ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ROCK / POP
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας
"Συλλογή 1983-2003"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ήμουν από τους πρώτους που πίστεψαν στο ταλέντο του Λάκη, αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι όταν άκουσα τα πρώτα του τραγούδια, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα εξελισσόταν σε έναν από τους σημαντικούς δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού, σε μια όχι και τόσο δημιουργική περίοδο, δηλαδή την τελευταία εικοσαετία. Ο Λάκης έχει έναν μαγικό τρόπο να «παντρεύει» από μουσικής πλευράς, το χθες με το αύριο και αυτό είναι που δίνει στα τραγούδια του μια ξεχωριστή γοητεία. Από πλευράς στίχων, εκτός από τα καθαρά δικά του τραγούδια, που έχουν ένα ιδιαίτερο στιχουργικό ύφος, που τα κάνει να ξεχωρίζουν, δημιουργώντας καθαρά προσωπικό στυλ, ευτύχησε να είναι σε θέση να επιλέξει μια σειρά από συνεργάτες που έδωσαν στα τραγούδια του στίχους με κινηματογραφική πλοκή».
Γιάννης Πετρίδης

Η τάξη δεν ταιριάζει στον Λάκη Παπαδόπουλο.
Γι' αυτό και η «Συλλογή 1983-2ΟΟ3» δεν είναι παρά μια στάση στη πολυετή πορεία του, που δίνει την ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω όχι με απολογιστική διάθεση αλλά να θυμηθούμε και να ξανατραγουδήσουμε μερικά μόνο από τα τραγούδια του, αφού το σύνολο της δουλειάς του ξεπερνά κατά πολύ τη χωρητικότητα δύο cd.
Με ενεργή παρουσία στη δισκογραφία από το 1983, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ευρύτερα γνωστός ως Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ, έχει συνεισφέρει στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι την τελευταία εικοσαετία με πολλά προσωπικά άλμπουμ, σημαντικές συνεργασίες με καλλιτέχνες από ετερόκλητους χώρους και κυρίως τραγούδια που έγραψαν τις δικές τους ιστορίες.
Δημιουργικός αλλά ασυμβίβαστος, καυστικός σχολιαστής της πραγματικότητας με συναισθηματικό όμως κριτήριο και ευαίσθητη ματιά, πάνω απ' όλα χιουμορίστας και αξεπέραστος performer, ο Λάκης Παπαδόπουλος δημιούργησε ξεχωριστό ύφος στη σύγχρονη ηλεκτρική και όχι μόνο ελληνική σκηνή.
Συχνά αποστασιοποιημένος από το έργο του, όπως κάθε γνήσια καλλιτεχνική φύση, έδωσε τραγούδια σε πολλούς καλλιτέχνες που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πυξ Λαξ, Αρλέτα, Πάνος Κατσιμίχας, Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Μαργαρίτης, Σωτηρία Λεονάρδου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Ελένη Δήμου, Πασχάλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Χρήστος Δάντης, Γιώργος Μπαγιώκης, τραγουδούν στο πρώτο cd της «Συλλογής 1983 - 2ΟΟ3» μόνοι ή με τον Λάκη Παπαδόπουλο τις συνθέσεις του, σε στίχους του ίδιου αλλά και των Παύλου Μάτεση, Γιώργου Χρονά, Μαριανίνας Κριεζή, Κυριάκου Ντούμου, Σάννυς Μπαλτζή κ.α. «Κουρσάρος», «Και θα χαθώ», «Σερενάτα», «Για να σ' εκδικηθώ», «Πάρε παρά μου», «Εσύ εκεί», «Το παλιό μου παλτό», «Το τικ τακ του ρολογιού», «Παράξενη γιορτή», «Η ατζέντα σου θα μουσκεύει στο νερό», «Έχουν μείνει», «Αρτίστα», «Τα ήσυχα βράδια», «Προϋπηρεσία», «Ποια είμαι εγώ», «Σημαδεμένος», «Το βαλς της γειτονιάς», «Μακρύς ο δρόμος» είναι τα τραγούδια του Λάκη Παπαδόπουλου που ερμηνεύουν οι γνωστοί τραγουδιστές, ενώ στο δεύτερο cd απολαμβάνουμε τον ίδιο σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του: «Γυριστρούλα», «Τα μπλε παπούτσια», «Σε ζητάω», «Μοναχός στο Άγιο Όρος», «Μενεξεδιά», «Δικαίωμα στο όνειρο», «Η ανεμώνα του Σικάγου», «Πορφυρό βιολί», «Θρίλερ», «Τον μόνο φίλο μου τον λένε Ιούδα», «Ιωάννα και Μαριέττα», «Το τραγούδι μου», «Νετρίνο», «Ελπίζω», «Τσίχλα δίχως ζάχαρη», «Έλα γοριλάκι», «Εσύ με φτιάχνεις», «Έγινα για σένα τούρκος», «Μπαλάντα της φυλακής».
Η «Συλλογή 1983-2003» φέρνει τον ακροατή σε επαφή με 37 τραγούδια, που προέκυψαν από το πάντρεμα του ιδιαίτερου στιχουργικού του ύφους με τη δημιουργικά ακροβατούσα μουσική του.
Ο Λάκης Παπαδόπουλος μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε με όχημα τα τραγούδια του και να δούμε τα πράγματα μέσα από τη δική του ματιά.
Διεισδυτικά, καθαρά, πολύχρωμα...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης που έχει δώσει εκπληκτικά τραγούδια... Ένας ερμηνευτής που καταφέρνει χωρίς να έχει και την ιδεώδη φωνή να τραγουδάει και να σε συνεπαίρνει στο ρυθμό του! Ο Λάκης Παπαδόπουλος είναι πραγματικά περίπτωση καλλιτέχνη για ..."πολύ ψάξιμο"!

Ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ όπως είχε επικρατήσει τα πρώτα χρόνια, είναι κατά την άποψή μου πάνω απ' όλα τραγουδοποιός. Ίσως κάποιοι από εσάς, ειδικά οι νεώτεροι, δεν γνωρίζετε πως έχει γράψει τραγούδια όπως το "κουρσάρος" (Παπακωνσταντίνου) ή τη "Σερενάτα" (Αρλέτα) ή ακόμη και τα πιο πρόσφατα "και θα χαθώ" (Χατζηγιάννης) ή το "παλιό μου παλτό" (Δάντης). Έχει μια μοναδική ικανότητα να συνεργάζεται με καλλιτέχνες από οποιοδήποτε ρεπερτόριο και να δίνει μεγάλες επιτυχίες. Από καθαρά λαϊκό (Μητροπάνος - Μαργαρίτης), μέχρι rock (Παπακωνσταντίνου - Πυξ Λαξ), pop (Δάντης - Χατζηγιάννης), έντεχνο (Λεονάρδου), ελαφρό (Αρλέτα - Δήμου), rock 'n' roll (ο ίδιος!). Έχει ικανότητα όμως να κάνει επιτυχίες και μόνος του! Όπως την αξέχαστη "γυριστρούλα", τα "μπλε παπούτσια" και τόσα άλλα...

Το πρώτο cd έχει τραγούδια που ο Λάκης έδωσε η τραγούδησε μαζί με άλλους καλλιτέχνες και το δεύτερο cd έχει κομμάτια με δικές του ερμηνείες. Σημαντικό ότι όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία, το διπλό cd πωλείται στην τιμή του ενός!

Πλούσιο ρεπερτόριο, ενδιαφέρουσες δημιουργίες, χιούμορ μα και τραγούδια με βάθος νοημάτων, το album περιέχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ενός καλλιτέχνη που καταφέρνει να είναι επίκαιρος ακόμη και με τραγούδια που έγραψε πριν 20 χρόνια! "Μαγκιά του"!


