Ο Γ. Νταλάρας παρουσίασε το νέο του album!
Με τα "έρημα χωριά" εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Universal!
9/6/06
Music Corner

Το CD "Έρημα Χωριά" είναι η πρώτη παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα για τη Universal Music. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συνθέτη και σολίστα (ακορντεόν) Dasho Kurti πάνω σε στίχους των: Ηλία Κατσούλη, Αγαθής Δημητρούκα, Σμαρώς Παπαδοπούλου και Λιζέτας Καλημέρη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Μπάμπης Στόκας, Artiola Toska, Fatos Selman και Valbona Mema.

Ο Γιώργος Νταλάρας δεν είναι μόνο κορυφαίος ερμηνευτής και μουσικός. Είναι γνωστός και για την αγάπη του στην καλή μουσική καθώς και για την γνώση της παράδοσης διαφόρων λαών και την ανάδειξη των ανθρώπων που την σέβονται και την εκφράζουν. Είναι κοινό μυστικό ότι με τη καταλυτική συμμετοχή του ανοίγει δρόμους στους ανθρώπους που πιστεύει ότι έχουν να προσφέρουν στην τέχνη της μουσικής, και ποτέ δεν έχει διαψευστεί. Ο Dasho Kurti είναι ένας από αυτούς, που το πρώτο δείγμα δουλειάς του είναι "σαρωτικό", καθώς κλείνει μέσα του ψυχή, συναίσθημα αλλά και μουσική γνώση της παράδοσης του λαού του.

Η έκδοση περιλαμβάνει δέκα τραγούδια και ένα ορχηστρικό, εμπνευσμένα από παραδοσιακά μοτίβα και ρυθμούς αλλά και από σύγχρονα ακούσματα. Ο Dasho Kurti είναι ένας μουσικός με κλασική μουσική παιδεία που σπούδασε μουσική στην πατρίδα του την Αλβανία. Γράφει μουσική με δυτικό τρόπο, αγαπάει όμως πολύ και έχει στο αίμα του την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του. Από τότε που ζει στη Ελλάδα έχει συνεργαστεί με σημαντικούς τραγουδιστές και μουσικούς.

Για το δίσκο "Έρημα Χωριά" έγραψε τη μουσική και ζήτησε από καταξιωμένους Έλληνες στιχουργούς να γράψουν τους στίχους. Εκείνοι, σεβόμενοι το πνεύμα που εκπέμπεται από την παράδοση, πάνω στην οποία είναι βασισμένη αυτή η δουλειά, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Αρμονικά συνεργαζόμενοι με τον συνθέτη δημιούργησαν τραγούδια που πατάνε γερά στο χθες και στο σήμερα, θεματικά και γλωσσικά. Είναι άλλωστε στιχουργοί που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους δίνει η γλώσσα μας και δεν περιορίζονται στα φτωχά ελληνικά της εποχής μας.

Βασικός ερμηνευτής του δίσκου είναι ο Γιώργος Νταλάρας. Μέσα από τον πολλαπλό του ρόλο απολαμβάνει ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τόσο απ' την ενασχόλησή του, όσο και από το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς.

Οι άλλοι, εξαιρετικοί ερμηνευτές, αποδέχτηκαν την πρόταση συμμετοχής στο δίσκο αυτό με το ένστικτο που πάντα οδηγεί τους έμπειρους και άξιους καλλιτέχνες εκεί που συντελείται κάτι σημαντικό! Συμμετέχουν είτε κατά μόνας, είτε ως ντουέτα, και εκφράζουν άμεσα και αληθινά αυτή τη δουλειά, την οποία ο καθένας τους περνάει μέσα από το φίλτρο της ξεχωριστής προσωπικότητας και εκφραστικής ιδιαιτερότητάς του.

Η Ελένη Βιτάλη με μακρά πορεία στο χώρο, που πατάει γερά στην παράδοση είναι ιδανική ερμηνεύτρια αυτών των τραγουδιών καθώς βρίσκεται σε περιβάλλον οικείο. Ο Μπάμπης Στόκας με το ξεχωριστό ηχόχρωμά του ερμηνεύει ουσιαστικά τη μπαλάντα του δίσκου, ενώ αποκαλυπτική είναι η ερμηνεία του μαζί με το Γιώργο Νταλάρα στο τραγούδι "Βγαίνω μέσα απ' τη Φωτιά". Η Artiola Toska, ο Fatos Selman και η Valbona Mema είναι κορυφαίοι ερμηνευτές της πατρίδας τους, της Αλβανίας και τα τραγούδια που καλούνται να ερμηνεύσουν κυλάνε στο αίμα τους.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα αυτού του άλμπουμ, που αποτυπώνεται στην συνολική του ατμόσφαιρα είναι ο τρόπος ηχητικής εγγραφής της ορχήστρας. Κατά κύριο λόγο τα τραγούδια είναι γραμμένα ζωντανά στο στούντιο, πράγμα που σπάνια γίνεται πια, αλλά κερδίζει την αμεσότητα και τη ζεστασιά πού λείπει από τον σύγχρονο τρόπο ηχογράφησης.

Η παραγωγή είναι του Γιώργου Νταλάρα, όπως και η ενορχήστρωση που έγινε σε συνεργασία με τον Γιώργο Ζαχαρίου και τον συνθέτη.

Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από τη παρουσίαση του νέου album, που έγινε στις 7 Ιουνίου στην Αθήνα, στη ταράτσα γνωστού ξενοδοχείου!

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...

MC Team ID