«Είμαι καταδικασμένος, από την φύση του επαγγέλματος, να αγαπιέμαι περισσότερο απ’ ότι μπορώ να αγαπήσω…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Γιώτα Πριόνα

Ο Γιώργος Σαμπάνης είναι ένας πολυγραφότατος συνθέτης με έφεση στην pop rock μουσική. Στο βιογραφικό του εντάσσονται πλήθος συνεργασιών με σημαντικούς καλλιτέχνες του ελληνικού μουσικού πενταγράμμου και αμέτρητα κομμάτια-επιτυχίες, που έχουμε πλέον συνηθίσει να φιγουράρουν στην κορυφή των charts . Πέραν των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων του σαν δημιουργός, έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού και σαν ερμηνευτής. Πάντοτε ανήσυχος και ενθουσιώδης στην σκηνή, παρουσία ιδιαίτερα λαμπερή. Μα και σαν άνθρωπος ειλικρινής και ξεκάθαρος με όρεξη για κουβέντα, για τραγούδι, για ζωή. Αυτή την περίοδο εμφανίζεται στο Acro μαζί με την Τάμτα και την Κατερίνα Λιόλιου. Εκεί τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του, λίγη ώρα προτού βγει στην σκηνή. Αρκετά, όμως, με τις συστάσεις! Ιδού…!

sampanis_2015_01_002

MusicCorner: Ας πούμε δυο λόγια για την νέα σου δουλειά «Μόνο εξ’ επαφής» που κυκλοφόρησε από τη Cobalt Music…
Γιώργος Σαμπάνης: Θα σου πω πρώτα πρώτα ότι το Μόνο εξ επαφής είναι ένα άλμπουμ που φτιάχτηκε με τους ίδιους συνεργάτες που φτιάχτηκε και το Δεν είμαι ήρωας. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεις κοινά στοιχεία και στους δύο δίσκους. Ο Χρήστος ο Σούμκα είναι ο παραγωγός μου από το Χαράματα και μετά, δηλαδή πάντα. Η Ελεάνα Βραχάλη είναι πια η μόνιμη συνεργάτης μου στιχουργικά.

MusicCorner: Από άποψη δικής σου σύνθεσης, παρατηρείς αλλαγές;
Γιώργος Σαμπάνης: Στο Δεν είμαι ήρωας προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια μουσική που θα ακουμπούσε στην rock pop, με στίχους οι οποίοι θα άγγιζαν τις ψυχές των ανθρώπων με ιδιαίτερη ευαισθησία. Τα κομμάτια ήταν περισσότερο ερωτικά και περισσότερο ευγενικά, αν θες. Το καινούριο άλμπουμ διαφοροποιείται στους ήχους. Πρώτα απ όλα υπάρχουν κάποια λαικότροπα κομμάτια όπως το Να ρθεις και το Άργησες πολύ, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει σε άλμπουμ μου και συμβαίνει γιατί θέλω να ακουμπήσω τραγουδιστικά και συνθετικά και άλλα πράγματα. Πράγματα που ήδη γράφω σε άλλους τραγουδιστές και νομίζω πως μπορώ να τα πω και εγώ. Υπάρχουν κάποιες στιγμές μέσα στο άλμπουμ οι οποίες θεωρώ ότι είναι πολύ ώριμες μουσικά και στιχουργικά όπως το Κανείς δεν ξέρει ή το Στην παλάμη σου επάνω. Υπάρχουν άλλες στιγμές που είμαι εγώ, ο Γιώργος του Δεν είμαι ήρωας, δηλαδή το rock pop όπως το αντιλαμβάνομαι, όπως είναι το τραγούδι Αν ρωτήσει κανείς ή όπως είναι το Κλεισμένοι δρόμοι. Υπάρχουν και κομμάτια  λίγο πιο ανώριμα απ την  ηλικία μου αλλά επίτηδες. Είναι μουσικές φόρμες που χρησιμοποιώ pop περισσότερο όπως το Ποιον αγαπάς. Είναι τραγούδια που γράφονται για να έρθω σε επικοινωνία με το νεανικό κοινό που ακούει την μουσική μου. Ήθελα δηλαδή λίγο πιο νεανικά τραγούδια . Σε γενικές γραμμές νομίζω είναι ένας δίσκος πιο ολοκληρωμένος από το δεν είμαι ήρωας, όσον αφορά την ποιότητα της μουσικής, του στίχου και της ερμηνείας. Θεωρώ ότι είναι το επόμενο βήμα.

