Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος των λονδρέζικων “Sunday Times”, Marie Colvin (Rosamund Pike), είναι πολεμική ανταποκρίτρια, η οποία βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Σε κάποια αποστολή της στο Ιράκ, γνωρίζει τον φωτορεπόρτερ Paul Conroy (Jamie Dornan) και ξεκινούν μια συνεργασία η οποία θα αποδειχθεί καθοριστική για το επαγγελματικό μέλλον και των δύο…

private_war_afisa_2018_12

Ο Matthew Heineman σκηνοθετεί το «Ο Δικός της Πόλεμος» (“A Private War”), έργο για τη δράση της βετεράνου πολεμικής ανταποκρίτριας, την οποία ερμηνεύει εξαιρετικά η Pike, ούσα μάλιστα υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Ταινία. Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Τραγουδιού έχει αποσπάσει επίσης η αξιόλογη δημιουργία της Annie Lennox, “Requiem for a Private War”, η οποία ακούγεται στους τίτλους τέλους του φιλμ.

Η πολυβραβευμένη για τη δημοσιογραφική της δουλειά Colvin, μια γυναίκα που πάλευε με τους προσωπικούς της δαίμονες –όπως ο αλκοολισμός και το μετά-τραυματικό στρες– ήταν «εθισμένη» στα πεδία των μαχών, όμως όχι μόνο για την αδρεναλίνη του πράγματος. Αυτό που την ενδιέφερε, πέραν του να μεταφέρει τί πραγματικά γινόταν σε χώρες των οποίων την ύπαρξη ο δυτικός, «πολιτισμένος» κόσμος πιθανόν αγνοούσε, ήταν να πει τις ιστορίες των απλών ανθρώπων.

private_war_2018_12

Η ταινία ισορροπεί σωστά ανάμεσα στην κινηματογραφική δραματουργία και το ντοκιμαντερίστικο ύφος, δημιουργώντας ένα εύστοχο «πορτρέτο» για το λειτούργημα της δημοσιογραφίας –η οποία, κατά πολλούς, αποτελεί το προσχέδιο της Ιστορίας, άρα οφείλει και να αναζητά την αλήθεια. Η Colvin διέθετε την ευφυΐα, την οξυδέρκεια αλλά και την ευαισθησία να γνωρίζει ότι η πραγματική αλήθεια βρίσκεται στη ζωή του κάθε ανθρώπου –διότι ο καθένας από μας, με την προσωπική του ιστορία, γράφει τελικά κι ένα κομμάτι της Ιστορίας. Αυτές ακριβώς οι αφηγήσεις των ανθρώπων οι οποίοι βίωναν τα γεγονότα ήταν που έκαναν τα άρθρα της να ξεχωρίζουν και δεν τα άφηναν να είναι απλώς «μελάνι στο χαρτί», όπως εύστοχα της επισημαίνει μια γυναίκα από τη Συρία. Μπορεί οι λέξεις να είναι απλώς λέξεις και να μην καταφέρνουν, τις περισσότερες φορές, να ευαισθητοποιήσουν και να ωθήσουν σε ανακουφιστική ή ειρηνευτική δράση τους κατέχοντες την εξουσία, οι οποίοι αρκούνται μόνο στα λόγια. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι λέξεις μπορούν να εισχωρήσουν με τρόπο μοναδικό στην καρδιά των ανθρώπων –και να αλλάξουν τη ζωή και την Ιστορία τους μια για πάντα…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon και την Audiovisual, από την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here