"Η δική μας ξένη"!
Η Χάρις Αλεξίου παρουσίασε το "Ανθολόγιο" της μουσικής της διαδρομής...
25/10/04
Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη
Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου

Από τον μεγαλύτερο ως τον νεότερο, όλοι χρωστάμε ένα κομμάτι της ψυχής μας στη Χάρις Αλεξίου! Αν ο διπλανός μας δεν έχει αναπολήσει τα παιδικά του χρόνια με την "Οδό Αριστοτέλους" ή δεν έχει ζήσει τον νεανικό του έρωτα στην ατμόσφαιρα μιας "Συναυλίας", τότε σίγουρα θα κρύβεται κάποιος άνθρωπος ανάμεσά μας που έχει κλάψει μια βραδιά με "Πανσέληνο", έχει κρατήσει φυλαγμένες τις αναμνήσεις από ένα χωρισμό στη φράση "Όλα σε θυμίζουν" και έχει κάνει το καημό του μια μεγάλη αγκαλιά για να χορέψει στο κύκλο της με μια αβίαστη ανάταση ψυχής τα πιο όμορφα λαϊκά τραγούδια... Με διαβατήριο τη μαγική φωνή της, το "Ανθολόγιο" ενώνει τις πιο έντονες στιγμές της ζωής μας σε ένα διπλό album με μια επιλεγμένη συλλογή τραγουδιών από το σύνολο της ζηλευτής δισκογραφικής της πορείας. Στις 20 Οκτωβρίου η Χάρις Αλεξίου έδωσε ραντεβού στο Μουσείο Μπενάκη για να παρουσιάσει σε φίλους, σε ακροατές και στα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ηλεκτρονικά μέσα τα τραγούδια εκείνα που, όπως υποστηρίζει η ίδια, αντέχουν γιατί έχουν αγαπηθεί...

Με ένα πιάνο και ένα βιολί για συνοδεία, η "ευλογημένη" γυναικεία παρουσία με τη θεία φωνή εξιστόρησε τη ζωή της με το αυτοβιογραφικό και αφιερωμένο στη μητέρα της, τραγούδι "Η μπαλάντα της Ιφιγένειας". "Το έδαφος σε όλη αυτή τη τόσο μεγάλη διαδρομή ήταν πολύ πρόσφορο, ίσως γιατί ο πατέρας μου ήταν γεωργός και καλλιεργούσε τη γη..." ήταν οι πρώτες κουβέντες της λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης. "Ήμουν και είμαι ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους της γενιάς μου γιατί συνάντησα κορυφαία πρόσωπα". Πρόσωπα σπουδαία που αντιπροσωπεύουν φυσιογνωμίες άξιων δημιουργών, οι οποίοι άφησαν τα δικά τους αποτυπώματα με ανεξίτηλο μελάνι στο βιβλίο της ελληνικής μουσικής: Γιάννης Σπανός, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου, Αντώνης Βαρδής, Μάνος Λοΐζος.

