"ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΔΥΜΟΙ, ΟΧΙ ΣΙΑΜΑΙΟΙ"...
...από τον Παύλο Ζέρβα και τον Σωτήρη Αναστασόπουλο

Τον "τελευταίο χορό" θα χορέψουν μαζί ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας αυτό το καλοκαίρι... Η αρχή του τέλους για το δημοφιλές δίδυμο ξεκίνησε και επισήμως την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες κοινές εμφανίσεις τους. Διέψευσαν κάθε δημοσίευμα που τους θέλει τσακωμένους και δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι είναι "δίδυμοι και όχι σιαμαίοι", οπότε έχουν δικαίωμα ο καθένας να ακολουθεί τις επιλογές του και να θέτει τις δικές του προτεραιότητες στη ζωή και την καριέρα του. Ο Πάνος αποφάσισε ότι προτεραιότητά του αποτελούν οι ζωντανές εμφανίσεις, ενώ για τον Χάρη η δισκογραφία είναι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή στην επαγγελματική του ζωή. Έτσι, οι δρόμοι χωρίζουν και ο καθένας ακολουθεί το "πιστεύω" και το "θέλω" του, χωρίς να γίνεται εμπόδιο στις επιδιώξεις του άλλου. Ωστόσο οι δύο καλλιτέχνες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δισκογραφικής συνεργασίας, αφού όπως χαρακτηριστικά είπαν "δεν γίνεται να τελειώσει αυτό"!
Ο "τελευταίος χορός", το πρόγραμμα δηλαδή των τελευταίων συναυλιών των αδελφών Κατσιμίχα που θα διαρκέσει ολόκληρο το καλοκαίρι, θα ξεκινήσει από τη Κύπρο. Στη Λευκωσία, στις 12 Ιουνίου, στο στάδιο "Ελευθερίας". Και θα λήξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, με μια μεγάλη συναυλία στην Αθήνα, χωρίς όμως να έχει ακόμη αποφασιστεί ακριβής τόπος και χρόνος.


Από αριστερά: Δ. Γιαρμενίτης, Χ. Κατσιμίχας, Π. Κατσιμίχας και Γ. Γκυβέλος
(φωτο Music Corner)

Η εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας ξεκίνησε με πρώτο ομιλητή τον Γιώργο Γκυβέλο, που χρόνια τώρα στέκεται κοντά στους αδελφούς Κατσιμίχα. Μεταξύ άλλων δήλωσε: "Σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος καλλιτεχνικής δημιουργίας του Χάρη και του Πάνου και γιορτάζουμε αυτή την ολοκλήρωση με μια σειρά παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Ο "τελευταίος χορός" είναι μια γιορτή η οποία κλείνει αυτό που ξεκίνησε πριν δύο δεκαετίες περίπου".

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Πάνος και ο Χάρης Κατσιμίχας, οι οποίοι δήλωσαν:

Πάνος Κατσιμίχας: "Θέλουμε να κάνουμε μια μικρή περιοδεία, ένα οδοιπορικό. Να παίξουμε μουσική ζωντανά και οι δύο μαζί, σαν μια τελευταία φορά, αφού ο Χάρης αποφάσισε να σταματήσει να παίζει ζωντανά. Το όνομα "ο τελευταίος χορός" το διαλέξαμε γιατί πάντα κλείναμε τις συναυλίες μας με ένα κομμάτι μεταξύ ροκ-εντ-ρολ και ταγκό!
Υπάρχουν συναυλίες που πας με όλη σου τη καλή διάθεση να τα δώσεις όλα και να τα κάνεις όλα όσο καλύτερα γίνεται, αλλά μερικές φορές το κάνεις τυπικά. Συμβαίνει δηλαδή η βραδιά να κυλήσει τυπικά. Βγαίνεις να τραγουδήσεις, ο κόσμος είναι μεν θερμός, αλλά και συγκρατημένος. Οι συναυλίες λειτουργούν σαν "πινγκ πονγκ". Όταν ο κόσμος είναι θερμός αλλά συγκρατημένος, είσαι και συ το ίδιο. Υπήρξαν όμως κάποιες πόλεις όπου αποκτήσαμε ιδιαίτερους δεσμούς, κάναμε φίλους, κάναμε έρωτες ή ξαναπήγαμε για διακοπές. Οι συναυλίες σ' αυτές τις πόλεις είχαν πάντα κάτι "ειδικό". Ήταν συναυλίες θερμές, γιορτινές. Αυτές ακριβώς τις πόλεις διαλέξαμε για τον αποχαιρετισμό. Δεν θέλουμε να φύγουμε αμίλητα και σιωπηλά, χωρίς ένα γεια. Γι' αυτό θα επισκεφθούμε ξανά αυτές τις πόλεις, να παίξουμε και να κάνουμε παρόμοιες "γιορτές", τελειώνοντας αυτό το κύκλο δραστηριότητας και συνεργασίας με τον Χάρη. Εγώ μπορεί να συνεχίσω να παίζω, δεν ξέρω για πόσα ακόμη χρόνια. Δεν είμαι σίγουρος. Ο Χάρης όμως είναι σίγουρος πως θέλει να σταματήσει το live. Η δισκογραφική μας συνεργασία θα συνεχιστεί, όσο έχουμε κάτι να πούμε, θα κάνουμε δίσκους μαζί. Δεν είμαστε άρρωστοι, ούτε τσακωμένοι. Είμαστε μαζί, είμαστε πάντα φίλοι, εκτός από αδέλφια. Δεν είμαστε σιαμαίοι, είμαστε δίδυμοι και ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιει τον καφέ του σε διαφορετικό "καφενείο"... Όσο για τον "τριπλά πλατινένιο δίσκο", την "παράλληλη δισκογραφία", είναι η πρώτη φορά που κάνουμε εκδήλωση απονομής πλατινένιου δίσκου. Και μάλιστα το ζητήσαμε εμείς!
"

