CD "ελεγχόμενης αναπαραγωγής"!
Νέα προστασία από αντιγραφές cd εφάρμοσε η Minos-EMI

2/12/02
Παύλος Ζέρβας

Ένα νέο τρόπο προστασίας των cd από αντιγραφές, εφάρμοσε πρόσφατα η Minos-EMI. Το νέο cd του Βασίλη Καρρά "τα δικά μου τραγούδια", φέρει τεχνολογία "ελεγχόμενης αναπαραγωγής". Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι το συγκεκριμένο cd, αν θέλετε να το ακούσετε στο computer σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά το software (player) που υπάρχει στα περιεχόμενα του ίδιου του cd. Αν δοκιμάσετε να αναπαράγετε το cd με άλλο software, όπως για παράδειγμα το Windows Media Player ή το Winamp ή οποιοδήποτε άλλο, πολύ απλά δεν θα καταφέρετε να το ακούσετε!

Αυτό το σύστημα προστασίας πλεονεκτεί σαφώς από εκείνο που είχε εφαρμόσει πριν αρκετό καιρό (και ευτυχώς μάλλον το καταργεί) η Sony Music. Θυμίζουμε πως εκείνο "απαγόρευε" στα cd να συνεργαστούν με οποιοδήποτε software, με οποιοδήποτε computer... Μια μέθοδος που μας είχε βρει κάθετα αντίθετους, καθώς οι "επαγγελματίες πειρατές" έβρισκαν τρόπους να αντιγράφουν και αυτά τα cd και μόνο ο απλός χρήστης δεν μπορούσε να ακούσει το cd που πλήρωσε, από το computer του.

Το νέο σύστημα δεν αποκλείει την αναπαραγωγή του cd από το computer, απλώς απαιτεί συγκεκριμένο software. Η γνώμη μας γι' αυτό είναι θετική, αν και δυστυχώς όσοι πειραματίζεστε με τα τραγούδια (π.χ. φτοιάχνετε mixed cd's για προσωπική σας διασκέδαση) δεν θα μπορείτε πλέον να τα περνάτε σε προγράμματα επεξεργασίας (πχ Cool Edit). Το αν κάποιοι θα καταφέρουν τελικά να σπάσουν και αυτό το "κλείδωμα" είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Αυτό που εμείς έχουμε να σημειώσουμε και μας χαροποιεί σας γεγονός, είναι πως τουλάχιστον η "ελεγχόμενη αναπαραγωγή" δεν ...υποτιμά τα computer μας! Μακάρι να είναι και μια λύση απέναντι στην πειρατεία...

MC Team ID