MusicCorner: Με ποια κριτήρια επιλέγεις τους καλλιτέχνες που θα τους δώσεις τραγούδια; Έχεις συνεργαστεί με Πέγκυ Ζήνα,  Παπαρίζου, Μαζωνάκη, Τερζή, Onirama …και άλλους πολλούς.
Γιώργος Σαμπάνης: κούω την φωνή τους στα τραγούδια. Η Πέγκυ Ζήνα, ας πούμε, ήταν πολλά χρόνια η επιλογή μου όσον αφορά τα λαϊκά τραγούδια. Ήθελα δηλαδή να της δίνω τα λαϊκά μου τραγούδια. Μου άρεσε πολύ η ψυχή, το χαμόγελό της, ο τρόπος που τραγουδάει. Είχαμε μια πολύ δυνατή συνεργασία για πολλά χρόνια. Ξέρεις είναι κύκλοι, μια κλείνουν, μια ανοίγουν. Και με την Έλενα είχαμε τρομερή συνεργασία. Κάποια στιγμή σταματήσαμε να συνεργαζόμαστε. Μπορεί του χρόνου να ξαναγράψουμε τραγούδια μαζί, αυτά δεν είναι μόνιμα.

MusicCorner: Σε έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάς με τα καλύτερα λόγια και να ξεχωρίζεις τον Γιώργο Μαζωνάκη και τα τραγούδια που του έχεις γράψει…
Γιώργος Σαμπάνης: Ο Γιώργος είναι άλλη κατάσταση στην ζωή μου. Είναι ένας πολύ σταθερός μου συνεργάτης, είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται τον ήχο μου και που με τιμά μέσα σε όλες του τις δισκογραφικές δουλειές με έναν τρόπο ειλικρινή . Δεν δουλεύουμε σαν επαγγελματίες δουλεύουμε σαν φίλοι. Δηλαδή δεν έχει να κάνει με επαγγελματισμό η δουλειά μας μόνο, έχει να κάνει και με την φιλία. Πια μας δένει μια φιλία και ένας καλλιτεχνικός σεβασμός. Ελπίζω πάντα να μπορώ να συγκινώ την ψυχή του και τα τραγούδια μου να είναι στις δουλειές του τις καλλιτεχνικές, γιατί ο Γιώργος είναι πολύ ξεχωριστή περίπτωση ερμηνευτή στην Ελλάδα, κάτι πολύ διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στις δουλειές του. Το ίδιο θα σου πω και για τον Αντώνη Ρέμο.

MusicCorner: Υπάρχει κάποιος «καλλιτέχνης απωθημένο» που θα θελες να του γράψεις τραγούδι και δεν τα κατάφερες ως τώρα;
Γιώργος Σαμπάνης: Η Άννα Βίσση!

MusicCorner: Συνειρμικά μου φέρνεις στο μυαλό την πολύ πρόσφατη συνεργασία σου με την Δέσποινα Βανδή, μετά την διάλυση της συνεργασίας με τον Φοίβο…
Γιώργος Σαμπάνης: Δεν το βλέπω ανταγωνιστικά. Για μένα η Δέσποινα είναι μια εξαιρετική τραγουδίστρια ένας πολύ καλός άνθρωπος. Σπουδαίος άνθρωπος! Χαμογελαστός! Είναι άδικο να συγκρίνουμε τους τραγουδιστές μεταξύ τους. Η Δέσποινα είναι η Δέσποινα. Έχει τις επιτυχίες της, την δισκογραφία της. Τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί της. Η Άννα είναι η Άννα, έχει και εκείνη τις επιτυχίες της. Δεν μπορείς να συγκρίνεις δυο διαφορετικά πράγματα, είναι άδικο. Καμία σχέση. Είναι κάτι που έγινε παντελώς λάθος, κατά την άποψή μου, δεν βρίσκω καμία ομοιότητα.

