Ο Dan Storper μιλάει αποκλειστικά
στο Music Corner!
Ο πρόεδρος της Putumayo World Music, μας μίλησε για το
"Greece - A Musical Odyssey"
1/7/04
Παύλος Ζέρβας

Την προηγούμενη Δευτέρα, έγινε η επίσημη παρουσίαση του cd "Greece - A Musical Odyssey". Πρόκειται για ένα πολύ "δυνατό" cd με σπουδαίες επιλογές ελληνικών τραγουδιών, που κυκλοφόρησε για να "μάθει" τη μουσική της χώρας μας σε όλο το κόσμο! Το cd κυκλοφόρησε από την διεθνή δισκογραφική εταιρεία Putumayo, ενώ στην Ελλάδα προωθείται από την MBI.

Το tracklist και μόνο, αρκεί για να νιώσετε την αξία αυτού του cd, που αξίζει να το έχουμε στη δισκοθήκη μας!

1. Το παρελθόν θυμήθηκα - Απέναντι (Μ. Ασλανίδου)
2. Ελένη - Κώστας Μάντζιος
3. Πίνω πίνω - Αναστασία Μουτσάτσου
4. Σου άξιζε μια καλύτερη αγκαλιά - Γιώργος Νταλάρας
5. Αν υπάρχεις κάπου εσύ - Έλλη Πασπαλά
6. Ραγίζει απόψε - Children of the Revolution
7. Άρνηση - Μελίνα Κανά
8. Αν μ' αγαπάς, θα σ' αγαπώ - Παντελής Θαλασσινός
9. Έλα μια νύχτα - Θεοδοσία Στίγκα
10. Αχ φεγγαράκι μου - Σ. Παπάζογλου & Γερ. Ανδρεάτος
11. Τα ζηλιάρικά σου μάτια - Γλυκερία
12. Εξήντα δις δολάρια - Κώστας Μακεδόνας

Dan StorperΤο Music Corner είναι από τη πρώτη στιγμή κοντά σε αυτή τη προσπάθεια που τιμά τη χώρα μας και τη μουσική μας κουλτούρα στο εξωτερικό. Μάλιστα, θέσαμε 5 ερωτήματα στον πρόεδρο της Putumayo, κ. Dan Storper, ο οποίος βρέθηκε τη προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα, για να μάθουμε καλύτερα τους στόχους αυτής της παραγωγής... Ας δούμε τι μας απάντησε...

Music Corner: Πότε δημιουργήθηκε η Putumayo, που είναι η έδρα της και ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας;
Dan Storper: Η Puyumayo ήταν ένα κατάστημα με χειροτεχνήματα από την Λατινική Αμερική, το 1975. Η Putumayo World Music ξεκίνησε το 1993, με δυο συλλογές world μουσικής. Η βάση της είναι στη Νέα Υόρκη και το 2000 άνοιξε η Putumayo Europe στο Hilversum της Ολλανδίας. O στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος άλλες κουλτούρες μέσα από τη μουσική.

MC: Είναι η πρώτη φορά που η Putumayo κυκλοφορεί ένα αμιγώς ελληνικό album και τι περιμένετε από αυτό;
D.S.: Πράγματι είναι η πρώτη Ελληνική κυκλοφορία. Παρ' όλο που στο παρελθόν είχαμε συμπεριλάβει Ελληνικά κομμάτια σε συλλογές μας όπως στο CD - A Mediterranean Odyssey. Ελπίζουμε ότι με το album "GREECE-A musical Odyssey", ο κόσμος που δεν είναι εξοικοιωμένος με την Ελληνική μουσική, θα γνωρίσει την υπέροχη μουσική σας και τους ταλαντούχους καλλιτέχνες της.
Ελπίζουμε επίσης ότι θα πουλήσει τουλάχιστον 100.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο τα επόμενα 3 χρόνια. Θα δούμε...

MC: Ποιο τραγούδι ξεχωρίζετε εσείς ο ίδιος μέσα από το album "Greece - A musical odyssey";
D.S.: Εκανα την τελική επιλογή των κομματιών, κατόπιν ακούσματος & έρευνας εκατοντάδων κομματιών που μου είχε στείλει ο Jacob Edgar, o Αντιπρόεδρος της Putumayo και υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Ρεπερτορίου. Βοηθηθήκαμε επίσης και από το Νίκο Τριβουλίδη, έναν πολύ καλό γνώστη μουσικής.
Μου αρέσουν όλα τα κομμάτια της συλλογής και είμαι μεγάλος φαν του Γιώργου Νταλάρα και της Γλυκερίας, κομμάτια των οποίων είχαμε συμπεριλάβει επίσης στο CD - Α Mediterranean Odyssey.

MC: Τα cd της Putumayo ξεχωρίζουν και για τις εικαστικές δημιουργίες στα εξώφυλλα. Αποτελεί και αυτό πολιτική της εταιρείας;
D.S.: Πιστεύω ότι βοηθάει να έχουμε ελκυστικά & ταιριαστά εξώφυλλα που δηλώνουν ταυτότητα. Πολύ συχνά, τα εξώφυλλα των δίσκων είναι μέτρια και δεν ξεχωρίζουν.

MC: Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα; Πως σας φαίνεται η χώρα μας; Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;
D.S.:
Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Μακάρι να είχα κι άλλο χρόνο να περάσω στη χώρα σας. Μέσα στις δυο μέρες που πέρασα στην Αθήνα και λίγες στη Σαντορίνη, εντυπωσιάστηκα από την Ελληνική φιλοξενία, την ιστορική αρχιτεκτονική, από την όλο ζωντάνια μουσική σκηνή και από το υπέροχο Ελληνικό ηλιοβασίλεμα, το οποίο είναι μια φυσική ομορφιά!

MC: Σας ευχαριστούμε πολύ...
D.S.:
Κι εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω το Music Corner για την υποστήριξή του...

MC Team ID