Για κάθε κεφάλαιο της μουσικής της διαδρομής η Χαρούλα είχε να μας διηγηθεί και ένα περιστατικό που τη σημάδεψε, μια ξεχωριστή ανάμνηση και ένα σημαντικό γεγονός. "Θυμάμαι το τρακ που είχα όταν πήγα στο σπίτι του και κρατούσα το χαρτί με τους στίχους. Ακουμπούσα στο πιάνο, έτρεμε το γόνατό μου και το χέρι μου και προσπαθούσα να δείξω τότε ...ότι έχω ένα φυσικό βιμπράτο!" ομολόγησε με χιουμοριστική διάθεση για την εμπειρία της πρώτης της συνάντησης με το Γιάννη Σπανό. Όμως οι πιο συγκινητικές στιγμές ήταν εκείνες που η πλειοψηφία των δημιουργών ανταπέδιδε το θαυμασμό του στη καλλιτεχνική της οντότητα και ένιωθε βαθιά δικαιωμένη απ' τη συνεργασία τους... Ο Γιάννης Σπανός υπογράμμισε ως μοιραία τη συνάντησή τους και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος "ξεδίπλωσε" με το προσωπικό, χιουμοριστικό και προκλητικό του τρόπο την αμοιβαία σχέση αγάπης και φιλίας που τους συνδέει. Ο Χρήστος Νικολόπουλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του για την ευκαιρία που του δόθηκε να της χαρίσει κάποια τραγούδια του, ενώ ο ανατρεπτικός Αντώνης Βαρδής έκλεψε, σχεδόν αθόρυβα, τις εντυπώσεις γι' άλλη μια φορά! Όλοι είχαν να μοιραστούν μια γλυκειά στιγμή της ζωής τους με τη Χαρούλα και όλοι δέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το κάλεσμά της να παρευρεθούν στη σκηνή για να δώσουν ζωή και πνοή ξανά στα ολιγόλεπτα μουσικά τους ταξίδια...

Από τη βραδιά της περασμένης Τετάρτης που είχε το γλυκό όνομά της και το μεθυστικό της "άρωμα" δεν θα μπορούσε να λείψει επίσης ο αδερφός της Γιώργος Σαρρής, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Καλλιόπη Βέττα, ο Μανώλης Φάμελλος, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης (ένας καινούργιος τραγουδιστής που θα πλαισιώνει τη Χάρις Αλεξίου στις φετινές της εμφανίσεις στο "Βοτανικό" και πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ θετικά στο άμεσο μέλλον, ενώ παράλληλα ετοιμάζει το πρώτο του δισκογραφικό βήμα από τη MINOS-EMI), ο Γιώργος Θεοφάνους με τη γυναίκα του Βίλλυ, ο Μανώλης Παντελιδάκης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, η Μπήλιω Τσουκαλά και πλήθος θαυμαστών κάθε ηλικίας που έσπευσαν να της δείξουν την αμμέριστη αγάπη τους... Το "Ανθολόγιο" περιλαμβάνει επιπλέον δύο νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια: Tο "Πάντα o ήλιος θα βγαίνει" σε μουσική Μίνωα Μάτσα και στίχους της Χάρις Αλεξίου και του Οδυσσέα Ιωάννου και το "Πρώτη φορά συγνώμη", σε μουσική και στίχους αποκλειστικά της ίδιας της ερμηνεύτριας.

Σε μια υπέροχη φωνή και σε μια αξιόλογη γυναίκα με θαυμαστή προσωπικότητα που έσπευσε να δηλώσει "Είναι ωραίο να γερνάς, αλλά να γερνάς ωραία. Και 'γω γερνάω ωραία..." θα κλέψουμε τους στίχους κάποιους γνωστού της τραγουδιού για να διαιωνίσουμε με μια ευχή τη πολύχρονη και, συνάμα ουσιαστική, σχέση που έχει χτίσει με το κοινό της:

"Nα 'μαστε καλά, να 'σαι καλά, να σ' αγαπάμε"!


Πλήθος επωνύμων κοντά στη Χαρούλα...

Αντώνης Βαρδής και Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ο Γιώργος Θεοφάνους με τη σύζυγό του Βίλλυ

Η Καλλιόπη Βέττα...

Λαζόπουλος, Κότσιρας και Φάμελλος, συζητούν...

Ο νεαρός Παναγιώτης Ραφαηλίδης

Η Χάρις Αλεξίου χαιρετά τους φίλους της...

...αστειεύεται με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο...

...τραγουδά με νάζι και τη συνοδεία του Αντώνη Βαρδή...

...ντύνει με τη φωνή της συνθέσεις του Χρήστου Νικολόπουλου...

...κερδίζει για άλλη μια φορά το κοινό της!

Η Χαρούλα με φόντο το "Ανθολόγιο"...

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών...
*** Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή μηχανή Olympus, για λογαριασμό του Music Corner.

MC Team ID