MusicCorner: Θα θελα να βγάλουμε ένα top 5 με τα καλύτερα τραγούδια σου, κατ’ εσέ.
Γιώργος Σαμπάνης: Θες να σου πω εκατό;

MusicCorner: Πολλά δεν είναι; Θες να μου πεις πέντε; Ή δέκα.
Γιώργος Σαμπάνης: Δέκα! Λοιπόν …

  1. Κανείς δεν ξέρει, γιατί είναι ένα δείγμα μουσικής που δεν το είχα ανακαλύψει μέσα στην σύνθεσή μου και στον τρόπο μου. Θεωρώ είναι ένα τραγούδι που με πάει συνθετικά και τραγουδιστικά παραπέρα.
  2. Γύρνα με στο χθες, της Έλενας. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτή την μουσική. Θεωρώ ότι είναι από τα πιο ωραία τραγούδια που έχω γράψει.
  3. Μην ξαναρθείς, του Αντώνη Ρέμου, σαν συνολικό τραγούδι, όχι σαν μελωδία τόσο, δικιά μου. Όσο σαν τον συνδυασμό μελωδίας στίχου ερμηνείας παραγωγής.
  4. Μεταξύ μας, γιατί είναι ένα πολύ προσωπικό τραγούδι, έχω γράψει εγώ τους στίχους και την μουσική. Το οποίο με αγγίζει με διαλύει με καταστρέφει.
  5. Λείπει πάλι ο θεός, πιστεύω πως είναι από τις πιο ωραίες μελωδίες που έχω γράψει.
  6. Μέρες που δεν σου πα σ’αγαπώ, ντουέτο με την Ραλλία, ένα τραγούδι πολύ αγαπημένο μου.
  7. Ανεμοδαρμένα ύψη της Καίτης Γαρμπή.
  8. Το φιλί της ζωής, θεωρώ ήταν πρωτοποριακό για την εποχή που βγήκε μουσικά.
  9. Χαράματα, το θεωρώ επίσης από τα καλύτερα τραγούδια που έχω γράψει.
  10. Μυστήριο τρένο, το αγαπημένο μου τραγούδι, το τραγούδι που νομίζω μου άλλαξε την καριέρα γιατί είναι το πρώτο blues rock κομμάτι που γράφτηκε μετά από χρόνια στην ελληνική δισκογραφία.

Βέβαια δεν είπα το Ότι και να είμαι και το Μη μιλάς…

sampanis_2015_01_001

MusicCorner: Λοιπόν, ας πιάσουμε το κομμάτι των λαϊκών τραγουδιών. Πιστεύεις ότι σήμερα γράφονται καλά λαϊκά τραγούδια;
Γιώργος Σαμπάνης: Όχι.

MusicCorner: Γιατί; Τι φταίει;
Γιώργος Σαμπάνης: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Ότι ακούω σου λέω. Κάποτε γράφονταν, τώρα δεν γράφονται.

MusicCorner: Υστερούμε σε δημιουργούς;
Γιώργος Σαμπάνης: Δεν ξέρω. Εγώ απλά αυτά που ακούω δεν μου αρέσουν. Τα λαϊκά τραγούδια είναι πολύ συγκεκριμένες μορφές και δρόμοι. Ας πούμε, για παράδειγμα, χασάπικο. Το καλύτερο χασάπικο που γράφτηκε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ρεπερτόριο ήταν η Κόκκινη γραμμή, που έγραψε ο Θεοφάνους το 2008. Εξαιρετικό χασάπικο. Αν δεν μου διαφεύγει κάποιο άλλο που δεν θυμάμαι νομίζω μόνο αυτό ήταν. Σε στίχους Θάνου Παπανικολάου. Ζεϊμπέκικο, κλασικό τραγούδι ζεϊμπέκικο…

