DOMENICA
POP - ROCK
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας
"Ιστορίες για μικρούς & μεγάλους"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Domenica επιστρέφουν μετά από 2 χρόνια με το τρίτο τους album, Ιστορίες για Μικρούς και Μεγάλους, ανήκοντας πλέον στο δυναμικό της Sony Music.
To group δημιουργήθηκε το 1994. Ξεκίνησε την πορεία του στην δισκογραφία με συμμετοχές σε album διάφορων καλλιτεχνών μέχρι το ντεμπούτο album, "Αχρηστα Ρολόγια" το 1999.
Η αναγνώριση ήρθε με τη δεύτερη προσπάθεια το 2002, με τον τίτλο "Μέσα στη Βουή του Δρόμου". Το ομότιτλο τραγούδι έγινε επιτυχία και ακούγεται πολύ μέχρι σήμερα.
Το 2003 οι Domenica κέρδισαν και το βραβείο Αρίων για το καλύτερο group στο έντεχνο τραγούδι.
Τον Μάρτιο του 2004 οι Domenica κυκλοφορούν το τρίτο τους album, Ιστορίες για Μικρούς και Μεγάλους.
Οι Ιστορίες των Domenica περιέχουν 11 τραγούδια, όλα δοσμένα με την δική τους άποψη και το χαρακτηριστικό τους ύφος.
Ανάμεσα στις νέες, δικές τους συνθέσεις συμπεριλαμβάνεται ένα μελοποιημένο ποίημα, μια διασκευή και καινούργιες μελοποιήσεις παλιότερων τραγουδιών.
Η μελοποίηση ποιημάτων δεν είναι κάτι νέο για τους Domenica, καθώς και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει ποιήματα ως πηγή έμπνευσης. Στο album αυτό, περιλαμβάνεται το ποίημα "Χειμώνας" του Μήτσου Παπανικολάου.
Στις Ιστορίες για Μικρούς και Μεγάλους, περιλαμβάνεται επίσης και μία διασκευή των Rammstein με ελληνικό τίτλο "Ανεκπλήρωτο" και δύο νέες μελοποιήσεις παλιών τραγουδιών, τα "Τίποτα Αλλο" και "Παλιός μας Έρωτας", και τα δύο σε στίχους Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.
Οι καινούργιοι Domenica είναι εδώ, μαζί με ένα album γεμάτο Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους. Αφήστε τους να σας τις διηγηθούν...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ριζικά ανανεωμένοι, ξανά σε νέα εταιρεία αλλά και με την καλύτερη τους δουλειά ever επιστρέφουν δισκογραφικά οι Domenica, με το τρίτο τους κατά σειρά album! Πρώτ' απ' όλα να σημειώσω ότι από τους παλιούς Domenica, το μόνο πρόσωπο που παραμένει στο group είναι ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε και την διεύθυνση παραγωγής του album. Σημαντικό στοιχείο πως μετά την απομάκρυνση από το group και της Άδας Σεραϊδάρη, οι Domenica "ανδροκρατούνται" πλήρως!

Από την άλλη το group μοιάζει με καράβι που ταξιδεύει και κάθε φορά αράζει σε νέο λιμάνι! Αυτή τη φορά ρίχνουν άγκυρα στη Sony Music! Να υπενθυμίσω πως ο πρώτος τους δίσκος είχε κυκλοφορήσει από την ΕΜΙ, ο δεύτερος από τη Lyra και τώρα από τη Sony! Τρεις μεγάλες εταιρείες δηλαδή... Και το εντυπωσιακό είναι πως και στις δύο προηγούμενες οι Domenica έχουν κάνει σημαντικές δουλειές, έχουν κάνει επιτυχίες και θα έλεγε κανείς πως δύσκολα θα άλλαζαν εταιρεία! Τι να πω... Άβυσσος η ψυχή των Domenica!

Οι "ιστορίες για μικρούς & μεγάλους" είναι πάντως το καλύτερο album που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Γεμάτο τραγούδια που φλερτάρουν με την επιτυχία, έχει τη δυνατότητα να συγκινήσει και τους πιο δύσκολους ακροατές. Με pop διάθεση και rock πινελιές, οι Domenica έχουν αλλάξει αρκετά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας που ξεκίνησαν. Ο νέος τους δίσκος βέβαια ακολουθεί μάλλον τη ρότα του προηγούμενου album που κυκλοφόρησαν πριν δύο χρόνια. Έχει όμως ελαφρώς εντονότερα ακούσματα. Ηλεκτρικές κιθάρες και πλήκτρα "μοιράζονται" χρόνο στις ενορχηστρώσεις, ενώ στιχουργικά έχει γίνει επίσης καλή δουλειά. Το βάρος των ερμηνειών σηκώνει πλέον μόνος του ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ενώ δικές του είναι και οι συνθέσεις. Το "λίγη ζωή ακόμη" είναι κατά την άποψή μου το καλύτερο κομμάτι του album με εμπνευσμένο στίχο και πολύ όμορφη σύνθεση...


HIGHLIGHTS:

... Οι συνθέσεις "ακροβατούν" ανάμεσα στην pop και τη rock με μοναδικό τρόπο ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Απλό και όμορφο το ένθετο, έχει τους στίχους των τραγουδιών, καθόλου φωτογραφίες και χρώμα ...αλουμινένιο! Από απόψεως βέβαια υλικού θα μπορούσε να είχε περισσότερα...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Λίγη ζωή ακόμη", "Χειμώνας", "Τίποτ' άλλο", "Του ουρανού το δάκρυ", "Έστω για λίγο", "Στην άμμο", "Ο παλιός μας έρωτας"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Κι αυτό είναι το τέλος μας και αυτή είναι η ζωή μας
αυτή είναι η αγάπη μας, δεν θα 'ρθει μαζί μας
Αυτός είναι ο έρωτας, που τη λάμψη θαμπώνει
αυτή είναι η άγνωστη πλευρά που με λυτρώνει

Μη με κοιτάς δεν πρόκειται
να μου αλλάξεις γνώμη
απόψε χαραμίσαμε
λίγη ζωή ακόμη
Μακάρι να 'κλεινε η πληγή
με μια απλή συγνώμη
απόψε χαραμίσαμε
λίγη ζωή ακόμη"...

(στίχοι: Μαρία Μαρκάτου & Δημήτρης Κανελλόπουλος - "Λίγη ζωή ακόμη")


Music Corner

DOMENICA

Τίτλος CD
"ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ & ΜΕΓΑΛΟΥΣ"
Εταιρεία: COLUMBIA
SONY MUSIC
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Επιμ. Παραγωγής
Τάκης Σπετσιώτης
Design
Γιώργος Τούμπαλης
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 42:53
3/2004 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Γιώργος Ντρες
Νίκος Δέδες
Παρασκευάς Κίτσος
Γιώργος Λαζάρου
Δημήτρης Κανελλόπουλος

Συνθέσεις:
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Στίχοι:
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Μαρία Μαρκάτου
Φωτεινή Λαμπρίδη

Χρήση στίχων από ποιήματα των:
Ναπολέοντα Λαπαθιώτη
Μήτσου Παπανικολάου

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Λίγη ζωή ακόμη
02. Χειμώνας
03. Τίποτ' άλλο
04. Η καρδιά μου ταξιδεύει
05. Του ουρανού το δάκρυ
06. Ανεκπλήρωτο (Seemann)
07. Έστω για λίγο
08. Στην άμμο
09. Δυο χιλιάδες χρόνια φυλακή
10. Ο ψεύτης
11. Ο παλιός μας έρωτας