"Ένα τσιγάρο και ένας ψεύτης"!
Ο Μανώλης Μητσιάς παρουσίασε το νέο του cd...
3/12/2008
Music Corner

Ο Μανώλης Μητσιάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Εδώ και 40 χρόνια υπηρετεί πιστά με συνέπεια το καλό ελληνικό τραγούδι. Ο κόσμος που μαζεύτηκε στον ΙΑΝΟ (1/12) για να χαιρετήσει και να καλωσορίσει την καινούργια του πολυσυλλεκτική δουλειά ήταν πολύς και καλός. Εκτός από τους συντελεστές του δίσκου την εκδήλωση παρακολούθησαν άνθρωποι του κινηματογράφου, της πολιτικής, των γραμμάτων, ονόματα όπως: Παπαδόπουλος, Μιχαλακόπουλος, Βούλγαρης, Σαμαράς, Νικολακόπουλος, Μικρούτσικος, Αστεριάδη, αλλά και κόσμος που τον θαυμάζει και ήρθε στην παρουσίαση.

Η παρουσίαση έγινε για το νέο album του Μανώλη Μητσιά «ένα τσιγάρο και ένας ψεύτης» με 15 καινούρια τραγούδια και μια επανεκτέλεση του τραγουδιού του Σταύρου Ξαρχάκου και του Κώστα Κινδύνη «Χαμένος ήχος».

Για τον καινούργιο δίσκο μίλησε πρώτος ο διευθυντής αυτής της παραγωγής κ. Γιώργος Μακράκης που χαρακτήρισε το Μανώλη Μητσιά σαν το παλιό κρασί που όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ακόμα καλύτερο. Συνεργάζονται από το 1968 και θεωρεί ότι ο Μανώλης Μητσιάς έχει ένα σπάνιο κατάλογο για το ελληνικό τραγούδι.

Ο ίδιος ο Μανώλης Μητσιάς αφού ευχαρίστησε όσους έδωσαν το παρόν, είπε ότι αυτά τα σαράντα χρόνια που συνεργάζονται με το Γ. Μακράκη, προχωράνε μαζί επειδή ταιριάζουν, αλλιώς δεν θα τα κατάφερναν.
Νοιώθει περήφανος επειδή ανήκει στη γενιά που φέτος κλείνει σαράντα χρόνια στο ελληνικό τραγούδι και γιορτάζει μαζί με πολλούς άλλους όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Χαρούλα Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δημήτρης Μητροπάνος και άλλοι από μία γενιά που έχει δώσει πολλά.

Αναφέρθηκε και στις μεγάλες συνεργασίες που έχει κάνει με το Μάνο Λοΐζο, το Μίκη Θεοδωράκη και το Θάνο Μικρούτσικο λέγοντας ότι είναι δημιουργοί που διαφέρουν σε θέματα ψυχής και ατομικής προσφοράς.
Για τον καινούργιο του δίσκο τόνισε ότι είναι πολυσυλλεκτικός και αυτό έγινε για πρώτη φορά στην καριέρα του επειδή υπήρξαν 8-10 νέα παιδιά που βγήκαν στο στίβο και ήθελαν (με τον παραγωγό) να αποδείξουν ότι όταν υπάρχουν ωραία τραγούδια τα ηχογραφούν. Επίσης ευχαρίστησε το συνθέτη Λίνο Κόκκοτο, που συμμετέχει, λέγοντας ότι είναι ένας σημαντικός συνθέτης που ήταν στο περιθώριο για μεγάλο διάστημα και τώρα δίνει πάλι το παρόν.

Παίρνοντας το λόγο ο συνθέτης Γιάννης Σπάθας, είπε πως το 1969 καθώς περπατούσε στο Πασαλιμάνι άκουσε μία καταπληκτική φωνή να έρχεται πίσω απο μία μάντρα. Έτσι άκουσε για πρώτη φορά το Μανώλη Μητσιά που τραγουδούσε σε ένα θέατρο στο Πασαλιμάνι. Ήταν το χοροθέατρο της Ραλλού Μάνου. Αργότερα παρ' όλο που γνωρίστηκαν δεν έτυχε ποτέ να συνεργαστούν. Τώρα ήρθε αυτή η στιγμή αφού ο Γιάννης Σπάθας είναι υπεύθυνος για να δέσει και να συντονίσει μουσικές, θέματα και ιδέες καθώς έχει τη μουσική επιμέλεια στην καινούργια αυτή δουλειά.

Επόμενος ομιλητής ο Οδυσσέας Ιωάννου, είπε ότι ο Μανώλης Μητσιάς ενώνει πολλές γενιές. "Όταν τον ακούς, θυμάσαι, βλέπεις την Ελλάδα. Την παλιά και την τωρινή. Έχει ένα τρόπο να σε πείθει. Έχει δείξει εξαιρετική συνέπεια, δεν έχει πέσει στην ευκολία ή στη γρήγορη ανάπτυξη". Παρομοίασε το Μανώλη Μητσιά με στρατιώτη που μπαίνει στο όραμα των συνθετών. Σέβεται το ελληνικό τραγούδι, έχει συνέπεια σε αυτό και είναι μοναδικός στην ελληνική δισκογραφία.

Ο ενορχηστρωτής Μανόλης Ανδρουλιδάκης είπε ότι αυτός είναι ένας δίσκος αγάπης επειδή όλοι οι συντελεστές δημιούργησαν ένα τέτοιο κλίμα και ο ίδιος αισθάνεται μεγάλη τιμή και ευτυχία που συμμετέχει σε αυτή τη δουλειά και είναι ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν και ο Λίνος Κόκοτος που μίλησε για τη γνωριμία του με τον τραγουδιστή το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μετά από πρόταση της ΛΥΡΑ πήγε ν' ακούσει στη μπουάτ "τα σκαμνιά" έναν καινούργιο πολύ αγαπητό και δημοφιλή τραγουδιστή. Το Μανώλη Μητσιά! Τραγουδούσε το "νύχτωσε χωρίς φεγγάρι". Η πρώτη τους συνεργασία έγινε το 1975 σε τραγούδια που Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο συνθέτης αναφέρθηκε και στη μακροχρόνια σιωπή του λέγοντας ότι εκείνος είχε χτυπήσει πόρτες αλλά χωρίς ανταπόκριση. Αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά και λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ανάμεσα στους φίλους και η Πόπη Αστεριάδη η πρώτη που πίστεψε στο Μανώλη Μητσιά και τον έπεισε να κατέβει στην Αθήνα όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος.

Στο δίσκο υπάρχει κι ένα τραγούδι του ίδιου του Μανώλη Μητσιά το "Βάλσαμο τραγούδι". Ο ίδιος χαριτολογώντας όταν ρωτήθηκε αν έχει κι άλλα απάντησε πως ναι αλλά ο παραγωγός του ...τα απορρίπτει συνεχώς!

Περισσότερες φωτογραφίες από το event

MC Team ID