MusicCorner: Η φράση «εμπορικός τραγουδιστής»  ή «εμπορικό τραγούδι» είναι για πολλούς συνυφασμένη με την έλλειψη ποιότητας. Τι πιστεύεις;
Γιώργος Σαμπάνης: Για όνομα του θεού δεν ισχύει. Ένα προϊόν που είναι εμπορικό σημαίνει απόλυτα ότι δεν είναι ποιοτικό; Ένα τραγούδι που είναι μαζικό σημαίνει ότι δεν λέει αλήθεια; Ή ότι δεν είναι ποιοτικό; Τότε το Δεν σε κρίνω που δεν μ αγαπάς πρέπει να είναι χάλια. Γιατί το λέμε όλοι εδώ και πενήντα χρόνια. Δεν είναι εμπορικό τραγούδι; Εμπορικό τραγούδι δεν είναι ο Αύγουστος του Παπάζογλου, που είναι και το αγαπημένο μου; Είναι αντιεμπορικό; Δεν αρέσει στον κόσμο; Οι Ανόητες αγάπες των Κατσιμιχαίων, το Ταξιδιάρα ψυχή που είπαν οι Τρύπες , το οποίο είναι αριστούργημα είναι αντιεμπορικό; Ή ας πούμε το Θα θελα να μην υπήρχες του Φοίβου είναι αντιεμπορικό το τραγούδι; Είναι μη ποιοτικό; Έχει κάποιο πρόβλημα ποιότητας μουσικά; Δεν μπορώ να βάλω εγώ την μουσική σε ταμπέλες. Για εμένα υπάρχουν τα τραγούδια που μου αρέσουν και εκείνα που δεν μου αρέσουν. Υπάρχουν τραγούδια σαν το Τι τα κορίτσια ζητάνε που δεν μου αρέσει και δεν το λέω ποτέ,  υπάρχουν άλλα που μου αρέσουν και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δείγματα μουσικής και τα χουν πει όλων των ειδών οι καλλιτέχνες. Απ’ τον Ζαφείρη Μελά με το Ένα απόγευμα θλιμμένο μέχρι τον Σάκη Ρουβά και το Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου . Θεωρώ ότι είναι κομματάρα. Είναι πολύ ωραίο τραγούδι. Θεωρώ ότι υπάρχουν καλά και κακά τραγούδια και τα καλά τραγούδια συνήθως είναι και πολύ εμπορικά. Ένα καλό τραγούδι μιλάει στην ψυχή του κόσμου.

MusicCorner: Τα δικά σου ακούσματα, από έλληνες συνθέτες;
Γιώργος Σαμπάνης: Όλους. Ο αγαπημένος μου από τους μεταμοντέρνους, μετά δηλαδή από την δεκαετία του ‘80, είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος. Γιατί θεωρώ ότι είναι πολυμορφικός, έχει γράψει εξαιρετικά πράγματα. Θεωρώ είναι ένας σπουδαίος λαϊκός συνθέτης απ τον οποίο έχω να πάρω μόνο πράγματα και ο οποίος δεν αντιγράφεται. Το μουσικό του ύφος είναι τόσο πολυδιάστατο που δεν μπορείς να βρεις τους δρόμους που πάτησε. Τον θεωρώ έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες γενικά στην ελληνική μουσική τα τελευταία 100 χρόνια. Συναισθηματικά με χαλάει, με την καλή έννοια, ο Αντώνης Βαρδής. Θεωρώ ότι ήταν ένας ευφυέστατος συνθέτης, ένας από τους πιο δυνατούς συνθέτες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια και θεωρώ ότι το κενό που άφησε στην δισκογραφία είναι δυσαναπλήρωτο. Κάθε τραγούδι που έγραφε. Να ας πούμε με ρώτησες για καλά κομμάτια. Θύμωσε απόψε η καρδιά, Έσπασε η νύχτα δυο κομμάτια, Όταν είσαι εδώ όλα τα μπορώ. Καλά ελληνικά τραγούδια, τα γραψε όλα αυτός και τώρα τελευταία. Σπουδαίος. Έπαθα σοκ που έφυγε τόσο νωρίς. Ο Γιώργος Θεοφάνους, ένας συνθέτης που έγραψε εξαιρετικά τραγούδια και πιστεύω μπορεί να χαρίσει επίσης εξαιρετικά τραγούδια. Τον θαυμάζω και τον εκτιμώ πολύ γι αυτά που έχει γράψει. Έχω πολλές αγαπημένες στιγμές. Το Που να σαι θεωρώ είναι από τις καλύτερες μελωδίες που έχω ακούσει. Ακόμα και το τραγούδι που έγραψε για τον Κων/νο Αργυρό, το Ποτέ ξανά ήταν πολύ φρέσκο την εποχή που βγήκε και ωραία στημένο τραγούδι. Μ αρέσουν πολλά τραγούδια του Φοίβου, κυρίως παλιότερα. Το θα θελα να μην υπήρχες θεωρώ ότι ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι. Αυτά από την εμπορική μουσική, με μια ποιότητα τα τελευταία χρόνια. Μ’ αρέσουν τραγούδια του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Αναφορικά θα σου πω το Όλα τα ξεχνάς που το χει πει ο Γονίδης, το Μόνο μην μου πεις πως μ’ αγαπάς που είπε ο Ρέμος.