Χάρης Κατσιμίχας: "Έγω μόνο ένα πράγμα θέλω να πω... Είναι ζήτημα καθαρά ανατροφής από το σπίτι. Έτσι μας έχει μάθει η μάνα μας... Όταν μπαίνεις σε ένα σπίτι να λές "καλησπέρα" και όταν φεύγεις να λες "καληνύχτα"! Όταν ήρθαμε πριν 15-16 χρόνια, αρκετοί άνθρωποι μας αγάπησαν και οι δίσκοι και τα τραγούδια μας υπάρχουν μέσα στα σπίτια τους και "κοιμούνται" μαζί τους κάθε βράδυ. Γι' αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να φύγουμε έτσι απλά, όπως μας γουστάρει εμάς. Όπως μας έβαλαν στο σπίτι τους και μας είπαν "καλώς ήλθατε", τώρα που θέλουμε να φύγουμε γιατί έτσι νιώθουμε, έχουμε υποχρέωση - είναι θέμα αγωγής - να πούμε "καληνύχτα". Αυτό σημαίνει αυτή η περιοδεία. Σας ευχαριστώ".

Στην ερώτηση σε ποιες πόλεις έκαναν συναυλίες που τους έχουν μείνει στη μνήμη, ο Πάνος απάντησε: "Στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο. Δεν ξέρω γιατί. Σ' αυτά τα μέρη έγιναν συναυλίες με την ουσιαστική έννοια του όρου και όχι νταβαντούρι. Έγινε ανταλλαγή "ψυχικής ενέργειας"! Επίσης η Αλεξανδρούπολη και η Κύπρος. Ουσιαστικά και οι 12 πόλεις που θα επισκεφθούμε σ' αυτή τη περιοδεία, στάθηκαν σημαντικές στην καριέρα μας".

