Οι "Αλκυονίδες μέρες" του Λαυρέντη!
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παρουσίασε το νέο του cd...
14/6/05
Music Corner

Ο νέος δίσκος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχει τίτλο "Αλκυονίδες Μέρες". Πρόκειται για μια συλλογή 18 τραγουδιών - τις καλύτερες στιγμές των συναυλιών του τα τελευταία χρόνια. Οι ζωντανές ηχογραφήσεις είναι από τις περιοδείες του εντός και εκτός Ελλάδος από τη Νυρεμβέργη στην παλιά Λευκωσία, όπως δηλώνει και ο τίτλος, και τις συνεργασίες του των τελευταίων ετών. Τραγουδούν μαζί του σε διαφορετικούς χώρους και χρόνους οι: Χρήστος Θηβαίος, Ελισάβετ Καρατζόλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Σταύρος Λογαρίδης, Αναστασία Μουτσάτσου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, όπως γνωρίζουν καλά όσοι τον έχουν ζήσει στις ζωντανές εμφανίσεις του, δεν συνηθίζει να ερμηνεύει τα τραγούδια του επί σκηνής με τον τρόπο που αυτά ακούγονται στους δίσκους του. Επιλέγει κάθε φορά διαφορετικά ενορχηστρωτικά μονοπάτια με βάση τον συναυλιακό χώρο και χρόνο, τους μουσικούς που τον πλαισιώνουν και, φυσικά, το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Κάθε συναυλία του Λαυρέντη είναι διαφορετική, μια ξεχωριστή συλλογική εμπειρία στην οποία υπάρχουν πάντοτε περιθώρια για το απρόβλεπτο.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτή τη νέα συλλογή. Η επιλογή των τραγουδιών έχει γίνει με το κριτήριο της ιδιαίτερης στιγμής. Συμβαίνει σε όλες τις συναυλίες να έχουν κάποιες γλυκές, συναισθηματικές, δυναμικές ή για κάποιο λόγο ιδιαίτερες στιγμές, όπως το να τραγουδάς το "Αχ Ελλάδα Σ' αγαπώ" στη Νυρεμβέργη, μακριά από την Ελλάδα, σε ένα κατασυγκινημένο ελληνικό κοινό ή το να ερμηνεύεις με μια ακουστική κιθάρα το "Ημίφως" στο Λονδίνο με τους Έλληνες ομογενείς να τραγουδάνε το ρεφρέν.

Στο σύνολο των 18 τραγουδιών υπάρχουν κάποια του Λαυρέντη και κάποια που αγαπάει ο Λαυρέντης. Κάποια από τα τραγούδια που έχει γράψει και τραγουδήσει ο ίδιος, όπως το "Τι να πω" και το "Ρίξε κόκκινο στη νύχτα", τα βρίσκουμε εδώ σε live εκδοχή. Άλλα πάλι τραγούδια του που έχουν όμως ερμηνεύσει εκλεκτοί τραγουδιστές, όπως ο "Παλιός Στρατιώτης" και το "Ιπτάμενο Χαλί" τα οποία έγιναν γνωστά με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, τα ακούμε εδώ από τον ίδιο.

Οι εκπλήξεις όμως δε λείπουν. Ο Λαυρέντης αφουγκράζεται τους εσωτερικούς τριγμούς της ποίησης του Νίκου Καββαδία και ερμηνεύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το "Ιδανικός και ανάξιος εραστής". Με το "Rock 'n' roll στο κρεβάτι" αποτίνει φόρο τιμής στον Παύλο Σιδηρόπουλο και τις ηλεκτρικές ροκ μελωδίες του, ενώ η ζωντανή εκδοχή του "Μπανάκι μανάκι" έρχεται να θυμίσει σε όλους μας ότι το χιούμορ και η πλάκα αποτελούν συστατικό στοιχείο των ζωντανών εμφανίσεων του Λαυρέντη.

Στο άνοιγμα του δίσκου ακούγονται από ζωντανή ηχογράφηση και 2 νέα τραγούδια. Στο "Άφησε με εδώ" ο Λαυρέντης θίγει ορισμένα από τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής πραγματικότητας, ενώ στις "Αλκυονίδες μέρες" τραγουδάει τον έρωτα και δηλώνει έτοιμος να πετάξει "με της αγάπης τα πουλιά".

Οι "Αλκυονίδες μέρες" κρύβουν μέσα τους την περιπέτεια του ταξιδιού παρέα με την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Ή όπως λέει ο ίδιος ο Λαυρέντης, "οι απελπισμένοι ανακαλύψαν την ελπίδα".

Για την παρουσίαση του δίσκου έγινε ένα rock party στο Hard Rock Cafe Athens με guest d.j. τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα!

MC Team ID