"Ταξιδεύοντας" στο Συρμό!
Μάνος Ξυδούς - Βαλέρια Χριστοδουλίδου - Βωξ και η παρέα τους...
14/11/05
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

Ένα "απογειωτικό" πρόγραμμα είχαμε τη τύχη να παρακολουθήσουμε τη Παρασκευή που μας πέρασε, στη μουσική σκηνή Συρμός. Ο Μάνος Ξυδούς με τη Βαλέρια Χριστοδουλίδου, οι Βωξ με τη Μικαέλα με το ηλεκτρικό της βιολί και τη Ζίνα Αρβανιτίδη στα πλήκτρα, ο Νίκος Πιπινέλης και ο Γιάννης Ευσταθίου, ο Τόλης Φασόης και οι guest Μπάμπης Στόκας και Άκης Δαούτης, έκαναν το κόσμο να αναρωτιέται στο τέλος ..."πότε πήγε κι όλας τρεις" και o ..."Συρμός" έφτασε στο τέρμα! Ένα πρόγραμμα που ...δυστυχώς τελείωσε το Σάββατο, οπότε όσοι προλάβατε προλάβατε! Οι υπόλοιποι μην απογοητεύεστε, καθώς όπως μάθαμε, συζητείται το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να συνεχιστεί με την ίδια σύνθεση στον ίδιο χώρο, αλλά με άγνωστες ακόμα ημερομηνίες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον Μάνο Ξυδού να ερμηνεύει τραγούδια του με τη συνοδεία μόνο της κιθάρας του και των κρουστών που έπαιξε ο Γιάννης Νικολετόπουλος (φοβερός τύπος παρεπιπτόντως!). Έχοντας αφήσει πίσω τους Πυξ Λαξ ξεκίνησε ουσιαστικά τη solo καριέρα του με το πρώτο του cd "Κανάστα" που κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου. Βλέποντας τον στη σκηνή, πότε μελωδικό και πότε άγριο ροκά, νιώθει κανείς το μέγεθος της καλλιτεχνικής του οντότητας και φυσικά γίνεται κατανοητό γιατί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της μουσικής που εκπροσωπεί. Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή, ο Νίκος Πιπινέλης - θυμάστε το περίφημο "πειρατικό του Κάπτεν Τζιμ"; - και ο Γιάννης Ευσταθίου - ένας πρώην "OPA" - που μαζί με τον Μάνο έδωσαν το δικό τους χρώμα στο πρόγραμμα. Να υπενθυμίσω πως και οι δύο έχουν συνεργαστεί με τον Ξυδού στο cd "Κανάστα".

Οι ΒΩΞ, ένα νεανικό συγκρότημα, έπαιξαν τραγούδια δικά τους από το πρώτο τους cd που μόλις κυκλοφόρησε και ομολογουμένως εντυπωσίασαν. Μαζί τους στη σκηνή η Μικαέλα, που δεν μας άρεσε μόνο για τη μαεστρία που χειριζόταν το electro βιολί, αλλά και για την αισθαντική ερμηνεία της! Στην άκρη της σκηνής όμως, υπήρχε ένα πραγματικό ταλέντο, που συχνά πήρε το χειροκρότημα του κοινού. Ο λόγος για την Ζίνα Αρβανιτίδη, τη κόρη του Πασχάλη, που και πλήκτρα έπαιξε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και έδωσε εξαιρετικά δείγματα ερμηνείας σε πολλά τραγούδια. Έχοντας πλέον περάσει στο δυναμικό των ΒΩΞ, κάνει ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα στο χώρο...

Ο Μπάμπης Στόκας πήρε μέρος στη βραδιά ως guest και ξεκίνησε κάπως χαλαρά, με ένα τσιγάρο στο χέρι. Στη συνέχεια όμως μπήκε στο κλίμα, πήρε τη κιθάρα του και μαζί με τον Μάνο Ξυδού έφεραν έναν αέρα "Πυξ Λαξ" στο πρόγραμμα και έδωσαν το έναυσμα στο κοινό να τραγουδήσει μαζί τους γνωστές και αγαπημένες επιτυχίες. Μαζί τους εμφανίστηκε ο γνωστός μουσικός Άκης Δαούτης.