Σε άλλη ερώτηση, μήπως δεν είναι και τόσο σίγουροι για τη διάλυση του ντουέτου και γι' αυτό το λόγο καθυστέρησαν τόσο πολύ να την ανακοινώσουν και ίσως και να την αποδεχθούν, ο Χάρης Κατσιμίχας απάντησε: "Εμείς είχαμε πάντα ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν είχαμε καλό "promotion" του εαυτού μας. Δηλαδή - κακώς - δεν πληροφορούσαμε ποτέ κανέναν. Και όταν πληροφορούσαμε, η πληροφόρηση αυτή ήταν ελλιπής. Πέρσι έδωσα εγώ μια συνέντευξη σε κάποιο μουσικό περιοδικό και επειδή ήμουν πολύ τσαντισμένος με τον Πάνο, του "τα' χωσα". Στη συνέχεια "ξεμαλλώσαμε". Χθες το βράδυ μαλώσαμε πάλι και τώρα είμαστε πάλι "ok". Μπορεί το βράδυ να ξαναμαλώσουμε! Αυτό είναι ένα στοιχείο των δίδυμων. Έχουν την πολυτέλεια να μαλώνουν γύρω στις ...1500 φορές την ημέρα και επειδή το ξεχνούν σε 5 λεπτά, έχουν όρεξη να ξαναμαλώσουν! Εγώ και ο Πάνος δεν έχουμε επιχείρηση, δεν είμαστε βιοτεχνία, δεν έχουμε πολιτικό κόμμα. Δεν είμαστε εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Ενεργούμε όπως μας έρχεται. Όλο αυτό το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, το ξεκαθαρίζουμε τώρα. Τη συνέντευξη που ανέφερα προηγουμένως, την έδωσα χωρίς τον Πάνο. Λογικό είναι να μείνουν απορίες. Που είναι ο Πάνος; Είναι τσακωμένοι; Ζει; Τον πάτησε κανένα αυτοκίνητο; Διάφορα... Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι η πρώτη και ίσως η τελευταία φορά που το κάνουμε σωστά και επαγγελματικά. Αυτός είναι και ο λόγος που υπήρξε μια σχετική υπαναχώρηση στην άποψη μας, να σταματήσουμε ή να συνεχίσουμε. Ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε πρώτα να οργανωθεί σωστά.
Θα ήθελα όμως, αν μου επιτρέπετε, να πω κάτι άλλο. Έχω εδώ αυτό το εξώφυλλο, όπου είναι δύο δίδυμα
(δείχνει το εξώφυλλο από τις "τρύπιες σημαίες" - φωτο κάτω). Είναι ο Λούθερ και ο Τζόνυ. Το βρίσκω υπερβολικό να ασχολούμαστε με δύο μεσήλικες σταρ της ποπ μουσικής, από τη στιγμή που υπάρχουν ο Λούθερ και ο Τζόνυ. 12 χρονών παιδιά που αντί να πέσουν στην παιδική πορνεία όπως συνηθίζεται εκεί στην Ταϋλάνδη, αποφάσισαν να πολεμήσουν για κάτι καλύτερο. Είναι απίστευτο αυτό που κάνουν. Στην ουσία είναι δυο μωρά και τα όπλα που κρατάνε είναι μεγαλύτερα κι από τα ίδια! Αντί λοιπόν να καθόμαστε να μιλάμε για μένα και τον Πάνο και τον κάθε σταρ της ποπ μουσικής, ας αασχοληθούμε με τέτοια άτομα. Είναι πιο χρήσιμο..."


Ο Χάρης Κατσιμίχας ενώ δείχνει τα δύο αδέλφια
του εξώφυλλου από τις "Τρύπιες Σημαίες"
(φωτο MC)

Και ο Πάνος Κατσιμίχας θέλησε να ολοκληρώσει με μια ...παράλειψη! "Μια μεγάλη παράλειψη από μέρους μας. Είναι εδώ τρεις άνθρωποι, πρώτα φίλοι μας και μετά συνάδελφοί μας... Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Τουρνάς και ο Σαράντης Αλιβιζάτος. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί ήρθαν εδώ να μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό...".


Παρόντες στην εκδήλωση και ο Κώστας Τουρνάς (αριστερά) και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (πάνω), παρακολούθησαν προσεκτικά τα όσα είπαν οι φίλοι τους, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας...
(φωτο ΜC)

Στη συνέχεια αφού μίλησε και ο διευθυντής της Sony Music κ. Γιαρμενίτης, ακολούθησε η απονομή του τριπλά πλατινένιου δίσκου "παράλληλη δισκογραφία" στα δύο αδέλφια, η οποία έκλεισε την εκδήλωση...

"Αδελφικό" χάδι του Χάρη στον Πάνο, κατά την απονομή του τριπλά πλατινένιου δίσκου
"Παράλληλη δισκογραφία"
(φωτο MC)
Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας... "Παράλληλη δισκογραφία". Ελπίζουμε κάποτε οι δρόμοι τους να ξαναγίνουν παράλληλοι...

Χάρη και Πάνο ή Πάνο και Χάρη... Καλή Επιτυχία σε αυτό που διαλέξατε να ακολουθήσετε... Αν όμως κάποια στιγμή θελήσετε να βρεθείτε και πάλι μαζί, θα ήταν χαρά όλων μας να μη διστάσετε να το κάνετε...

Music Corner


*** Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή μηχανή Olympus C-960.
***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner.



Κεντρική I Νέες Κυκλοφορίες I Νέα I Συναυλίες Ι Συνεντεύξεις I Ψηφίστε ΤΟΡ20
Βιογραφικά
I MC Forum I Νο... ΜCI Δισκογραφικές I
Διαφημιστείτε I Επικοινωνήστε


©2001 www.musiccorner.gr
All rights reserved