HIGHLIGHTS:

... Πολύ καλή επιλογή τραγουδιών, πραγματικά δυνατές στιγμές του καλλιτέχνη ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Το 12σέλιδο ένθετο έχει εισαγωγικά σημείωματα του Γιάννη Πετρίδη και του Θοδωρή Σαραντή, καθώς και πολλές φωτογραφίες από το παρελθόν του Λάκη Παπαδόπουλου (που αντί για σημείωμα, προτιμά να επεξηγεί το περιεχόμενο των παλιών του φωτογραφιών!). Δεν θα ήταν άσχημα να υπήρχαν και οι στίχοι, αν και με 37 τραγούδια θα χρειάζονταν πολλές σελίδες ακόμα! Θα άξιζε όμως τον κόπο, για μια τέτοια συλλεκτική δουλειά...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Τη νύχτα που τ' αστέρια όλα τα μέτρησες
τη νύχτα που είδες δρόμο στο φλυτζάνι
τη νύχτα που τον ταχυδρόμο έδιωξες
και φόρεσες καρό φουστάνι

Τη νύχτα που δεν έφερε πρωί
μόνο μια μάζα που το σύμπαν αυλακώνει
και έμεινα μισότρελο παιδί
να σκίζω ρούχα, ρούχα στο μπαλκόνι

Γυριστρούλα σε φοβάμαι
γυριστρούλα δεν κοιμάμαι"...


(στίχοι: Λάκης Παπαδόπουλος - "Γυριστρούλα")


Music Corner

ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τίτλος CD
"ΣΥΛΛΟΓΗ 1983-2003"
Εταιρεία: EMI
Είδος: Διπλό CD

Επιμ. Παραγωγής
Θοδωρής Σαραντής
Φωτογραφίες
Τάκης Σπυρόπουλος
Κανάρης Τσιγγάνος
Αρχείο Λάκη Παπαδόπουλου
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
2 CD 37 Tracks
Διάρκεια CD:
CD1: 66:04
CD2: 70:04
1/2004 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

CD 1
CD2
01. Κουρσάρος - Β. Παπακωνσταντίνου 01. Γυριστρούλα
02. Και θα χαθώ - Μ. Χατζηγιάννης 02. Τα μπλε παπούτσια
03. Σερενάτα - Αρλέτα 03. Σε ζητάω
04. Για να σ' εκδικηθώ - Λάκης & Δ. Παπαδόπουλος 04. Μοναχός στο Άγιο Όρος
05. Πάρε πασά μου - Ελ. Δήμου 05. Μενεξεδιά
06. Εσύ εκεί - Πυξ Λαξ 06. Δικαίωμα στο όνειρο
07. Το παλιό μου παλτό - Χρ. Δάντης 07. Η ανεμώνα του Σικάγου
08. Το τικ τακ του ρολογιού - Μ. Ζορμπαλά 08. Πορφυρό βιολί
09. Παράξενη γιορτή - Μ. Χατζηγιάννης 09. Το θρίλερ
10. Η ατζέντα σου θα μουσκέψει στο νερό - Σ. Λεονάρδου 10. Τον μόνο φίλο μου τον λένε Ιούδα
11. Έχουν μείνει - Γ. Μπαγιώκης 11. Ιωάννα και Μαριέττα
12. Αρτίστα - Πυξ Λαξ 12. Το τραγούδι μου
13. Τα ήσυχα βράδια - Αρλέτα 13. Νετρίνο
14. Προϋπηρεσία - Πασχάλης 14. Ελπίζω - Λάκης & Π. Κατσιμίχας & Δ. Πουλικάκος
15. Ποια είμαι εγώ - Ελ. Δήμου 15. Τσίχλα δίχως ζάχαρη
16. Σημαδεμένος - Γ. Μαργαρίτης 16. Έλα γοριλάκι
17. Το βαλς της γειτονιάς - Λάκης & Ν. Καλλίνης 17. Εσύ με φτιάχνεις
18. Μακρύς ο δρόμος - Λάκης Παπαδόπουλος 18. Έγινα για σένα Τούρκος
. . 19. Μπαλάντα της φυλακής