MusicCorner: Και από παλιότερους συνθέτες;
Γιώργος Σαμπάνης: Οι αγαπημένοι μου συνθέτες είναι όλοι παλιοί. Ο Ξαρχάκος είναι ο αγαπημένος μου, ο Μίκης Θεοδωράκης στις ερωτικές, ευαίσθητες στιγμές του είναι σοκαριστικά τα πράγματα που έχει γράψει. Ο Κουγιουμτζής για μένα είναι ένας από τους κορυφαίους συνθέτες σαν ευαισθησία. ΟΤσιτσάνης θεωρώ είναι ο καλύτερος συνθέτης Έλληνας που πέρασε ποτέ, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιώργος Ζαμπέτας.

MusicCorner: Ποιους ερμηνευτές ξεχωρίζεις σήμερα;
Γιώργος Σαμπάνης: Μ αρέσει πολύ ο Χαρούλης. Φοβερός είναι. Ο χειμωνανθός ας πούμε είναι από τα καλύτερα τραγούδι που  γραφτήκαν τα τελευταία χρόνια. Μ αρέσει πολύ το δίδυμο που γράφει στην Μποφίλιου, ο Καραμουρατίδης και ο Ευαγγελάτος. Μ αρέσουν πολύ κάποια τραγούδια τους. Και εκείνη τα λέει πολύ καλά. Μ αρέσει πολύ από εμπορικούς ο Ρέμος. Μ’ αρέσει τρομερά να βλέπω την Άννα Βίσση. Ο Πασχάλης Τερζής, που δυστυχώς δεν ξέρω πότε θα τραγουδήσει και αν θέλει. Είχα την τιμή να τραγουδήσει το Δεν θα μου πεις εμένα πως αγαπάνε στον τελευταίο του δίσκο. Ο Γιώργος Νταλάρας, τρομερός τραγουδιστής. Γιάννης Πάριος, Ελένη Βιτάλη, Χαρούλα Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου. Μεγαθήρια όλοι. Για πολύ προσωπικούς λόγους γουστάρω να ακούω τον Μαζωνάκη. Μ’ αρέσει ο τρόπος που διαχειρίζεται τις νότες ρυθμικά, η χροιά του, η τρέλα του. Η Γλυκερία, η Τσαλιγοπούλου και ο αγαπημένος μου τραγουδιστής ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

sampanis_2015_01_003

MusicCorner: Με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα δημοσιεύματα για την ζωή και τις σχέσεις σου ασχολείσαι; Ή τις κριτικές στην δουλειά σου…
Γιώργος Σαμπάνης: Η αλήθεια είναι πως όχι. Δεν τα παρακολουθώ ιδιαίτερα. Θα πρέπει να μου τα πουν οι στενοί συνεργάτες και οι φίλοι μου. Δεν το κάνω επίτηδες. Δεν είναι από σνομπισμό. Ποτέ μου δεν τα διάβαζα. Δεν άλλαξα απλά τον χαρακτήρα μου. Αποφεύγω λοιπόν να μπω στην διαδικασία και την λογική του κουτσομπολιού, ας πούμε. Η δουλειά μου είναι να γράφω μουσική και να τραγουδάω. Αυτό θέλω να θυμάται ο κόσμος. Δεν θεωρώ αρνητικό το να πάρω την κοπέλα μου απ το χέρι και να βγω μια βόλτα ή να πάω στα μπουζούκια να διασκεδάσω. Δεν με ενοχλεί να με φωτογραφίσουν εκεί, εφόσον είναι μέρος αυτού που έχω επιλέξει να κάνω. Αλλά δεν έχω κάτι να πω γι αυτά που γράφουν. Από την στιγμή κιόλας που οι συνεργάτες και η κοπέλα μου δεν δίνουν σημασία.

MusicCorner: Με το Internet ασχολείσαι; Πιστεύεις ότι σε βοήθησε στην προώθηση της δουλειάς σου;
Γιώργος Σαμπάνης: Εννοείται. Μπορεί ο κόσμος να ακούσει την μουσική μου με το πάτημα ενός κουμπιού. Σπουδαίο.

MusicCorner: Εσύ αφιερώνεις χρόνο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Να απαντήσεις να διαβάσεις όσα σου γράφουν…
Γιώργος Σαμπάνης: Βέβαια. Έχω πολύ στενή σχέση με αυτό το πράγμα γιατί βλέπω και πως σκέφτεται ο κόσμος και τι μου λέει. Ο καθένας μπορεί να μου στείλει ότι θέλει , μπορεί να αργήσω να του απαντήσω γιατί παίρνω πολλά μηνύματα και δεν είμαι όλη την μέρα στο computer. Αλλά με ενδιαφέρει, με αφορά και ασχολούμαι.