Ο Τόλης Φασόης ενθουσίασε με κομμάτια από το παρελθόν. Τραγούδησε αρχικά το "μοναξιά μου όλα" με στίχο αγγλικό, όμως στη συνέχεια έφτασε μέχρι το "get that beat" (ή μήπως το θυμάστε σαν "daddy says";), τη τεράστια επιτυχία που είχε κάνει με τους δικούς του "Sharp Ties", ξυπνώντας μνήμες και κάνοντας τους παλιότερους να θυμηθούμε τα ...νιάτα μας!

Για το τέλος άφησα τη Βαλέρια Χριστοδουλίδου, που το καλοκαίρι κυκλοφόρησε τον δίσκο "όλα ένα είναι", για τον οποίο είχα απ' την αρχή γράψει πως απευθύνεται σε ανθρώπους με ανοιχτούς μουσικούς ορίζοντες. Τότε με είχε εντυπωσιάσει με τα τραγούδια που έγραψε η ίδια, κυρίως για την "ανεξαρτησία" τους, για το ότι δεν θύμιζαν μουσικό ύφος άλλου δημιουργού, αλλά επρόκειτο για τη μουσική άποψη της ίδιας της Βαλέριας που μάλιστα είχε πολύ ενδιαφέρον! Πολλές φορές στο παρελθόν είχα δει τη Βαλέρια να υποδύεται κάποιο ρόλο, όμως ποτέ δεν έτυχε να τη δω να τραγουδάει live. Τώρα που συνέβη κι αυτό, μπορώ άνετα να πω πως ολοκλήρωσα την εικόνα που έχω για τη καλλιτεχνική της αρτιότητα. Στην ηλικία της, ίσως είναι και η μόνη ελληνίδα καλλιτέχνιδα που μπορεί να χαρακτηριστεί "ολοκληρωμένη", με την έννοια ότι έχει πετύχει σε διάφορους καλλιτεχνικούς ρόλους, ως ηθοποιός, ως τραγουδίστρια, ως δημιουργός τραγουδιών, ως σκηνική παρουσία με ...ότι σκηνή υπάρχει στα πόδια της! Και το κυριότερο; Δεν αεροβατεί... Ενώ κάποιοι άλλοι στη θέση της ίσως είχαν ..."διακτινιστεί" με το καλάμι τους, αυτή παραμένει πάντα με ένα ανεπιτήδευτο πλατύ χαμόγελο και ευγένεια απέναντι στο κοινό που τη παρακολουθεί.

Η Βαλέρια τραγούδησε κομμάτια από το δίσκο της και όχι μόνο και στο τέλος έκλεισε το πρόγραμμα μαζί με όλη την παρέα του Συρμού, με το "δεν θα δακρύσω πια για σένα"...


Τα 'δωσε όλα ο Μάνος Ξυδούς!

Εντυπωσίασε η Βαλέρια Χριστοδουλίδου...

Αποκάλυψη η Ζίνα Αρβανιτίδη...

Η Μικαέλα ...το βιολί της!

ΒΩΞ, θυμηθείτε το όνομά τους, θα συζητηθούν πολύ στο μέλλον...

Ο Μπάμπης Στόκας έκανε το κοινό να τραγουδά μαζί του...

Ο Νίκος Πιπινέλης...

Ο Γιάννης Ευσταθίου...

Ο Άκης Δαούτης ανάμεσα στους Στόκα και Ξυδού...

Εντυπωσιακή εμφάνιση και για τον Τόλη Φασόη...

Βαλέρια...

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών...
*** Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή μηχανή Olympus, για λογαριασμό του Music Corner.

MC Team ID