Βραβεία Αρίων - 5η απονομή
Για μια ακόμη χρονιά, πολλοί καλλιτέχνες δεν πήγαν στα Αρίων!
30/3/06
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

Αντε και του χρόνου; Έτσι είθισται να λέμε μετά από όμορφα γεγονότα που περιμένουμε να επαναληφθούν για να τα ζήσουμε ξανά. Στη περίπτωση των Αρίων, το να πούμε "και του χρόνου" είναι μάλλον ...ειρωνία! Καθώς το σύνολο του τύπου αλλά και των καναλιών χαρακτήρισε τη διοργάνωση των τελευταίων βραβείων ως τη χειρότερη (τα ίδια λέγαμε κι εμείς από χθες, αμέσως μετά το τέλος των βραβείων - "κλικ"), το να ευχηθείς να ξαναγίνουν είναι σαν να κοροϊδεύεις! Εκτός φυσικά αν αλλάξουν πολλά... Και τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τις συμπεριφορές που ξεκινούν από το ίδιο το Mega Channel που εδώ και χρόνια στηρίζει αυτά τα βραβεία (και αυτό είναι προς τιμήν του), αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει την παγίδα να τα μετατρέψει σε κάτι πολύ δικό του και έτσι να χαθεί η έννοια του όρου "βραβεία ελληνικής μουσικής"... "Βραβεία μουσικής MEGA" θα ήταν μάλλον πιο σωστό να τα ονομάζουν.

Μεγάλη ευθύνη βέβαια σε αυτό, έπαιξε και η εντελώς παθητική στάση της Ifpi που έδωσε τα βραβεία στο Mega άνευ όρων, χωρίς να φροντίσει να βάλει φρένο στις όποιες τάσεις οικειοποίησης του θεσμού από το κανάλι. Ας καταλάβουν επιτέλους όλοι... Θέλουμε ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, όχι βραβεία Mega... Και σ' αυτά τα βραβεία, πρόσβαση και δυνατότητα ρεπορτάζ με οπτικό υλικό πρέπει να έχουν όλα τα media. Ελπίζω να μη ξαναδούμε εικόνες με φωτορεπόρτερ "πεταμένους" έξω από το Μέγαρο να προσπαθούν να προλάβουν μια φωτογραφία στα σκαλιά! Μάλιστα, ακόμα κι έτσι, οι φωτορεπόρτερ δεν είχαν πρόσβαση ούτε για μια φωτογραφία σε όσους επώνυμους μπήκαν στο Μέγαρο από το υπόγειο πάρκινκ! Συγχαρητήρια κύριοι για τα "βραβεία σας"!

Περνώντας στους νικητές, όπως είπαμε και χθες τα περισσότερα βραβεία κέρδισε ο απών Γιάννης Πλούταρχος αλλά και το τραγούδι "πάνω στη τρέλα μου" με τρία βραβεία. Ακούστηκαν πολλά παράπονα σχετικά με τις απονομές, ότι και πάλι δεν δόθηκαν τα βραβεία σ' αυτούς που πραγματικά τα άξιζαν. Η αλήθεια εδώ είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί η χρυσή τομή και να προκύψουν αποτελέσματα χωρίς διαμαρτυρίες. Τον πιο δίκαιο άνθρωπό στο κόσμο να βρεις και να τον βάλεις να αποφασίσει, πάλι θα προκύψουν ενστάσεις και αντίλογος. Βεβαίως κάποια βραβεία ήταν πράγματι χτυπητά λανθασμένα. Διαφωνώ κάθετα με την επιλογή της Πέγκυ Ζήνα ως τραγουδίστρια χρονιάς, όταν έχεις υποψήφια μια Έλενα Παπαρίζου που πέρσι έκανε όλη την Ελλάδα (αλλά και την Ευρώπη!) να χορεύει στους ρυθμούς της. Είναι άδικο πέρα ως πέρα. Ούτε και ο Αντώνης Ρέμος άξιζε τον τίτλο του "τραγουδιστή της χρονιάς" για το 2005. Ένα μέτριο - κατά γενική ομολογία - cd κυκλοφόρησε... Τι ήταν αυτό που τον έφερε σε πλεονεκτική θέση απέναντι από τους συνδιεκδικητές του τίτλου; Για μένα η περσινή χρονιά ανήκε στον Νίκο Βέρτη που κατάφερε να καθιερωθεί στο χώρο του ως ένας από τους καλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές. Προσωπικά βέβαια θα προτιμούσα ο τίτλος του καλύτερου τραγουδιστή να πήγαινε σε έναν Φίλιππο Πλιάτσικα (εξαιρετικό το περσινό cd του) η ακόμα σε έναν Νίκο Παπάζογλου που πέρσι έκανε εντυπωσιακή επιστροφή με ένα πολύ καλό cd, αλλά αυτοί δεν ήταν καν υποψήφιοι. Γι' αυτό δεν πρόκειται πραγματικά να βγάλεις ποτέ άκρη με νικητές αφού το αποτέλεσμα είναι άποψη υποκειμενική κάποιων ανθρώπων και δεν μπορεί να βασιστεί σε κάποια standard στοιχεία (πχ πωλήσεις). Ακόμα κι ο κόσμος να ψήφιζε και όχι δημοσιογράφοι, πάλι πρόβλημα θα υπήρχε αφού τα βραβεία θα πήγαιναν μονίμως σε Βίσση, Βανδή, Χατζηγιάνννη και όποιους έχουν μεγαλύτερο fan club. Το πιο δίκαιο θα ήταν μια επιτροπή με περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα ήταν όσο το δυνατόν πιο αποδεκτή απ' όλους.

