Την Πέμπτη, 25 Ιουνίου και ώρα 12.30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη φίλοι, συνεργάτες και δημοσιογράφοι έδωσαν το παρών στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του καινούριου δίσκου του Γιάννη ΜαρκόπουλουΕντεύθεν“, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, από την People Entertainment Group.

Στο πάνελ παρευρέθησαν ο συνθέτης, δύο από τους ερμηνευτές του έργου ο Γιώργος Νταλάρας και Δήμος Αναστασιάδης, ο Κωστής Κωνσταντάρας, ιδρυτής της χορωδίας Fons Musicalis και ο ποιητής Γιώργος Βολουδάκης.

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με την ανάγνωση του προσωπικού σημειώματος του συνθέτη, μία κατάθεση ψυχής για το Εντεύθεν. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αφιέρωσε το δίσκο στην πατρίδα του. Ζεστός, φιλικός και με ιδιαίτερο χιούμορ, παρουσίασε με τον πιο ζεστό τρόπο τους συνομιλητές του, σύστησε τα τραγούδια που ακούστηκαν στο αμφιθέατρο “Ο,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις”, “Πλάι στη θάλασσα” και “Εκ Βαθέων”, εξηγώντας ότι είναι ένας δίσκος που ουσιαστικά κυοφορείται 20 χρόνια. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, την People Entertainment Group, που ανέλαβε την παραγωγή του δίσκου και το Studio Sierra για την ηχογράφηση -υπογραμμίζοντας στο σημείο αυτό ότι η μουσική είναι αποτέλεσμα φυσικών οργάνων και δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο ηλεκτρονικό.

markopoulos_enteuthen_parousiasi_2015_06_001

Στάθηκε ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, λέγοντας ότι εκείνοι πλέον είναι οι αρχηγοί. Στο Εντεύθεν η ανάγκη αυτή για προβολή των νέων αλλά για ένωση δυνάμεων κάθε γενιάς, εκφράζεται μέσα από την επιλογή των ερμηνευτών: η παιδική χορωδία που ερμηνεύει το τραγούδι “Εκ Βαθέων” υπογραμμίζει το ότι η αντίσταση ξεκινά από τα παιδιά. Ο Δήμος Αναστασιάδης, από τους πιο ταλαντούχους νέους δημιουργούς της γενιάς των τριάντα, δίνει το δικό του στίγμα στο τραγούδι “Θα ‘θελα να γνώριζα”. Ο Vassilikos και η Athina Andreadis- καλλιτέχνες με κοινό σημείο αναφοράς το ταλέντο, την αγάπη για τη μουσική αλλά και το ότι ξεκίνησαν τραγουδώντας στην αγγλική γλώσσα- και πρωτοεμφανιζόμενη Δάφνη Ζουρνατζή συμπληρώνουν το παζλ των νέων καλλιτεχνών. Τέλος, ο Γιώργος Νταλάρας που στον εν λόγω δίσκο όμως -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συνθέτης- είναι ένας “Νέος Γιώργος Νταλάρας” ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια “Ό,τι αλλάζει να τ’αντέξεις”, “Θυμάμαι Εσένα” και “Η Λυπημένη”. Όλοι μαζί αποτελούν μία δυναμική, δημιουργική, ουσιαστική, ισχυρή μουσική σύμπραξη, που υπογραμμίζει το διαχρονικό και καθολικό χαρακτήρα της μουσικής του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Οι αναφορές στη δύσκολη ελληνική επικαιρότητα δεν έλειψαν, τονίζοντας διαρκώς την αναγκαιότητα αλλά και σημασία της ενότητας, της συμμαχίας αλλά και της γνώσης των όσων συνέβησαν και συμβαίνουν: “Στο παρελθόν είχα πει πως μία χώρα που εκτρέπεται από το θέμα του πολιτισμού της, αμέσως εκτρέπεται και οικονομικά και ξεπέφτει. Δεν έχουμε ξεπέσει. Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα είναι πως πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι. Αρχηγός αυτής της πατρίδας είναι οι νέοι άνθρωποι.” και έκλεισε την ομιλία του με την αισιοδοξία πως “στο τέλος, η χώρα μας θα κερδίσει”.

Ο Γιώργος Νταλάρας, ευχαρίστησε το συνθέτη για τη συνεργασία τους αυτή στα τρία τραγούδια του δίσκου, τονίζοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξο που την παραγωγή του δίσκου ανέλαβε μία ομάδα νέων ανθρώπων μετά και έκλεισε τον λόγο του λέγοντας ότι δυστυχώς ζούμε στις σκιές των αποφάσεων άλλων αλλά ό,τι αλλάζει…. προσπαθούμε να το αντέξουμε.

