20/12/2010
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Έχουν έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα. Δεν έχω μετρήσει πόσες, αλλά είναι πολλές. Τους αγαπάμε άλλωστε. Και μας αγαπούν κι αυτοί. Μέχρι και ελληνικά έχουν μάθει. Και όχι τα κλασικά «Γκειά σου Ατήνα» και «Ευκαριστώ πολύ». Μιλούσαν κανονικότατα.

 Οι Nouvelle Vague στην Ελλάδα για ακόμη μία φορά. Αλλά, αλήθεια, πόσες φορές θα είναι αρκετές; Νομίζω πως όσες φορές και να έρθουν πάντα θα είναι σαν την πρώτη φορά! Αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός πως το Fuzz ήταν κατάμεστο από κόσμο. Πληθώρα ηλικιών. Με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των εφήβων νομίζω. Πράγμα απόλυτα φυσιολογικό αν δει κάποιος τη μπάντα επί σκηνής. Δύο πανέμορφες τραγουδίστριες, εξαιρετικές παρουσίες και φωνές, διασκευάζουν πασίγνωστα κομμάτια, δίνοντας ένα εξαιρετικό σόου επί σκηνής. Οι ερμηνείες καταπληκτικές, η σκηνική παρουσία απερίγραπτη. Πρώτη φορά βλέπω τόσο αισθησιασμό, τόση θεατρικότητα, τόση ένταση από μπάντα που, επί της ουσίας, δεν τραγουδάει ροκ αλλά διασκευάζει ροκ. Γιατί όλη η σκηνική παρουσία θα μπορούσε άνετα να είναι από ροκ συναυλία αλλά χωρίς η συναυλία να είναι ροκ. Οξύμωρο, αλλά όποιος το δει από κοντά θα εκπλαγεί από το πόσο αρμονικά δένουν μελωδίες και ερμηνείες.

Από τραγούδια, αυτά ήταν ένα κι ένα. Τεράστια κομμάτια τα οποία πήραν άλλο χρώμα και ύφος στα χέρια και τις φωνές των Nouvelle Vague. Το «Too Drunk To Fuck» των Dead Kennedys σε ρυθμούς λάτιν, το «Love Will Tear Us Apart» των Joy Division να αποκτά χαρακτήρα Jazz και με το «Blister In The Sun» των Violent Femmes να δίνουν μία ροκ νότα στη βραδιά, ερμηνεύοντας το, καλύτερα θεωρώ, κι από τους ίδιους τους Violent Femmes! Βέβαια, δε θα σας το κρύψω, υπήρχαν στιγμές που με έπιανα να μην ακούω το κομμάτι αλλά …να «χαζεύω» τις δύο πανέμορφες τραγουδίστριες! Και μη με παρεξηγείτε. Όσοι ήσασταν εκεί, καταλαβαίνετε. Όσοι δεν ήσασταν θα καταλάβετε από τις φωτογραφίες!

Οι Nouvelle Vague για άλλη μια φορά μας προσέφεραν μία πανέμορφη παράσταση. Όπως μας έχουν συνηθίσει άλλωστε εδώ και πολύ καιρό. Ήταν η πρώτη φορά που τους είδα από κοντά, αλλά ομολογώ πως θα υπάρξουν κι άλλες, όταν μας ξαναρθούν. Γιατί δε μπορείς να τους βαρεθείς όσες φορές κι αν τους δεις. Γιατί δε σε αφήνουν να βαρεθείς. Γιατί δε γίνεται να μη σε μαγέψουν, είτε με τη φωνή τους είτε με την ομορφιά τους. Γιατί είναι μία μπάντα τόσο ροκ, χωρίς καν να ερμηνεύει ροκ. Κι αν οι νουβέλες, ετυμολογικά, είναι σύντομες ιστορίες, αυτές οι Νουβέλες είναι διαρκείας…!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από το live

 

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here