Τα βραβεία που με βρήκαν απόλυτα σύμφωνο ήταν για τη Ραλλία Χρηστίδου (καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη), για το "πάνω στη τρέλα μου" που πράγματι κατάφερε να κάνει τεράστια επιτυχία, για τον Παντελή Θαλασσινό ως έντεχνο τραγουδιστή (θα μπορούσε εδώ και ο Παπάζογλου), για την Έλενα Παπαρίζου (pop τραγουδίστρια, θα άξιζε και τον γενικό τίτλο της καλύτερης τραγουδίστριας), για τον Φίλιππο Πλιάτσικα (καλύτερος εναλλακτικός), για τους Raining Pleasure (εναλλακτικό group), για τους Μαυρουδή - Μάργαρη στην "ορχηστρική μουσική", για το "live στο Vox" ως live δίσκο της χρονιάς...

Διαφωνώ κάθετα με το "κερνάω" ως "τραγούδι της χρονιάς", δικαιωματικά κι εδώ ο τίτλος έπρεπε να πάει στο "my number one" της Παπαρίζου, γιατί κατάφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία. Και ως δίσκο της χρονιάς δεν θα έβγαζα κανένα από τα πέντε προτεινόμενα, καθώς υπήρχαν πολύ πιο αξιόλογες δουλειές!

Είπαμε όμως, όλα αυτά είναι υποκειμενικά. Προσωπικά δεν ήταν η κατάληξη των βραβείων που με ενόχλησε στη χθεσινή διοργάνωση, όσο η ίδια η διοργάνωση.

Οι σημαντικότερες στιγμές...

1. Η τιμητική απονομή στη Δόμνα Σαμίου αλλά και το σκηνικό με τον παραδοσιακό γάμο που εκτυλίχθηκε στη σκηνή του Μεγάρου. Το βραβείο παρέδωσε στη κ. Σαμίου ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης.
2. Η εντυπωσιακή εμφάνιση των "Παρα πέντε"! Γιώργος Καπουτζίδης, Αργύρης Αγγέλου, Σμαράγδα Καρύδη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδη και Αγγελική Λαμπρή έδωσαν το δικό τους "χορευτικό ρεσιτάλ", αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι η πιο τρελή παρέα της εποχής και μας αρέσουν πολύ!
3. Η εμφάνιση της Βανέσας Αδαμοπούλου δεν πρέπει να ενθουσίασε μόνο το ...ανδρικό κοινό, καθώς η live παρουσίαση του "πάνω στη τρέλα μου" ήταν πράγματι εντυπωσιακή!
4. Το ντουέτο Αδαμαντίδη - Αλιάγα με τον Βασίλη Σαλέα να παίζει κλαρίνο στο "my way" του Frank Sinatra!

Κατά τ' άλλα ακούσαμε και δύο ολοκαίνουργια τραγούδια. Ένα από τον Σάκη Ρουβά και ένα από την Έλενα Παπαρίζου. Ο πρώτος ερμήνευσε διασκευασμένο στα ελληνικά το εκπληκτικό "A Blower's Daughter" του Damien Rice και όσο κι αν η πρωτότυπη ερμηνεία είναι άφθαστη, ομολογούμε πως το είπε πολύ καλά! Η Έλενα Παπαρίζου είπε άλλη μια μπαλάντα (τι έχουν πάθει τελευταία όλοι με τις μπαλάντες;;;) το "υπάρχει λόγος" που θα υπάρχει στο cd που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό.