MusicCorner: Tα χρόνια αυτά που είσαι στην δισκογραφία έχεις υποστεί αδικίες;
Γιώργος Σαμπάνης: Ναι. Και αδικίες σε σχέση με άλλους που ευνόησαν εμένα και αδικίες σε σχέση με εμένα που ευνόησαν άλλους.

MusicCorner: Εσύ έχεις αδικήσει;
Γιώργος Σαμπάνης: Δεν ξέρω να σου απαντήσω, γιατί αν αδίκησα δεν το έκανα θελημένα. Δεν είμαι κακό παιδί. Καθόλου! Αν το έκανα άθελά μου, δεν βρέθηκε κάποιος να μου πει με αδίκησες, όμως. Δεν είμαι θεός. Μπορεί να έχω κάνει λάθη.

MusicCorner: Μια ερώτηση με τρία σκέλη μα σύντομη:

  1. Τραγούδι που τραγούδησες και το μετάνιωσες;
    Γιώργος Σαμπάνης: Το Τι τα κορίτσια ζητάνε.
  1. Τραγούδι σου που τραγούδησε άλλος και μετάνιωσες που δεν είπες εσύ;
    Γιώργος Σαμπάνης: Κανένα.
  1. Τραγούδι άλλου που άκουσες και ζήλεψες που δεν τα χεις πει εσύ;
    Γιώργος Σαμπάνης: Πολλά! Το Μην ψάχνεις την αγάπη, Νίκος Καρβέλας, το είπε η Άννα Βίσση. Το Θύμωσε απόψε η καρδιά που δεν είναι στο στυλ μου, αλλά θεωρώ είναι εξαιρετικό τραγούδι. Το Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα του Πλιάτσικα, κομματάρα. Το Σιγά μην κλάψω

MusicCorner: Τι πρέπει να χει ένα τραγούδι για να το τραγουδήσεις;
Γιώργος Σαμπάνης: Τα γράφω μόνος μου τα περισσότερα. Συνήθως αποτελούν προσωπικές μου στιγμές και πράγματα που έχω βιώσει. Απλά γίνεται!

MusicCorner: Όταν γράφεις τι σε εμπνέει;
Γιώργος Σαμπάνης: Όλοι σας. Η ζωή μου και η ζωή των άλλων. Αυτά που λέμε τώρα εδώ. Το να χαλαρώσουμε και να μου πεις ότι χώρισες και τι έπαθες , μου συμπεριφέρθηκε έτσι και εγώ να βγάλω ένα τραγούδι από αυτό. Όλοι. Μου αρέσει πολύ να ακούω την φωνή του κόσμου γύρω μου και να την κάνω τραγούδια. Και αυτά που ζω εγώ. Οι προσωπικές μου εμπειρίες.

sampanis_2015_01_004

MusicCorner: Υπήρξε ποτέ στιγμή που είπες «Έμπνευση τέρμα!»; Δεν μπορώ να γράψω.
Γιώργος Σαμπάνης: Κάθε μέρα. Κάθε μέρα φοβάμαι ότι θα χω writer’s block. Είναι μια ανασφάλεια μόνιμη.

MusicCorner: Είσαι ωστόσο παραγωγικότατος.
Γιώργος Σαμπάνης: Από ανασφάλεια. Γι αυτό τον λόγο. Επειδή λέω ότι δεν μπορώ να γράψω, θες δεν θες γράφω, για να αποδείξω ότι μπορώ.

MusicCorner: Όταν βγαίνεις στην σκηνή τι είναι αυτό που σκέφτεσαι;
Γιώργος Σαμπάνης: Τίποτα! Αυτά που λέω. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πέρα απ αυτά που λέω. Αν σκεφτώ κάτι άλλο, αυτά που λέω δεν θα τα νιώθω. Μου χουν τύχει αρκετά αστεία πάνω στην σκηνή αλλά δεν έχει να κάνει με αυτά που σκέφτομαι

