Ρωμιοσύνη - ¶ξιον Εστί
Η παρουσίαση του live cd από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών...
21/12/06
Music Corner

Ρωμιοσύνη - ¶ξιον Εστί

Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη

Ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10 & 11 Νοεμβρίου 2005

Ρωμιοσύνη - ¶ξιον Εστί, ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, ένας δίσκος, μια φωτεινή ευχή, ένας σπουδαίος σταθμός.

Η φωνή του Γιώργου Νταλάρα στις δυο συναυλίες αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τη Ρωμιοσύνη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και το ¶ξιον Εστί σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στιβαρή, υποβλητική, ακριβή έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ήταν όλοι εκεί.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στις δυο βραδιές αγάπης και στήριξης που οργάνωσε τον περασμένο Νοέμβρη ο Σύλλογος Επανένταξης Εθισμένων "Η Επιστροφή" για όλους εκείνους που θέλουν να "επιστρέψουν". Στην πρώτη επανεκτέλεση της Ρωμιοσύνης, από το 1966 που την ερμήνευσε ο μεγάλος Γρηγόρης Μπιθικώτσης, και αυτήν έχει ασφαλώς σαν αναφορά ο Γιώργος Νταλάρας, σαν μαθητής του. Μια πιο λυρική προσέγγιση με την προσθήκη Παιδικής Χορωδίας και αποσπάσματα από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου που διαβάζει ο Γιώργος Κιμούλης. Γιατί όπως λέει ο Γιώργος Νταλάρας: "θέλησα τα τραγούδια της Ρωμιοσύνης να έχουν περισσότερο λυρισμό και παιδικότητα για να τα πάρουν στο στόμα τους τα παιδιά και να τραγουδηθούν στους δρόμους και τα σχολεία".

Ήταν όλοι μαζί επί σκηνής. Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος κι ο Γιώργος Κιμούλης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ερμηνεύσουν το ¶ξιον Εστί, σε μια νέα εκτέλεση, όπως οφείλουν να κάνουν κάθε φορά στην εποχή τους οι ερμηνευτές στα μεγάλα έργα. Μαζί τους, η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, και οι χορωδίες της ΔΕΗ υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα, του Δήμου Αθηναίου υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού.

Τα έσοδα του δίσκου θα διατεθούν στο Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων "Η Επιστροφή", ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με πρόεδρο την κυρία Γέλη Αγγελοπούλου, που ιδρύθηκε το 2003, από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και έμπειρους επιστήμονες.

"Θα ήθελα εδώ να τονίσω την εξαιρετική σημασία που έχει ειδικά για την εποχή που ζούμε η τόλμη του Γιώργου Νταλάρα να θελήσει να ανεμίσει πάνω απ' τα κεφάλια των Ελλήνων τις σημαίες της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου και του Οδυσσέα Ελύτη, καρφωμένες επάνω στο λαμπερό κοντάρι της λαϊκής μουσικής, "λαϊκής" με την έννοια της μουσικής του λαού που τόσο είναι συνδεδεμένη με την φωνή του.
Από την άποψη της ερμηνείας θα πρέπει να υπογραμμίσω την αρτιότητα της ορχήστρας και της χορωδίας και στα δύο έργα, την τελειότητα θα έλεγα, του ήχου, καθώς επίσης και την εξαιρετική συμβολή του Γιώργου Κιμούλη και του Τάση Χριστογιαννόπουλου, του οποίου η ερμηνεία υπήρξε πραγματικά ιδεώδης
".
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Αθήνα, 28.11.2006

"Όταν είσαι 12-13 χρονών και αγαπάς τον Θεοδωράκη και τον Μπιθικώτση, όταν χαλάει γύρω σου ο κόσμος από τις διαδηλώσεις των φοιτητών και του εργαζόμενου κόσμου, αυτά τα τραγούδια δεν είναι πια τραγούδια ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο τραγούδια. Είναι μαζί όνειρα, ελπίδες και οράματα που σε παίρνουν σε έναν άλλο κόσμο, καλύτερο και δικαιότερο. Από τότε τα τραγουδάω και δεν σταμάτησα μέχρι σήμερα. Είναι το ακριβότερο δώρο που έκανε ο Θεοδωράκης και στη δική μου γενιά".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

MC Team ID