Γράφει ο Φίλιππος Λαμπρινός
Φωτογράφηση: Αθανασία Ζήση

Σε ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, διαφορετικό από αυτά που έχουμε ακούσει και ξανακούσει, είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Ένα βράδυ Τρίτης, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, που όποιος διάλεξε να αψηφήσει το κρύο και τη βροχή σίγουρα δικαιώθηκε. Ο Δημήτρης Καλαντζής, «επιφωτισμένος» με το πνεύμα των Χριστουγέννων, μας μετέφερε στον δικό του γιορτινό κόσμο, έναν κόσμο όπου βασιλεύει η καλή μουσική. Κι όλα αυτά, συνοδευόμενος από εξαιρετικούς μουσικούς και τρεις πραγματικά μοναδικές φωνές.

kalatzis_live_2014_12_21

Για να πω την αλήθεια, περίμενα πολύ καιρό με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη παράσταση. Τα εξαιρετικά σχόλια που είχα ακούσει για τον δίσκο και την παράσταση που ετοιμάζονταν, μου είχαν κινήσει την περιέργεια εξαρχής. Πρόκειται για ένα project-αριστούργημα, το οποίο θα μπορούσε να σταθεί και σε διεθνές επίπεδο, είχα ακούσει πριν από καιρό. Και βλέποντάς το από κοντά -ή μάλλον καλύτερα ακούγοντάς το- βεβαιώθηκα γι’ αυτό.

kalatzis_live_2014_12_31

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 21:00 και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Το κέφι ξεχείλιζε. Το ρεπερτόριο ευρύτατο και τελείως διαφορετικό. Ξεκινήσαμε από αφροκουβανέζικα  yoruba παραδοσιακά τραγούδια -με τον Luis-Enrique Bu Pascual “Kiki” να δίνει ρεσιτάλ, τόσο στα κρουστά και τη φωνή, όσο και με τις μισό-ελληνικές ατάκες του-, για να καταλήξουμε σε πασίγνωστα ευρωπαϊκά κομμάτια (“Silent Night”), κλασικές Jazz και Blues παραγωγές (“Have yourself a merry little Christmas”, “Merry Christmas baby”) και ξεχασμένα Funk (“Funky funky Christmas”). Κι όλα αυτά, σε μοναδικές διασκευές, με την ιδιαίτερη πινελιά και ενορχήστρωση του Δημήτρη Καλαντζή, σε ένα πρόγραμμα στο οποίο και ο ίδιος ο Αϊ Βασίλης θα προσπαθούσε να… λικνιστεί.

kalatzis_live_2014_12_39

«Θέλαμε να κάνουμε μια δουλειά για τα Χριστούγεννα, με ρεπερτόριο όχι μόνο πολύ κλασικό αλλά και ξεχασμένο. Περιλαμβάνει διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια, με τελείως διαφορετική μορφή, από Chris Rea μέχρι Αφροκουβανέζικα. Έχουν γραφτεί εξαιρετικά κομμάτια και έχουν ασχοληθεί εξαιρετικοί μουσικοί με το θέμα των Χριστουγέννων, οπότε υπάρχει τρομερό υλικό», μας δήλωσε ο ίδιος, όταν τον επισκεφτήκαμε στο τέλος της παράστασης, στο καμαρίνι του.

kalatzis_live_2014_12_2_sugahspank

Οι τρεις κυρίες, η Λουκία Παλαιολόγου, η Μαρίζα Ρίζου και η Γεωργία Καλαφάτη, κατά κόσμον Sugahspank!, που συνόδευαν τον Δημήτρη Καλαντζή ήταν υπέροχες, πότε ερμηνεύοντας όλες μαζί, πότε η κάθε μία ξεχωριστά. Τρεις φωνές εκπληκτικές, μοναδικές αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες. Τρεις φωνές «Ό,τι πρέπει για το συγκεκριμένο ρεπερτόριο», όπως ομολόγησε ο συνθέτης.

Κάθε κομμάτι που ακούσαμε απαιτούσε και συγκεκριμένη χροιά. Η Λουκία Παλαιολόγου στο δικό της Jazz ρεπερτόριο ήταν εξαιρετική, η Μαρίζα Ρίζου με την κομψότητα και την κρυστάλλινη φωνή της μας μάγεψε στα πιο κλασικά κομμάτια και η Sugahspank! με τη δυναμική της παρουσία και τις απίστευτες φωνητικές ικανότητες, απέδειξε ότι είναι γεννημένη για Blues και Funk.

kalatzis_live_2014_12_29_paliologou

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στα πνευστά της βραδιάς, τα οποία πρόσθεσαν μερικές πολύ όμορφες στιγμές στο πρόγραμμα. Ο Στράτος Βούγας στο σαξόφωνο, ο Στέλιος Χατζηκαλέας στην τρομπέτα και ο Αντώνης Ανδρέου στο τρομπόνι κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού, ξεσηκώνοντάς μας ουκ ολίγες φορές με μερικά πραγματικά απολαυστικά σόλο. Αν προσθέσεις δίπλα τους τον Σπύρο Παναγιωτόπουλο στα ντραμς, τον Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο και τον ξεχωριστό Luis-Enrique Bu Pascual “Kiki”, καταλαβαίνεις ότι ένα τόσο άρτιο πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να στηθεί αν δεν συμμετείχαν μερικοί από τους καλύτερους μουσικούς της χώρας!

kalatzis_live_2014_12_25_rizou

Για το τέλος κράτησα μια πολύ σπάνια και ιδιαίτερη στιγμή. Μεσα στο πολύ ζεστό και όμορφο κλίμα της βραδιάς, αλλά και το γενικότερο κλίμα αγάπης των Γιορτών, ένας κύριος ζήτησε το χέρι της αγαπημένης του. Υπό τους ήχους του “Silent Night”, τα φώτα χαμηλώνουν και ένας κόκκινος προβολέας στρέφεται στο πρώτο τραπέζι. Ένα ζευγάρι σηκώνεται και μία πρόταση γάμου γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Η κοπέλα έκπληκτη αρχίζει να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει, και προσπαθεί να κρυφτεί από τα βλέμματα όλου του μαγαζιού. Κρίνοντας από τις σκηνές αγάπης που εκτυλίχθηκαν, μάλλον η απάντηση ήταν θετική. Και πώς να μην είναι, άλλωστε, με μια τόσο όμορφη και ξεχωριστή πρόταση;

kalatzis_live_2014_12_1

Το φινάλε της βραδιάς αποδεικνύει ότι κάθε παραμύθι έχει το δικό του Happy End. Το συγκεκριμένο μάλιστα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι είναι happy από την αρχή μέχρι το τέλος του! Όσοι το παρακολούθησαν πρέπει να το απόλαυσαν. Όσοι το έχασαν, να σπεύσουν να ακούσουν τις υπέροχες αυτές διασκευές γιατί έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε CD.

Καλή Xρονιά σε όλους!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here