MusicCorner: Σε έχει επηρεάσει ποτέ το κοινό αρνητικά;
Γιώργος Σαμπάνης: Πόσο αρνητικά μπορεί να με επηρεάσει κάποιος που με αγαπάει και πληρώνει για να με ακούσει; Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό! Οι άνθρωποι έρχονται με ένα δώρο, με αποδέχονται από την πρώτη στιγμή που είναι εδώ μέσα. Είμαι καταδικασμένος από την φύση του επαγγέλματος να αγαπιέμαι περισσότερο απ’ ότι μπορώ να αγαπήσω. Χιλιάδες άνθρωποι σε μια συναυλία ανοιχτού χώρου ή και στο μαγαζί πληρώνουν ένα αντίτιμο, έστω και των 10 ευρώ να μπουν μέσα σε αυτόν τον χώρο κάθε βράδυ για να έχω εγώ δουλειά και έναν τρόπο έκφρασης. Πως θα μπορούσα να επηρεαστώ αρνητικά βλέποντας τους; Το αντίθετο. Θα πρέπει να με αφορά ο καθένας ξεχωριστά γιατί είναι μια προσωπικότητα ξεχωριστή και με αφορά το τι σκέφτεται, το τι κάνει, αρκεί να πέσει το βλέμμα μου πάνω του για να δω πως νιώθει. Γιατί σε έναν πολύ μεγάλο χώρο με πολύ κόσμο μπορεί, ένα βράδυ, κάποιους ανθρώπους στους χίλιους να μην τους παρατηρήσεις. Γιατί είναι και μεγάλος ο χώρος και πολύς ο κόσμος. Αλλά δεν μπορεί να μην με αφορά ή να με επηρεάσει αρνητικά. Αρνητικά θα με επηρέαζε αν δεν άρεσε σε κανέναν και δεν ερχόταν κανένας να με δει.

MusicCorner: Σκέφτηκες ποτέ ποιο θα ήταν για εσένα το ιδανικό επαγγελματικά;
Γιώργος Σαμπάνης: Όχι. Ήθελα πάντα να τραγουδάω. Να τραγουδάω και να γράφω μουσική, να γράφω μουσική και να τραγουδάω.

MusicCorner: Στόχους για το μέλλον έχεις θέσει;
Γιώργος Σαμπάνης: Όχι. Ζω. (γέλια) Γιατί γελάς; Είναι σημαντικό. Αλήθεια! Να ζω εγώ και να βλέπω και τους ανθρώπους που αγαπώ να ζουν μαζί μου. Αν δεν ζεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο ειλικρινής μπορώ με την μουσική μου. Δεν γράφω, δεν τραγουδώ για κάποια αμοιβή. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εργασίας μου, αλλά δεν το κάνω γι αυτό. Δεν εκφράζομαι για κανέναν λόγο παρά γιατί το χω ανάγκη. Μου αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους και να συνεργάζομαι μαζί τους! Είμαι ομαδικός άνθρωπος. Ζηλεύω με την καλή έννοια το ταλέντο των άλλων ανθρώπων. Το εκτιμώ, το θαυμάζω και προσπαθώ να πάρω πράγματα από την συνεργασία μαζί τους. Έχω ανάγκη να ακούσω τις μουσικές μου να τις τραγουδούν και άλλοι γι αυτό τις δίνω. Κρατώ για μένα εκείνα που με πονούν περισσότερο και είναι πιο προσωπικά. Ή εκείνα που αν θέλεις θυμίζουν περισσότερο στην χροιά της φωνής μου ότι γράφτηκαν για μένα. Έχω τρομακτική ανάγκη την επικοινωνία με τον κόσμο και τα τραγούδια γενικότερα. Πάνω στην σκηνή είμαι πιο αληθινός από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ζωή μου. Και προσπαθώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ζωή μου, να νιώσω. Ο μοναδικός στόχος που έχω θέσει καλλιτεχνικά στον εαυτό μου είναι να μην κάνω καλλιτεχνικές εκπτώσεις για να κερδίσω κάποια χαζο επιτυχία ή κάποια χρήματα παραπάνω. Γι αυτό και δεν γράφω για να πληρώνομαι.

MusicCorner: Θα θελα, λοιπόν, κλείνοντας να μου πεις που θα σε δούμε μετά το Acro.
Γιώργος Σαμπάνης: Θα πάω στην Θεσσαλονίκη. Θα τραγουδήσω εκεί. Και μετά συναυλίες γύρω γύρω. Μετά τον χειμώνα εδώ πάλι.

MusicCorner: Γιώργο, σε ευχαριστώ πολύ!
Γιώργος Σαμπάνης: Εγώ σας ευχαριστώ!

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here