Επίσης live ερμηνείες ακούσαμε από τους... Δέσποινα Ολυμπίου, Ζωή Παπαδοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Μάνο Πυροβολάκη, Κίτρινα Ποδήλατα, Ζακ Στεφάνου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Φωτεινή Δάρρα, Νίκο Βέρτη, Δημήτρη Μπάση, ενώ έπαιξαν στη σκηνή με τις κιθάρες τους οι Νότης Μαυρουδής και Παναγιώτης Μάργαρης.

Υπήρξε επίσης σε video ένα αφιέρωμα με τους καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε, κάτι που είχε γίνει και στα περσινά βραβεία Αρίων.

Αυτό το βραβείο ποιος θα το παραλάβει;
Αυτό το ..."ρητορικό ερώτημα" απασχολήσε στις περισσότερες απονομές, καθώς πάρα πολλοί βραβευθέντες ήταν απόντες! Μάλιστα το γεγονός αυτό προκάλεσε ακόμα και την οργή όσων ανέλαβαν να κάνουν τις απονομές καθώς δεν είχαν που να δώσουν τα βραβεία! Αποκορύφωμα η Έλενα Ακρίτα που πολύ εκνευρισμένη αναρρωτήθηκε γιατί κάποιοι σνομπάρουν το θεσμό και δεν πάνε να πάρουν τα βραβεία τους... "Βραβεία θα σας δώσουμε, δεν θα σας βρίσουμε" ήταν τα λόγια της! Νωρίτερα σχετικές ατάκες είχαν πετάξει και άλλοι, όπως ο Θοδωρής Μανίκας, η Κατερίνα Στανίση, ο Πέτρος Φιλιππίδης... Η αλήθεια είναι ότι ήταν χαρακτηριστική η απουσία πολλών επωνύμων, αλλά μήπως αντί να τους τα ...χώνουν κάποιοι, θα ήταν καλύτερο να ψάξουν γιατί έλειπαν όλοι αυτοί; Το αποκορύφωμα ήταν η απουσία και πολλών "αγαπημένων" παιδιών των Αρίων, όπως του Αντώνη Ρέμου και του Μιχάλη Χατζηγιάννη, ενώ να τονίσουμε τη σύμπτωση ότι σχεδόν όλοι οι βραβευθέντες που δεν παραβρέθηκαν ήταν άντρες! Εξαίρεση μόνο για τους Νάμα που αποτελούνται από άντρα και γυναίκα! Απόντες και οι Γιάννης Πλούταρχος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Παντελής Θαλασσινός, Φοίβος, Θάνος Πετρέλης, Νίκος Περάκης. Οι τραγουδιστές της Heaven για μια ακόμη χρονιά δεν πήγαν στα Αρίων με φωτεινή εξαίρεση τη Ραλλία Χρηστίδου που μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε προς τιμήν της πως "όταν σε τιμούν κάποιοι, πρέπει να τους τιμάς κι εσύ"...

Αντιδράσεις για τα βραβεία από την Ελένη Λεγάκη, μετά το τέλος της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα η αντίδρασή της είχε να κάνει με το βραβείο στη κατηγορία παραδοσιακής μουσικής που κατέληξε σε ένα δίσκο με λαϊκούς τραγουδιστές και όχι σε έναν καθαρά παραδοσιακού ρεπερτορίου καλλιτέχνη. Ίσως κάποιοι πουν ότι το είπε αυτό γιατί δεν βραβεύθηκε η ίδια που ήταν κι αυτή υποψήφια, ωστόσο κατά τη γνώμη μου δεν είχε και πολύ άδικο.

Η λίστα με όλους τους νικητές...

Φωτογραφίες...
(μας συγχωρείτε για τη ποιότητα κάποιων φωτογραφιών αλλά είναι από πολύ μακρινή απόσταση και χωρίς φλας. Επίσης δεν υπάρχουν φωτογραφίες από τον προθάλαμο του Μεγάρου, καθώς σεκιουριτάδες απαγόρευαν να βγάλεις φωτογραφία ακόμα και με ...κινητό! Αντιθέτως μέσα στο Μέγαρο μας ζήτησαν απλώς να μη χρησιμοποιούμε φλας, αυτό βεβαίως κατανοητό, λόγω της τηλεοπτικής μετάδοσης...)

Κάντε "κλικ" στη φωτογραφία κάτω για να δείτε το "album" των Αρίων!

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...
*** Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή μηχανή Olympus, για λογαριασμό του Music Corner.

MC Team ID