Ο Δήμος Αναστασιάδης, συγκινημένος από την πολύ θερμή παρουσίαση του συνθέτη πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους νέους καλλιτέχνες που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, ξεκίνησε με ένα λογοπαίγνιο του τίτλου: “το μέχρι εδώ του συνθέτη είναι σπουδαίο, και χαίρομαι πολύ που κι εγώ συμμετέχω στο από εδώ και πέρα. Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, καθώς η συμμετοχή μου στο δίσκο αυτό ήταν μία καλλιτεχνική ενηλικίωση”.

Ο ποιητής Γιώργος Βολουδάκης έκανε λόγο για ένα επαναστατικό έργο και μία έκρηξη πολιτισμού και ο Κωστής Κωνσταντάρας στο ίδιο πλαίσιο μίλησε για το ρόλο των νέων ανθρώπων.

Όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια του συνθέτη, περιλαμβάνουν μία σειρά από συναυλίες του Εντεύθεν, μία παρουσίαση του έργου του “Το Χρονικό” στο Ηρώδειο με τη Νατάσσα Μποφίλιου και τον Vassilikos αλλά και μία περιοδεία στην Αμερική, την ερχόμενη σαιζόν με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.

markpoulos_enteuthen_2015_06_001

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΚΟ

Το Εντεύθεν που σημαίνει ‘από εδώ’ είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές και μιλώντας για την επόμενη μέρα ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο, όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους, και εξετάζοντας τις δομές γύρω τους αποδομούν και αναδομούν.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου ο συνθέτης γράφει «Στο «εντεύθεν» εκφράζω το τοπίο όπως σήμερα το αντικρίζω, σαν ένα πεδίο αποτελούμενο από ανταγωνιστικές ιδεολογίες, τα διλήμματα των οποίων προκύπτουν από την ίδια την ανθρώπινη φύση. Οι ήρωες μου είναι ονειροπόλοι, μεταξύ φυγής και παραμονής, αναζητούν τον χάρτη για την πατρίδα και εν τέλει για τον ίδιο τους τον εαυτό, κρατώντας μία δύναμη, τον έρωτα, και μία επιλογή: να προχωρήσουν χωρίς προδιαγεγραμμένους όρους. Καλώ τους ακροατές του έργου να εννοήσουν τον θεματικό του άξονα και να συμβάλλουν στη θεμελίωση της ευθύνης ώστε η αγάπη να μην δέχεται προσβολές από την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Και αυτό μου αρκεί.»

Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από το Γιάννη Μαρκόπουλο και η έκδοση του σηματοδοτεί και μια εικοσαετία από την έκδοση τέτοιας μορφής έργων στην εγχώρια δισκογραφία. Ένας κύκλος τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015.

Από τον Μάιο, κυκλοφορεί ήδη το πρώτο single του δίσκου με τίτλο «Ό,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις», σε ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα. Το τραγούδι σε στίχους του συνθέτη, αποτελεί και το μήνυμα του δίσκου, σαν μια εσωτερική εντολή παραμονής σε ένα διαμελισμένο, σεισμικό τοπίο. Ο Μαρκόπουλος καλεί σε επιμονή και αντοχή όταν μοιάζει μονόδρομος η φυγή.

Το «Εντεύθεν» είναι μία παραγωγή της People Entertainment Group που εγκαινιάζει με το σημαντικό αυτό έργο την είσοδό της στην Ελληνική δισκογραφία.

Αναλυτικά τα τραγούδια του δίσκου έχουν ως εξής:

  1. Ότι αλλάζει να τ’αντέξεις
  2. Ο χορός της Λοταρίας
  3. Εθνολύσεως Αποδημία
  4. Πλάι στη θάλασσα
  5. Από μεγάλον Έρωταν
  6. Η Θαλπωρή
  7. Αχ, Πλάτανέ μου
  8. Θυμάμαι εσένα
  9. Σ’ένα στενό δρομάκι
  10. Εκ βαθέων
  11. Θα ήθελα να γνώριζα
  12. Ορχηστρικό της Εθνολύσεως
  13. Η λυπημένη

Στα 13 τραγούδια του δίσκου, τους στίχους και την ενορχήστρωση έχει κάνει ο ίδιος ο συνθέτης, εκτός από τα τραγούδια Εθνολύσεως Αποδημία/ Σ’ένα στενό δρομάκι / Εκ βαθέων (ποίηση Γιώργου Βολουδάκη), Από Μεγάλον Έρωταν (στίχοι Πόλυς Κυριακού), Θυμάμαι Εσένα (στίχοι Γιώργος Σκούρτης) και Η Λυπημένη (ποίηση Γιώργου Σεφέρη).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here