Διέρρευσαν τα 2 τραγούδια για τη Eurovision...
Πρτοβληματισμός στην ΕΡΤ από τη διαρροή στο Internet των τραγουδιών του Μαρτάκη και της Καλομοίρας...
4/2/2008
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

Τρεις μέρες πριν την πρώτη επίσημη παρουσίαση των υποψήφιων για τη φετινή Eurovision τραγουδιών, τα δύο διέρρευσαν στο Internet! Τα τραγούδια της Καλομοίρας και του Κώστα Μαρτάκη, κυκλοφορούν ήδη στο Internet και με λίγο search μπορείτε άνετα να τα βρείτε! Μάλιστα υπάρχουν έντονες φήμες πως πολύ σύντομα θα διαρρεύσει και το τραγούδι της Χρύσπας.

Το γεγονός αφήνει κάποια εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα από την ΕΡΤ. Πιθανόν και σήμερα Δευτέρα η διοργανώτρια θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και το σημαντικότερο, να πάρει αποφάσεις αν οι διαδικασίες εξακολουθούν να θεωρούνται νόμιμες και μέσα στα πλαίσια των όρων που έχουν τεθεί. Αυτό το λέμε γιατί κανονικά κανένα τραγούδι δεν θα έπρεπε να ακουστεί πριν την επίσημη παρουσίαση της ΕΡΤ, πόσο μάλλον όταν τελικά η διαρροή αφορά τα δύο από τα τρία τραγούδια, οπότε άνετα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι πλέον ο διαγωνισμός δεν γίνεται επί ίσοις όροις. Πιθανότατα θέση στο όλο θέμα να πάρει και η EBU. Πάντως είναι πολύ δύσκολο να ακυρωθούν οι όποιες διαδικασίες καθώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος για την εκλογή της ελληνικής συμμετοχής και φυσικά φαίνεται αδύνατον να ακυρωθούν τα τραγούδια για να γραφτούν άλλα στους τραγουδιστές.

Το σίγουρο είναι πως ακόμα δεν φτάσαμε στη διαδικασία επιλογής και ως συνήθως τα ...παρατράγουδα προηγούνται!

Όσο για τα τραγούδια; Το "secret" της Καλομοίρας έχει ανατολίτικο dance χαρακτήρα και η εισαγωγή του μοιάζει πολύ σε γνωστό τραγούδι των Panjabi MC (Mundian To Bach Ke) που είχε κάνει τεράστια επιτυχία στη χώρα μας. Είναι κομμάτι που σηκώνει χορογραφία που μπορεί να ξεσηκώσει και που ανάλογα δείγματα στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δώσει ακόμα και νίκη στο θεσμό, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί με τη Τουρκάλα Sertab. Ωστόσο το τραγούδι προσωπικά δεν μου άρεσε και η φωνή της Καλομοίρας δεν φαίνεται να αρμόζει με μια τέτοια σύνθεση.

Το "always and forever" του Κώστα Μαρτάκη είναι ένα τυπικό γρήγορο pop τραγούδι το άκουσμα του οποίου είναι μεν ευχάριστο αλλά δεν προκαλεί και καμιά ιδιαίτερη εντύπωση. Δύσκολα θα στηριχθεί και από πλευράς σκηνικής παρουσίας και φαίνεται ότι ούτε αυτό είναι το κομάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μένει να ακούσουμε και τη συμμετοχή της Χρύσπας και φυσικά αν τελικά δεν υπάρξουν ανατροπές μετά τις διαρροές, μένει να δούμε πως θα παρουσιαστούν στη σκηνή τα τραγούδια στις 27 Φεβρουαρίου που έχει οριστεί ο ελληνικός τελικός. Ίσως μια εντυπωσιακή χορογραφία ή ένας έξυπνος τρόπος παρουσίασης κάποιου τραγουδιού, μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη, αλλά κατά τη γνώμη μου τα πρώτα ακούσματα των δύο τραγουδιών δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια δυνατή πορεία στο διαγωνισμό. Ωστόσο από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για Eurovision, έναν θεσμό που δεν σηκώνει και πολλά προγνωστικά και οι εκπλήξεις είναι πάντα στο πρόγραμμα!

MC Team ID