεκίνησε το συναυλιακό της καλοκαίρι με δύο παραστάσεις στις 15 και 16 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στα πλαίσια του φεστιβάλ «Στη Σκιά των βράχων».

mpofiliou_live_2015_06_010

Το κοινό τυπικό στο ραντεβού του είχε αρχίσει ήδη να γεμίζει το θέατρο από νωρίς. Η Νατάσσα Μποφίλιου, ντυμένη στα λευκά, ανέβηκε στη σκηνή τελευταία, μετά τους μουσικούς και τον Θέμη Καραμουρατίδη. Μας μέτρησε στην αρχή αυτή τη φορά, με το γνωστό και πολύ αγαπημένο τραγούδι. Φέτος, δεν ξέρω αν της βγήκαμε λίγοι ή πολλοί. Αυτό που μπορώ να κατανοήσω όμως, είναι πως το σιγοψυθίρισμα των στίχων από 7.000 ανθρώπους, της έδωσε δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσει δυναμικά την υπόλοιπη συναυλία. Και αυτό, ήταν εμφανές στο χαμόγελο της…

Η επιμέλεια του προγράμματος έγινε από τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Τα τραγούδια που παρέλασαν ένα ένα στη σκηνή ήταν μια μίξη από παλιές και νέες δισκογραφικές δουλειές. Από το «Αεράκι» στο «Καλοκαίρι» και από την «Εκρεμμότητα» στις «Μεγάλες Αγάπες» και την «Άνω Τελεία», η εναλλαγή των τραγουδιών και το ομαλό πέρασμα μέσα σε αυτά τα 11 πια χρόνια, απέδειξαν πως τόσο η Νατάσσα Μποφίλιου, όσο και ο Θέμης Καραμουρατίδης με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο έχουν στο ιστορικό τους μεγάλα τραγούδια και τώρα βρίσκονται ίσως σε μια από τις καλύτερες τους στιγμές.

Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει λοιπόν και μαζί με την ψυχή φτάνει μέχρι το τέλος ενώ με μια παρέα πάμε ξανά στα όνειρα που θα γυρίσουν. Το πρόγραμμα, κατεξοχήν στηριγμένο στα τραγούδια των τριών τους, ήταν «ντυμένο» με ελάχιστα κομμάτια άλλων συνθετών. Ένας από τους συνθέτες που δε μπορούσε να λείπει ήταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Η Νατάσσα ερμήνευσε τη Ρόζα τη ναζιάρα και τα Παραπονεμένα Λόγια, με μια στατικότητα και ένα δυναμισμό διαφορετικό από εκείνο των τραγουδιών της, εξ ίσου όμως εντυπωσιακό (δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ο Γιάννης Μαρκόπουλος της εμπιστεύτηκε κάποια από τα τραγούδια του στη μεγάλη του συναυλία στο Ηρώδειο). Επιπλέον, στη σκηνή ανέβηκε και ο Αντώνης Παλαμάρης, συνθέτης που γνωρίζει καιρό η Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία μαζί του τραγούδησε το Fragile του Sting, που αποτέλεσε και τη μοναδική αγγλική νότα της βραδιάς.

Ο Θέμης Καραμουρατίδης έδωσε και εκείνος τη δική του νότα στη βράδια. Οι ενορχηστρώσεις του είναι πάντα διαφορετικές από τις πρωτότυπες, πάντα όμως εξ ίσου καλές. Η συγκεκριμένη συναυλία στα βράχια του Βύρωνα ήταν μια τρανή απόδειξη της αξίας του τόσο ως τραγουδιστή όσο και ως συνθέτη – όχι ότι χρειαζόταν απόδειξη βέβαια. Τραγούδια από το άλμπουμ του με τη Γιώτα Νέγκα «Καινούργιο Φιλί», όπως το «Όνομα δισύλλαβο», και το «Δίκιο μου» ήταν αρκετά για να μας ξεσηκώσουν – μου έλειψε όμως το τραγούδι «Στα ψέματα». Επίσης, ο ίδιος προσπάθησε να μεταπείσει τη Νατάσσα να ξεκινήσει να τραγουδά το «Σε ξεχώρισα» ερμηνεύοντας το μαζί με το κοινό. Όσοι βρισκόμασταν εκεί, ελπίζουμε να το κατάφερε.

Το φινάλε δε μπορούσε να είναι άλλο από το «Εν λευκώ». Ένα τραγούδι που έχει την ικανότητα να μας παρασύρει όλους σε μια υπερβολή και σε δυνατές κραυγές ανάμεικτες με πολλά και απροσδιόριστα συναισθήματα. Σε αυτό που θέλω να σταθώ όμως είναι πως αμέσως πριν το φινάλε η Νατάσσα Μποφίλιου τραγούδησε «Το όνομα μου», ένα κάπως διαφορετικό τραγούδι που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «Πρώτες Λέξεις» και έχει καταφέρει σε λίγο χρονικό  διάστημα να αγγίξει πολύ κόσμο. Ενθουσιασμός, ησυχία και συγκίνηση καθώς η Νατάσσα έλεγε τους στίχους και όλοι από κάτω κρέμονταν από τα χείλη της. Και ας βρίσκουν έτοιμες τις λέξεις και ας μη γράφουν καμία μόνοι τους, όλοι σιγοτραγούδησαν και ανέτρεξαν σίγουρα σε κάποια ανάμνηση από το παρελθόν.

Η αλήθεια είναι πως αν και έψαξα να βρω κάτι αρνητικό για τη βραδιά, δε βρήκα. Η Νατάσσα Μποφίλιου, ανανεωμένη με πιο ώριμη φωνή και περίσσια ενέργεια έδωσε στη συναυλία τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα – ίσως η απουσία του ενός έτους, της έκανε καλό. Ο Θέμης Καραμουρατίδης με τη μουσική του και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος με αυτούς τους μοναδικούς του στίχους έφτιαξαν μια παράσταση που αν μη τι άλλο μας φτάνει όλους συνέχεια στα όρια. Όταν ο συνδυασμός αυτός πλαισιώνεται και από επαγγελματίες μουσικούς, που γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους το αποτέλεσμα μπορείτε να φανταστείτε ότι είναι συγκλονιστικό…

Αν λοιπόν είστε από τους τυχερούς που η Νατάσσα Μποφίλιου θα επισκεφθεί την περιοχή σας αυτό το καλοκαίρι, μην χάσετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε. Το τέλος της βραδιάς θα σας βρει αν όχι συγκινημένους, τουλάχιστον πλήρεις και τελικά αισιόδοξους. Αισιόδοξους γιατί υπάρχουν ακόμα καλλιτέχνες, στιχουργοί και συνθέτες που ξέρουν πώς να βγάζουν στους ακροατές τους συναισθήματα, με έναν υγιή και αληθινό τρόπο…

—————–

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here