Είναι κάτι τραγούδια με ..."ουσίες"!
Και η ...ουσία είναι ότι με αυτά ο Γιώργος Νταλάρας πήρε έναν ακόμα χρυσό δίσκο!
17/4/2008
Music Corner

Δεν έχει μια βδομάδα που κυκλοφόρησε το νέο διπλό cd του Γιώργου Νταλάρα και ήδη έγινε χρυσό! Χτες (16/4) το μεσημεράκι, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση της νέας αυτής δουλειάς αλλά και η απονομή του χρυσού δίσκου στους συντελεστές της.

Πρόκειται για ένα διπλό άλμπουμ με 50 σχεδόν τραγούδια που είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της ζωντανής ηχογράφησης και μαγνητοσκόπησης των παραστάσεων «ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ» (ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ «ΤΣΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ») που δόθηκαν στις 4 και 5 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2007. Κυκλοφορεί με τον τίτλο "Τραγούδια με ουσίες" αλλά και "με ευαισθησίες, ιστορικές μνήμες και ήθος που καταγράφουν μια κοινωνική πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1920 ως τις μέρες μας, σε όλα τα είδη του αστικού τραγουδιού - σμυρναίικο, ρεμπέτικο, οπερέτα, επιθεώρηση, ελαφρό, λαϊκό, σύγχρονο, ροκ - που κάνουν χρήση «ουσιών»", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου.

Παρόντες ήταν δημοσιογράφοι όλων των μέσων, άνθρωποι της Τέχνης και της μουσικής και φυσικά όλοι όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτού του μουσικού έργου.

Συμπαραστάτες του Γιώργου Νταλάρα σε αυτό το αναμφίβολα δύσκολο εγχείρημα είναι ο Παναγιώτης Κουνάδης, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της έρευνας και της επιλογής των τραγουδιών, ο Χρήστος Θηβαίος, που απουσίαζε γιατί βρισκόταν στο Λονδίνο, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Στέλιος Βαμβακάρης, η Νίνα Λοτσάρη, η Χαρά Κεφαλά, η Ασπασία Στρατηγού, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Θέμης Σερμιέ, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, διευθυντής ορχήστρας της Εστουδιαντίνας που συμμετέχει στη δουλειά. Όλοι τους βρίσκονταν εκεί για να μιλήσουν για την καινούρια τους δουλειά.

Ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, διέκρινα τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο καθώς και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής κληρονομιάς του τόπου μας που θέλησαν να τιμήσουν τον Γιώργο Νταλάρα.

Η παρουσίαση ξεκίνησε γύρω στις 13:30 και την σκυτάλη πήρε ο διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας Universal, Θάνος Καραγρηγόρης ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια του για το τόλμημα αυτό, που ξεχωρίζει, όπως είπε, για την ποιότητα των εκτελέσεων αλλά και για τη συλλογή των κομματιών, τονίζοντας ότι έγινε από "μάστορες της αγοράς"!

Σειρά να μιλήσει είχε ο πρωταγωνιστής της συνάντησης αυτής, Γιώργος Νταλάρας, που ξεκίνησε λέγοντας ότι για τον ίδιο που έχει μεγαλώσει μέσα στα μπουζούκια, άρα και ακραία υποκειμενικός, τα "τραγούδια με ουσίες" είναι τα ωραιότερα τραγούδια! Σε αυτά εκφράζεται καλλιτεχνικά καλύτερα απ' όλα, μολονότι τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα περιεργάζονται οι στίχοι... Συμπλήρωσε λέγοντας ότι το cd αυτό, το να τραγουδήσει κάποτε για "ουσίες", ήταν όνειρο ζωής που άργησε 25 χρόνια αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε. Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πλούτο των κομματιών εκείνων που αναφέρονται έμμεσα ή άμεσα σε ουσίες, καθώς πλέον ξεπερνούν τα 2000, στην ανάγκη του να μάθει την ιστορία τους αλλά και το τι ήταν αυτό που κάνει τους ανθρώπους να τα τραγουδάνε. Είναι κομμάτια που γράφτηκαν από άτομα που έζησαν στο περιθώριο, που βίωσαν διωγμούς, πολέμους, δικτατορία, πόνο και σε αυτά τα τραγούδια έβρισκαν παρηγοριά βγάζοντας τον καημό τους...

Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι αισθάνθηκε χρέος, μέσω αυτού του δίσκου, να τιμήσει αφενός τους δημιουργούς αυτούς αλλά και την ίδια του την οικογένεια και αφετέρου ηθική υποχρέωση να ακουστούν τα τραγούδια από νεότερες γενιές.

Ακολούθησαν με τη σειρά τους και οι υπόλοιποι συντελεστές, όπου όλοι εξέφρασαν την χαρά και την τιμή τους που συμμετέχουν στη δημιουργική και τολμηρή αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια.

Κλείνοντας, παραθέτω μια φράση που ειπώθηκε από τον "ερευνητή" και πρωτομάστορα αυτού του cd Παναγιώτη Κουνάδη που νομίζω ότι περιλαμβάνει και όλη την ...ουσία: "Πρόκειται για ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗ-ΑΠΟΚΤΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΑΘΗ. ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΙΣΜΟΥ"!

Περισσότερες φωτογραφίες από το event


Παναγιώτης Κουνάδης - Μάνος Ελευθερίου

Νίνα Λοτσάρη - Μπάμπης Τσέρτος

Στέλιος Βαμβακάρης - Θάνος Καραγρηγόρης - Γιώργος Νταλάρας

Γιώργος Νταλάρας - Μπάμπης Τσέρτος - Παναγιώτης Κουνάδης

Γιώργος Νταλάρας

Λευτέρης Παπαδόπουλος

Στέλιος Βαμβακάρης, Θάνος Καραγρηγόρης, Γιώργος Νταλάρας, Παναγιώτης Κουνάδης, Ανδρέας Κατσιγιάννης

Παναγιώτης Κουνάδης, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Μπάμπης Τσέρτος, Χαρά Κεφαλά
MC Team ID